bodzia50 03.04.08, 15:44 fotoforum.gazeta.pl/72,2,857,66135133.html oglądałam RÓŻnoŚCI i był tam taki wątek. Wspomnienia...babcia...gorące proziaki i topiące sie masło na nich. Może wiecie jak można teraz upiec takie placki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: Proziaki!!!! 03.04.08, 16:08 Mnie przypominaja wloskie "tigelle" / dokladnie z Modeny /. iltortellino.blogspot.com/2007/02/primo-giorno-di-blog.html Tak wyglada specjalny "przydas" do ich pieczenia: www.mostrilla.com/wp-content/uploads/2007/05/cresc_stampo.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
tabita_1 Re: Proziaki!!!! 03.04.08, 17:08 Ja robię na suchej patelni teflonowej, takiej płaskiej i cienkiej do naleśników , ale myslę, że każda podobna, niezbyt gruba patelnia teflonowa tu się sprawdzi. Pilnuję jedynie, aby cała patelnia była pokryta ciastem (tzn.jeden duzy proziak),ale to z obawy o powłokę. Te proziaki rosną zresztą jak zwariowane podczas smażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
cipcipkurka Re: Proziaki!!!! 03.04.08, 20:33 www.cincin.cc/index.php?showtopic=22813&hl=proziaki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: Proziaki!!!! IP: *.chello.pl 03.04.08, 22:00 Znalezione, ale jeszcze niewyprobowane... Składniki: • 1 kg mąki • 1 jajo • łyżka sody oczyszczonej • 1/2 litra kwaśnego mleka • szczypta soli Wykonanie: Sodę oczyszczoną rozrobić z kwaśnym mlekiem, do tego wsypać wszystkie składniki, wymieszać i poczekać do wyrośnięcia. Z ciasta formować niezbyt duże placki o grubości 2-3 cm. Piec na blasze lub na patelni bez tłuszczu. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej, 400 g kefiru (lub jogurt naturalny, zsiadłe mleko), malutka szczypta soli, cukier (ilośc wg uznania), 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej Jak przyrządzić? Wszystkie składniki wolno zamieszać, wolniej niż na pierogi i połączyć. Jeśli ciasto jest bardzo kleiste dodać mąkę. Podzielić na kawałki, spłaszczyć do grubości około 1,5 cm i piec na blasze na palniku z obu stron. Najlepiej smakują gorące i posmarowane masłem, które się topi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tabita Re: Proziaki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 08:29 Jogurt nie bardzo się do proziaków nadaje IMHO. Lepiej sprawdza się kwaśne mleko, w ostatecznosci kefir. Chodzi o to, że składnik płynny musi byc jak najbardziej kwaśny, aby zniwelować posmak sody, ktorej w przepisie jest duzo. Jeśli dodać jogurt smak sody jest wyczuwalny. ( tak na marginesie - ja robię proziaki z identycznego przepisu jak Twój, wielokrotnie sie sprawdził, a przepis ten dostałam od pań z Podkarpacia, gdzie jest to potrawa znana od pokoleń). U mnie w domu wszyscy pokochali proziaki; podaję je z prosto z blachy z masłem albo też robię cieńsze i faszeruję a la chlebki pita - usmażonymi paskami mięsa i warzywami, do tego tzatziki; W lecie proziaki są hitem naszych imprez grillowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tabita Re: Proziaki!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.08, 08:31 Pisząc "z identycznego przepisu jak Twój" miałam na myśli post mojego przedmówcy en, nie zaś post który zaczął wątek; nie daję jajka. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma30 Ja pieke je w piekarniku :) 03.04.08, 23:15 Moja Babcia piekla je na wyszorowanej kuchni :) A ja pieke w wpiekarniku. Pychota! Ciasto robi sie z maki, kwasnego mleka/kefiru, lyzeczki sody, odrobiny soli i cukru. Odpowiedz Link Zgłoś