dorotkaw 08.09.03, 22:24 Czesc, robilam wisniowke, wlasnie zlalam alkohol i nie wiem co zrobic z wisniami a troche im mam. Podpowiedzcie prosze Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
the_ladybird Re: 'pijane' wisnie 09.09.03, 08:45 Ja nigdy nie robiłam, ale moja znajoma zalewa jeszcze raz :) Odpowiedz Link Zgłoś
mickey_kr Re: 'pijane' wisnie 09.09.03, 12:56 mozesz je po prostu zjesc albo upiecz kakaowy biszkopt rozpusc troche zelatyny nie za duzo i dodaj do wisni poloz to na biszkopt, na gore bita smietana bedzie pyszne zelatyny tak ok 3-4 lyzeczki w szklance wody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Masza74 Re: 'pijane' wisnie IP: *.biaman.pl 09.09.03, 13:02 Wydrylować i dodać do ciasta ( tylko dla dorosłych ) Można też zrobić wiśnie w czekoladzie ( też tylko dla dorosłych). Potrzebny jest pojemnik do lodu. Do każdej przegródki wrzucić po 2-3 wydrylowane wiśnie , roztopić gorzką czekoladę , zalać wiśnie i wstawić do lodówki. Albo w większym pojemniku wylożyć wiśnie , zalać czekoladą a jak zastygnie , pokroić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: effka454 Re: 'pijane' wisnie IP: *.eltur.com.pl 09.09.03, 15:31 Ja trzymam je w słoiku w lodówce i w razie potrzeby dodaję do różnych rzeczy, np. deser lodowy: lody śmietankowe, "pijane wiśnie" i bita śmietana (mój mąż polewa to jeszcze polewą czekoladową - pycha :))) albo podjadam same - uwaga przy większych ilościach szybciej wchodzi w nogi niż sama wiśniówka ;) Smacznego :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: 'pijane' wisnie 09.09.03, 16:12 Właśnie przysłano mi książkę Marka łebkowskiego z serii Sekrety Mojej Kuchni- Wina i przetwory.I znalazłam tam przepis na wiśnie z nalewki jako konfitura.No to podaję: 200 g masła roztopić na małym ogniu zbierając powstałą pianę,sklarowane masło zlać ostrożnie do miseczki i odstawić do przestudzenia.Wiśnie wymieszać z 1 kg cukru i smażyć najlepiej na głębokiej patelni aż alkohol wyparuje.Pozostawić do ostygnięcia.Wyparzyć słoiczki i osuszyć je.Ponownie podgrzać wiśnie dodając połowę sklarowanego masła.Przełożyć gorące do słoiczków wlewając na wierzch po łużce masła.Zakręcić słoiczki i odstawić do wystygnięcia. Myślę że to dobry i smaczny pomysł,ale nie wydaje mi się żeby cały alkohol wyparował,no ale może to dobrze-powinny się dobrze przechowywać bez pasteryzacji i lepiej smakować. POZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorotkaw Re: 'pijane' wisnie IP: *.cable.ubr02.enfi.blueyonder.co.uk 09.09.03, 21:38 Dzieki wielkie za przepisy, na pewno skorzystam Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś