Gość: ko-ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 01:17 Swiezutki,bio,pachnacy i ...w nadmiarze...:-(.Co z nim zrobic?!? Na mrozenie za wczesnie,macie jakies pomysly? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eeela Re: koperek,ocean koperku;-))) 10.06.08, 03:26 Wrzuć do pomidorowej albo ogórkowej tak z pół szklanki - smakuje fantastycznie :-) Sos czosnkowo-koperkowy do makaronu: rozpuść dużo masła, wciśnij czosnek, wrzuć ze dwie garście koperku, podsmaż dosłownie minutę i wymieszaj z makaronem. Upiecz ziemniaki (jak są młode, to po prostu ugotuj w mundurkach), zrób masło czosnkowe, obłóż nim gotowe ziemniaki i posyp suto koperkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
genova51 Re: koperek,ocean koperku;-))) 10.06.08, 06:43 Czemu za wcześnie na mrożenie? Ja już trochę zamroziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: koperek,ocean koperku;-))) 10.06.08, 06:54 Też się dziwię. Miejsca toto nie zajmuje prawie wcale więc w czym problem? Po za tym jeśli do wszystkiego w dzikim szale "utylizacji" zaczniesz dodawać nieszczęsny koperek to po pewnym czasie będziesz dostawać odruchów wymiotnych. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: koperek,ocean koperku;-))) 10.06.08, 08:38 Do kapustki, do pomidorówki, do farszu pierogoworuskiego, do kotletów ziemniaczanych, do zupki wiosennej, do kluseczek lanych... Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie mroź, czemu za wczesnie?nic mu nie będzie 10.06.08, 08:40 ja mrożę w 2l pojemniku po lodach, dokładam stopniowo coraz więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: koperek,ocean koperku;-))) 10.06.08, 10:39 Chcialabym miec taki problem. :)) Mnie wystaczylo male jeziorko koperku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kika Re: koperek,ocean koperku;-))) IP: *.bb.sky.com 10.06.08, 10:43 Zupa bardzo bardzo koperkowa.....mmmmmm Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: koperek,ocean koperku;-))) 10.06.08, 11:55 koperek to u nas caly rok do wszystkiego i jak do zamrazalnika to tyko w plastikowych torebkach kuchni sa rozne rodzaje ziemniaczki,ogorki,salatki pstrag do srodka z maslem i wiecej po prostu do wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro444 Re: koperek,ocean koperku;-))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.08, 12:12 a do małosolnych? Dodaj sporo i tak nie "przedobrzysz" Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: koperek,ocean koperku;-))) 12.06.08, 11:52 Gość portalu: evro444 napisał(a): > a do małosolnych? Dodaj sporo i tak nie "przedobrzysz" zalezy co mam wczesniej jak ogorki juz sa a nie mam koperka z nasionem to dodam lepiej kminek a jak jest wszystko razem to najlepiej inny klimat,okolica nie ma wszystkiego razem moze jeszcze pare tygodni Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: koperek,ocean koperku;-))) 10.06.08, 12:36 Zupa koperkowa. Ugotuj bulion warzywny na sporej ilości młodej włoszczyzny (jeśli na mięsie, to wyłącznie na skrzydełkach kurzych i usuń tłuszcz) z 1 zielem angielskim i 1 liściem laurowym. Do bulionu włóż pokrojoną marchewkę, seler i pietruszkę - z tych, na których robiłaś wywar, oraz dużą ilość pokrojonego koperku. Pogotuj chwilę (dosłownie 3 min) i zestaw z ognia, dosól do smaku, zabiel śmietaną i podawaj z makaronem. Można posypać świeżym koperkiem. Jedna z moich ulubionych letnich zup :) Odpowiedz Link Zgłoś
lawendowata Re: koperek,ocean koperku;-))) 10.06.08, 13:57 zupa koperkowa, mniam :) do kapusty młodej... posypania ziemniaków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-ko Re: koperek,ocean koperku;-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 14:17 Dzieki:-),wszystko juz bylo oprocz sosu koperkowo-czosnkowego i koperkowej,ale sama nie wiem,bo dzisiejsza kalafiorowa chyba byla bardziej koperkowa niz kalafiorowa;-)...Uwielbiamy koperek i uzywamy go namietnie,ale jest go tak wiele...Jeszcze nie mroze,bo do jesieni ze 2 razy mlody urosnie w podobnych ilosciach,wiec bedzie bardziej swiezy,a po co zapychac juz zamrazarke?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Zamrożony teraz czy za 3 miesiące i tak będzie 10.06.08, 14:45 identycznie świeży.:-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-ko Re:Zamrożony teraz czy za 3 miesiące i tak będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 14:57 Po co mam zamrazac teraz,gdy moge pozniej;-)))?Co roku zamrazam,to oczywiste,ale odkladam ten moment jak moge najdluzej,bo kojarzy mi sie z koncem lata,swiezych warzyw,owocow i...swiezego koperku:-) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re:Zamrożony teraz czy za 3 miesiące i tak będzie 12.06.08, 12:01 Gość portalu: ko-ko napisał(a): > Po co mam zamrazac teraz,gdy moge pozniej;-)))?Co roku zamrazam,to > oczywiste,ale odkladam ten moment jak moge najdluzej,bo kojarzy mi > sie z koncem lata,swiezych warzyw,owocow i...swiezego koperku: ale ja nie jade 5 minut do sklepu tylko po koperek to kupuje duzo produktow a calej jego ilosci nie uzywam w tym samym dniu a wiec lepiej zamrozic a na smaku nie straci a w dobrym zamrazalniku nie ma problemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homo sapiens Re: koperek,ocean koperku;-))) IP: *.radom.vectranet.pl 10.06.08, 20:29 to po cos tyle nasiala tego kopru? ten zamroz a ocean zamien na morze. W miejscu oceanu zahoduj pietruszke :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko-ko Re: koperek,ocean koperku;-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.08, 21:23 Ludzie,wyluzujcie;-)Nie nasialam,tylko sam wyrosl,na dzialce rosnie jak chwast,bez siania,a ze przeszkadza np.pietruszce,to trzeba go "przerywac"...Obdarowani zostali juz sasiedzi,znajomi,kto chce,to przychodzi i dostaje garsc w prezencie,a ze kocham koperek,to p o p r o s i l a m grzecznie o pomysly na wykorzystanie,bo wyrzucac nie lubie... Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: koperek,ocean koperku;-))) 10.06.08, 22:11 Pomysły oczywiście swoją drogą, ale forumowicze mają rację - jak jest nadmiar, to zamrażaj, a nie wyrzucaj! Na świeżości nic nie straci. Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: koperek,ocean koperku;-))) 11.06.08, 12:19 > to zamrażaj, a nie wyrzucaj! Na świeżości nic nie straci. Trochę jednak straci, chyba że zamrozimy w atmosferze beztlenowej, co niestety w warunkach domowych jest dość trudne :-) Niestety tlen działa również w zamrażalniku i to widać nawet "na oko". Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: koperek,ocean koperku;-))) 11.06.08, 15:10 No ale tak czy siak lepiej przecież zamrozić niż wyrzucić, czyż nie? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: koperek,ocean koperku;-))) 12.06.08, 12:14 winoman napisał: > > to zamrażaj, a nie wyrzucaj! Na świeżości nic nie straci. > > Trochę jednak straci, chyba że zamrozimy w atmosferze beztlenowej, co niestety > w > warunkach domowych jest dość trudne :-) Niestety tlen działa również w > zamrażalniku i to widać nawet "na oko". > > Pozdrawiam! nie wiem jakie masz oko jak zle wyglada to zly zamrazalnik u mnie zawsze wspanialy trzeba tylko powietrze wyciagnac z torebki ale z tym nie masz problemu???? Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: koperek,ocean koperku;-))) 11.06.08, 18:16 Zapakować w słoiki w formie pesto? Odpowiedz Link Zgłoś