sylwia1607 Re: surowe pieczarki? można? z czym?nt 13.06.08, 13:27 a czemu nie mozna? do salatek, na chleb, oby nie za duzo, bo brzuszek bedzie bolal;)) Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: surowe pieczarki? można? z czym?nt 13.06.08, 13:32 Na surowo z kotem... na spółkę. Można je też delikatnie zamarynować: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,73439033,73439033.html?f=777&w=73439033&a=73439033 Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: surowe pieczarki? można? z czym?nt 13.06.08, 15:06 Sa swietne, ale musza byc naprawde swieze. Moi znajomi robili z nich cos podobnego do salatki jarzynowej: pieczarki (tylko kapelusze) w kostke, ogorek kiszony, jajko i majonez/jogurt. Duzo pieprzu. Bylo to nieslychanie pyszne i ze wzgledu na wieksza ilosc swiezyzny bardziej sie nadaje na taka pogode jaka jest teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
polish_girl1 Re: surowe pieczarki? można? z czym?nt 13.06.08, 17:03 Jak najbardziej. Najczesciej widze je podawane jako jedna z jarzyn do maczania w dipie. Odpowiedz Link Zgłoś
bobralus Re: surowe pieczarki? można? z czym?nt 13.06.08, 18:54 ja czasem lubie sobie "strzelić" kanapke - kromka pieczywa (raczej jasnego), plaster zóltego sera, plastry jajka na twardo, pieczarek i majonez. pychota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kj Re: surowe pieczarki? można? z czym?nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.08, 19:19 świeże, bielusieńkie, pokrojone w plasterki, z solą i pieprzem na surowo - wspaniała przegryzka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: surowe pieczarki? można? z czym?nt IP: *.chello.pl 14.06.08, 14:04 witam, nawet smaczne są cienkie plasterki na kanapkach, ale zawieraja trucizne ktora rozkłada sie i znika podczas smażenia Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: surowe pieczarki? można? z czym?nt 31.07.08, 17:30 Gość portalu: ja napisał(a): > witam, > nawet smaczne są cienkie plasterki na kanapkach, ale zawieraja > trucizne ktora rozkłada sie i znika podczas smażenia Totalna BZDURA! Toksyny znikające podczas smażenia? Wyobraź sobie, że nawet wśród pieczarek są gatunki niejadalne i trujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baba Jaga Na zdrowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 20:57 W temacie o fasolce szparagowej ostrzegałam forumowiczów przed niebezpieczeństwem bezkrytycznego przyjmowania twierdzeń i zapewnień ba-nity. Administracja wycięła to ostrzeżenie, biorąc tym samym na siebie odpowiedzialnośc za możliwe przypadki zachorowań po spożyciu przetworów lub potraw przygotowanych wg receptur ba_nity(np zatrucie jadem kiełbasianym po spożyciu żle zapasteryzowanej fasolki). Teraz ba_nita namawia forumowiczów,by nie wierzyli w toksyny zawarte w pieczarkach jadalnych i ich rozkład podczas obróbki cieplnej(gotowanie,smażenie). W oparciu o Ustawę o Warunkach Zdrowotnych Żywnosci i Żywienia opracowano skrypt o toksynach wymienionych w tej Ustawie: Czytamy w nim: miedzy innymi: "Substancje, które są limitowane -kwas agarowy(agarytyna), pochodna hydrazyny, występuje w pieczarce surowej, podczas gotowania rozkłada się, działa mutagennie na bakterie, myszy działanie rakotwórcze" Każda pieczarka (agaricus bisporus,a więc hodowlana i polna) zawiera tą toksynę. Spożywanie pieczarek w stanie surowym może narazić nasze zdrowie na szwank. Gotowanie i smażenie pieczarek ROZKŁADA kwas agarowy na związki nieszkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m i tyle na ten temat: IP: *.pools.arcor-ip.net 31.07.08, 21:38 mutage.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/6/3/213 wiec naprawde na zdrowie i NIE DAJMY SIE ZWARIOWAC poza tym nikt nie je surowych pieczarek kilogramami :) mozliwie rakotworcze jest praktycznie prawie wszystko: losos z baltyckiego lowiska, salata glowiasta pelna nitratow, ryby i owoce z puszki pokrytej w srodku czyms, czego nazwy akurat zapomnialam, spieczone frytki, ciast, chleb (akrylamid), cynamon cejlonski i tysiace innych produktow :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baba Jaga Re: i tyle na ten temat: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 22:20 Ty jednak masz kłopoty ze zrozumieniem tekstu.Ba_nita napisał: Totalna BZDURA! Toksyny znikające podczas smażenia? Wyobraź sobie, że nawet wśród pieczarek są gatunki niejadalne i trujące . A ja przytoczyłam treść rozporządzeń do ustawy gdzie napisano: Agarytyna… podczas gotowania ROZKŁADA SIĘ… Anglicy badając alkoholowe wyciągi enzymów z pieczarek doszli do wniosku,że agarytyna najprawdopodobniej nie działa mutagennie… NIE STWIERDZILI NATOMIAST,ŻE NIE JEST TO TOKSYNĄ.(artykuł znałam). W dodatku oni tez nie mają absolutnej pewnosci co do braku mutagennych oddziaływań. Ba_nita stwierdził,że TOTALNĄ BZDURĄ jest rozkładanie się toksyn podczas smażenia I JA TO ZAKWESTIONOWAŁAM. Teraz możecie jeszcze twierdzic,że sa pieczarki trujące i to dotyczy tych pieczarek. Te dwa trujace gatunki sa tak śmierdzące fenolem i karbolem,że trudno je pomylić,a problem agarytyny dotyczy wszystkich pieczarek. Oczywiście masz rację-palenie albo zdrowie-wybór należy do ciebie,ale przypominam:- swoim postem zaprotestowałam przeciwko autorytarnemu stwierdzeniu ba_nity,ze rozkładanie się toksyny zawartej w pieczarce pod wpływem smażenia jest totalną bzdurą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jojanna Re: surowe pieczarki? można? z czym?nt IP: *.jmdi.pl 14.08.08, 01:07 spróbuj mojej ukochanej sałatki - drobno pokroic pieczarki, do tego drobno porojony por i drobno pokrojone orzechy włoskie + majonez (posolic na krótko przed podaniem). Wygląda trochę jak błoto ale smakuje - REWELACJA Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: surowe pieczarki? można? z czym?nt 14.08.08, 02:33 Kiedy przyjechalam do Kanady bylam zaskoczona jakie ilosci surowych pieczarek tu sie pochlania. np na przyjecia jako zakaske podaje sie surowe pieczarki (pokrojone lub nie), surowe kalafiory, lodygi selera, marchewki, male pomidorki a do tego dip ( taki sos) . i jakos nikt od tego nie choruje a tym bardziej umiera. sama sie tym czasami obzeram. i jakos brzuch mnie nie boli.... surowe pieczarki czesto dodaje sie tez do salaty. nie "paranojowac" z tym szkodliwym dzialaniem surowych pieczarek. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: surowe pieczarki? można? z czym?nt 14.08.08, 13:08 surowe, swieze pieczarki pokroic w pol-plastry, wymieszac z duza, bardzo duza iloscia zgniecionego, swiezego czosnku, posiekana natka pietruszki, olejem i sokiem z cytryny. posolic i popieprzyc. pycha.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pucha Re: surowe pieczarki? można? z czym?nt IP: *.net.autocom.pl 16.08.08, 20:13 Ja uwielbiam kanapkę z serem typu lazur i cieniutkimi plastrami surowej pieczarki. Świetna połączenie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: surowe pieczarki? można? z czym?nt IP: *.row.net.pl 22.08.08, 22:41 Podam mój "sposób" na swieże pieczarki. Obieram kilka małych, naprawde swiezych pieczarek, kroję w plasterki, polewam sokiem z cytryny (nóżki wyrzucam). Dodaję kilka pokrojonych w paseczki liści kapusty pekińskiej, do tego jeden ząbek czosnku zmiażdżonego w prasce, majonez w ilości wg upodobań ;) sól, pieprz. I gotowe. Polecam, sałatka jest naprawde dobra. Odpowiedz Link Zgłoś