Dodaj do ulubionych

powidla sliwkowe

28.09.03, 10:07
jak je zrobic mam nadmiar dojrzalych sliwek - poradzcie
Obserwuj wątek
    • Gość: lola Re: powidla sliwkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.03, 10:34
      Umyc, wypestkowac, wrzucic do gara(grube dno) i na mały gaz.Długo gotowac?
      smazyc?(jak to nazwac), jak sok wyparuje, czesto mieszac by sie nie
      przypaliły.Najlepiej wtedy dac podkładke na palnik.Uwaga, bo chlapia wkoło, po
      scianach, przy mieszaniu moga poparzyc(załoz rekawice). Dosmazyc na 2 dzien i
      wrzace pakowac do słoików, odwrócic nakretka do dołu, przykryc kocem i juz.
      Niektórzy dodają cukier, jesli sliwki nie nadzbyt dojrzałe, ja nie daje.
      • Gość: kropka8 Re: powidla sliwkowe IP: *.zsi.pl / *.zsi.pl 28.09.03, 16:52
        dzieki ci bardzo juz sobie pryskaja czy jak sie ich nie zapasteryzuje to nie
        zaplesnieja?
        • roseanne Re: powidla sliwkowe 28.09.03, 17:24
          jak sa odpowiednio dlugo wysmazone to nie powinny

mozesz na sama gore sloiczka wlac odrobine spirytusu
        • Gość: lola Re: powidla sliwkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.03, 19:32
          Słoiki musza byc wyparzone, nakretki suche.Wlewa sie wrzace powidła ,odwraca
          słoik, trzyma pod kocem- to wszystko po to by nie zaplesniały. Nigdy nie
          pasteryzuje i jeszcze nigdy nie zaplesniały. Dzemy tez tak robie, przecier
          pomidorowy takze.
    • Gość: Pichciarz Re: powidla sliwkowe IP: *.proxy.aol.com 28.09.03, 19:46
      Jakich sliwek?
      • Gość: kropka8 Re: powidla sliwkowe IP: 195.205.242.* 29.09.03, 09:45
        sliwki mam duze wieksze od wegierek bardzo soczyste i odchodzace od pestki nie
        wiem jaka jest ich nazwa ale powidelka wychodza to juz widac przednie dzisiaj
        bede juz wkladala do sloiczkow wykorzystam twoj sposob lola jak masz sprawdzony
        dzieki jeszcze raz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka