Dodaj do ulubionych

chleb razowy - na pierwszy raz

24.07.08, 11:31
chciałabym upiec chleb razowy, pełnoziarnisty. będzie to moje pierwsze podejście do pieczenia chleba. jeśli chodzi o mąkę to mam ograniczony dostęp do różnych jej rodzajów. u mnie w mieście mogę dostać pszenną razową, żytnią razową i orkiszową pełnoziarnistą oraz zwykłą. no i oczywiście zwykłe pszenne mąki (tortowa, wrocławska itd.) proszę o jakiś prosty przepis dla początkującej!
Obserwuj wątek
    • marta.r.8.5 Re: chleb razowy - na pierwszy raz 24.07.08, 12:09
      Jest to przepis od mojej znajomej, mialam piec, ale jeszcze sie do tego nie
      zabralam ;-) jadlam ten chleb w wykonaniu tej kolezanki -> byl swietny :-) a o
      to przepis:
      "Zakwas na chelb- make zytnia(bio)zalac ciepla(letnia) woda i dobrze wymieszac
      (konsystencja nie ma znaczenia,ale lepiej zeby to bylo plynne niz geste). I
      pozostawiamy to na kilka dni w cieplym miejscu.Jak chcesz miec wiecej zakwasu to
      mozesz np.kazdego dnia lub co drugi dzien dodawac po 2 duze lyzki maki,czasami
      tez wody -wymieszac oczywiscie i znowu zostawic zeby to sie wszystko ladnie
      zakwasilo.
      A sam chleb jest dziecinnie prosty:
      bierzesz np.tak3/4 szklanki zakwasu i 1 kg maki, dodajesz wody cieplej tak zeby
      byla konsystencja jak na ciast drozdzowe np.Dodajesz sol i ewentualnie jakies
      orzechy,ziarna,etci pozostawiasz do wyrosniecia.Ja robie tak ze wygniatam to
      ,nakladam do form i wstawiam na noc do piekarniak,to rosnie a rano pieke (ok.170
      stopni,ok.godziny).
      to tyle, najlepszy chleb wychodzi wtedy jak juz przejdziesz kilka prob i
      nauczysz sie na wlasnych bledach :)"
      smacznego :-)
    • ba_nita Re: chleb razowy - na pierwszy raz 24.07.08, 12:11
      Nie napisałaś: na drożdżach czy na zakwasie więc podaję link:
      www.google.pl/search?q=przepis+na+chleb+razowy&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
      Nie wiem czy akurat na pierwszy raz branie się za chleb razowy to fortunny
      pomysł bo to jednak dość trudne pieczywo do wypieku ale proszę z mieszanych mąk,
      które są u Ciebie dostępne:
      gotowanie.onet.pl/27925,ksiazka_przepis.html
      gotowanie.onet.pl/23988,0,1,chleb_cebulowo_oliwkowy,ksiazka_przepis.html
      Więcej przepisów na chleby różne tutaj:
      gotowanie.onet.pl/152,katalog.html
      Radzę jednak korzystać z przepisów dokumentowanych zdjęciami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka