Gość: mona IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.03, 23:59 niesmialo chcialabym sie dowiedziec jaka jest roznica pomiedzy malzami,mulami a ostrygami...czasami te nazwy obijaja mi sie o uszy,moze ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lola Re: skorupiaki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.03, 00:07 Nie jestem znawca, ale odróznic potrafie małze od ostryg- małze są takie małe smierdzące mułem je sie po poddaniu obróbce termicznej , ostrygi wieksze muszle i jada sie surowe z cytrynka. Jesli chodzi ci o biologiczny aspekt to nie mam pojecia co to za stwory, zastanawiam sie tylko czy to skorupiaki? Skorupiaki to homary, raki , kraby, a muszle to chyba mięczaki?zaraz ktos zapewne wyjasni.Mule to tez cos z muszlami. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: skorupiaki 10.10.03, 10:25 Mule i małże to na moje profańskie ucho to samo, tyle że mule brzmią bardziej z cudzoziemska. Małże / mule są przepyszne ugotowane np. w białym winie z dodatkiem cebuli lub czosnku, aczkolwiek w pewnej prowansalskiej knajpce karta zawierała mule na co najmniej 40 sposobów :-) Ostrygi mają inną skorupkę i inną konsystencję - skorupka jest chropowata (trochę przypomina swoją strukturą pumeks) a sama zawartość jest biała i troszkę "galaretowata". Zjada się to-to na surowo skrapiając cytryną, aczkolwiek niektórzy smarują musztardą. W wersji de luxe pożądanym akompaniamentem do ostryg jest szampan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: skorupiaki IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.03, 17:54 dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi,faktycznie to mieczaki/taka gafa/....pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś