habitus 10.10.03, 10:12 Czy to forum odwiedza ktoś, kto umie zrobić sushi? Ale nie teoretyk, a raczej ktoś z minimalną bodaj praktyką. Mam wszystkie składniki do sushi i mało wiedzy o ich użyciu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: blania Re: Sushi IP: *.c.004.pth.iprimus.net.au 10.10.03, 15:08 wiec ugotuj ryz specjalny na sushi taki lepki pozniej na matce poloz sea weed (to morskie rosline ) swiecoca strona na zewnatrz i moczac rece rozkladaj ryz po calym tylko troche zoztaw zeby sie zlepilo pozniej i na ten ryz poloz troche tego chrzanu zielonego japonskiego i majonezu w zdluz , paski ogorka i do wyboru albo losos albo tunczyk , albo kurczak i roluj Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Sushi 10.10.03, 15:47 Technikę wykonywania roladek znam. Ale ryż jest przyprawiony sosem sojowym, octem ryżowym i cukrem. Jakie proporcje? Jakie produkty łączyć w poszczególnych smakach. Chodzi mi o opinię praktyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bini Re: Sushi IP: *.netvigator.com 10.10.03, 16:14 habitus napisała: > Technikę wykonywania roladek znam. Ale ryż jest przyprawiony sosem sojowym, > octem ryżowym i cukrem. Jakie proporcje? Jakie produkty łączyć w poszczególnych > > smakach. Chodzi mi o opinię praktyka. Praktykiem nie jestem, bo wole sashimi, ale mam taki przepis z japonskiej ksiazeczki kucharskiej (proporcje na 30 szt.): 220 g ryzu ugotowanego w litrze wody 2 lyzki ryzowego vinegar 1 lyzka cukru pudru 1 lyzeczka od herbaty soli 4 platy nori troche wasabi do srodka losos wedzony, tunczyk, ogorek, avocado, pikle z imbiru lub warzywa lub co chcesz. Wlasciwie u nas to nie nazywa sie sushi, ale hand roll. Sushi natomiast to takie kupki ryzu a na nich surowe ryby, krewetki czy inszy sea food. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grubababa Re: Sushi IP: *.honeywell.com 10.10.03, 17:28 Jak ktos jada surowe ryby albo mieso, naraza sie na zatrucie albo chorobe pasozytowa. To nie sa zarty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: habitus Re: Sushi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.03, 19:30 W sushi nie muszą tkwić surowe ryby. Może być marchewka, avocado, paluszki surimi, ryba wędzona... Obiegowa opinia o sushi jest opinią uproszczoną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grubababa Re: Sushi IP: *.honeywell.com 10.10.03, 19:49 OK, ale radze jesc tylko to co sie samemu przyrzadzilo. Mikrobiolodzy tak robia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania :o) Re: Sushi i pasozyty IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 14.10.03, 23:00 w restauracjach ryby mrozi sie, zeby zabic to robactwo Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Sushi 10.10.03, 21:35 robilam juz, wyszlo pyszne przyprawiam ryz sola, cukrem i octem ryzowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blania Re: Sushi IP: *.a.001.pth.iprimus.net.au 13.10.03, 15:04 ja raz zrobilam wedle przepisu ryz i mam nie smakowal tak jak tylko solony ale za to nigdy nie opuszczamy soya sos na koniec Odpowiedz Link Zgłoś