aga857 11.09.08, 15:00 Ja wiem, że tu wszyscy pieką sami, ale mój piekarnik do pieczenia się nie nadaje. Póki co nowego nie będę mieć. Chciałabym kupić czasem smaczny, gotowy spód biszkoptowy. Czy ktoś ma może jakieś sprawdzone? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaskahh Re: gotowy spód biszkoptowy 11.09.08, 15:06 moze w cukierni?? chyba lepsze, niz pakowane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: achulaw Re: gotowy spód biszkoptowy IP: *.chello.pl 29.09.08, 21:10 Wszystkie gotowce OCHYDNE!!! Zamów w cukierni ale ten najzwyklejszy biszkopt ZAWSZE sie udaje. 4 -6 JAJEK zmiksować z 3/4 do 1 szkl.cukru . Dodawać powoli szkl. do 1,5 szkl.mąki tortowej .Szkl.m.aki tortowej + pół.szkl.ziemniaczanej.+ płasdka lyżeczka proszku.Miksować do "bąbelków i pod koniec łyżka gorącej wody. Piec 30-40 min. najpierw tylko od spodu (10 min) potem całość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawszepolka Re: gotowy spód biszkoptowy IP: *.gmc-uk.org 01.10.08, 15:10 A od kiedy ciasto na biszkopt po dodaniu maki miksuje sie do 'powstania babelkow'? Babelki to maja powstac przed dodaniem maki, a pozniej calosc jedynie bardzo delikatnie mieszamy lyzka. Odpowiedz Link Zgłoś
achulaw Re: gotowy spód biszkoptowy 02.10.08, 18:52 Gość portalu: zawszepolka napisał(a): > A od kiedy ciasto na biszkopt po dodaniu maki miksuje sie > do 'powstania babelkow'? Babelki to maja powstac przed dodaniem > maki, a pozniej calosc jedynie bardzo delikatnie mieszamy lyzka. Zawsze miksuję do bąbelków! nigdy nie zdarzyło mi się aby nie wyszedł.Wręcz przeciwnie efekt: puchaty , wyrośnięty , dlikatny. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: gotowy spód biszkoptowy 29.09.08, 21:14 Nie ma czegos takigo jak 'smaczny, gotowy spod biszkoptowy'. Jesli poczujesz nagly przyplyw checi na zrobienie tortu, sprobuj raczej wykombinowac cos w rodzaju Pavlovej z kupnych bez albo z malych biszkopcikow przekladanych kremem. Spody biszkoptowe wszystkie jak jeden maz maja obrzydliwy smak sztuczyzny i sa z tluszczem, zeby nie czerstwialy szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: gotowy spód biszkoptowy 30.09.08, 00:15 Swięta racja. Żeby zrobić najlepszy krem to i tak wyjdzie obrzydliwe. Ostatnio miałam problem z piekarnikiem (wyłączał się w trakcie pieczenia, nie mogłam ryzykować) a musiałam zrobić tort. Zamówiłam biszkopt w cukierni. Był znakomity, jak domowy. Za taki z największej tortownicy i do tego wysoki zapłaciłam 11 zł. Kto wie, czy nie przerzucę sie na dłużej na cukierniane. ---------------------------------------------------------- Nie cierpię wegetarian bo zżerają pokarm mojemu pokarmowi! Odpowiedz Link Zgłoś
ka_thy Re: gotowy spód biszkoptowy 30.09.08, 10:23 Ja tez polecam biszkopt zamówiony w najbliższej cukierni. Te gotowe blaty do tortu sprzedawane w sklepach sa obrzydliwe w smaku. Ostatnio udało mi sie upiec biszkopt z zakalcem i będąc w sytuacji naprawdę podbramkowej poszłam do cukierni. Nawet nie zamawiałam wcześniej. Biszkopt był świetny, wysoki, pulchny jak trzeba i normalny w smaku - jak domowy. Tez się teraz zastanawiam czy nie przerzucić się na kupowane w cukierni - troche drożej ale mniejszy stres. Innym wyjściem jest zakup biszkoptów, takich jak do tiramisu. Tyle, że łatwiej z nich robić torty prostokątne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vectra Re: gotowy spód biszkoptowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.08, 09:44 Ja również poproszę o podanie konkretnej cukierni, w której na zamówienie upieką biszkopt. Podobne rady przeczytałam, gdy szukałam stelaża do tortu weselnego " w każdej cukierni ci pożyczą..." itp - obdzwoniłam i objeździłam ponad 20 cukierni w Warszawie i każdy robił wielkie oczy albo odpowiadał, że owszem, pożyczają ale przy zakupie tortu u nich:/ Przepraszam za offtopic ale to tak w kwestii wyjaśnienia dlaczego chce konkretna nazwę cukierni:) pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
ka_thy Re: gotowy spód biszkoptowy 01.10.08, 10:04 Niestety, ja kupowałam swój biszkopt w Krakowie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vectra Re: gotowy spód biszkoptowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.08, 11:07 Dziękuję ka_thy;) a może ktoś inny zamawiał w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś
multiaga Re: gotowy spód biszkoptowy 02.10.08, 18:58 A w której cukierni w Krakowie zamawiałaś ? Odpowiedz Link Zgłoś
ka_thy Re: gotowy spód biszkoptowy 02.10.08, 21:02 Nie zamawiałam, przyszłam prosto z ulicy i zapytałam czy mi sprzedadzą :) A cukiernia jest na ulicy Teligi, koło placu handlowego. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: gotowy spód biszkoptowy 02.10.08, 22:21 Tak, z ciekawości chcialam zapytać jak duzy był Twój biszkopt i ile zapłaciłaś? ---------------------------------------------------------- Nie cierpię wegetarian bo zżerają pokarm mojemu pokarmowi! Odpowiedz Link Zgłoś
ka_thy Re: gotowy spód biszkoptowy 03.10.08, 20:46 Zapłaciłam 12 złotych. Nie mierzyłam go, bo w ferworze przygotowań nawet mi to nie przyszło do głowy. Ale myślę, ze miał ok. 7 cm wysokosci i ok. 22 cm średnicy. I był czekoladowy. Miałam jeszcze do wyboru orzechowy lub zwykły. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: gotowy spód biszkoptowy 04.10.08, 11:29 Czyli mój był jeszcze tańszy bo 11zł za taki z największej tortownicy. W każdym razie opłaci sie kupić gotowy. Może wychodzi trochę drożej ale jak się policzy koszt energii, wody do mycia sprzętu, czas no i :) "podatek stresowy" to gotowy wychodzi na plus. ---------------------------------------------------------- Nie cierpię wegetarian bo zżerają pokarm mojemu pokarmowi! Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: gotowy spód biszkoptowy 01.10.08, 18:12 Moja podpowiedz też Ci sie nie przyda, chyba, że masz powiązania z Radomiem. Dla zainteresowanych Radomianek informacja, że biszkopt mozna zamówić w cukierni Zalewskich w Radomiu ul. Czarnoleska 25, jak również w ich wszystkich punktach (a jest ich trochę). Warszawę znam jak własną kieszeń bo to moje miasto. Tam się urodzilam i wychowałam ale nigdy biszkoptu nie zamawiałam. Pytaj raczej w mniejszych cukierniach, takich, które nie specjalizują się w produkcji tortów bo będą woleli sprzedać własny. Co do stelaża... brak mozliwości wypożyczenia takiego jak chciałam był przyczyną tego, że sama nie zrobiłam tortu na wesele córki. Pytałam w kilkunastu cukierniach i prawda okazała sie prozaiczna. Każda cukiernia ma tylko po kilka porządnych stelaży i w okresie wesel wszystkie są zajęte. Czerwiec jest takim właśnie miesiącem. W kilku cukierniach usłyszałam, że gdyby chodziło np. o listopad czy marzec to nie ma problemu. Kaucja jednak jest wysoka, bo ładne stelaże sa drogie (na Allegro widziałam, chyba mosiężne, od 1600zł!) Plastikowego, piętrowego badziewia nie chciałam. ---------------------------------------------------------- Nie cierpię wegetarian bo zżerają pokarm mojemu pokarmowi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olala Re: gotowy spód biszkoptowy IP: *.xdsl.centertel.pl 30.09.08, 13:03 czy jestes moze z warszawy?! jesli tak, to w ktorej cukierni mozna kupic ten biszkopt? albo moze ktos inny sie orientuje? Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: gotowy spód biszkoptowy 30.09.08, 22:35 Wszystko jedno w jakiej cukierni, jak zamówisz to zrobią wszędzie. Tylko trzeba zamówić na jakies trzy dni wcześniej, żeby spokojnie zdążyli przygotować. Nie wszędzie mają blaty w ciągłej sprzedaży. ---------------------------------------------------------- Nie cierpię wegetarian bo zżerają pokarm mojemu pokarmowi! Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: gotowy spód biszkoptowy 30.09.08, 22:58 ja też jestem ciekawa gdzie zamawiasz, bo mi w paru odmówili ponieważ "mają ustawioną produkcję". Odpowiedz Link Zgłoś