pluskwaparszywka 29.09.08, 11:05 mam sporo łebków podgrzybków. maleńkie, w sam raz do słoiczka. chcę je jakoś zachować na zimę, a nie chcę marynować. czy można jakoś... ja wiem, w oleju z przyprawami? proszę bardzo o rady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mhr-cs Re: Grzyby 29.09.08, 11:46 ja robie solone,czymaja sie dlugo bez problemu, po wymoczeniu sa prawie tak jak swieze z lasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita No nie, czymajcie mnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.08, 11:48 !! Odpowiedz Link Zgłoś
pluskwaparszywka Re: Grzyby 29.09.08, 11:52 mój wujek z białegostoku robi solone maslaki. i wiesz co, rewelacja!ja myślę, żeby zrobić coś w oleju. podgotuję z czosnkiem i cebulką w rosołku, z papryką i rozmarynem. odcedzę. potem zaleję to oliwą z pieprzem i listkiem laurowym. uciekam przed ostroscią, bo mam małe dzieci i nie chcę, żeby wsuwały ocet na tak młody żołądek :) Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re:Najprościej ale i najdrożej. 29.09.08, 11:56 Zalej je (po zblanszowaniu) oliwą. Blanszujesz około minuty we wrzącej wodzie i natychmiast chłodzisz pod bieżącą zimną.Jeszcze lepiej mieć miskę z zimną wodą i lodem. Potem muszą wyschnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Grzyby 29.09.08, 12:01 a ja mam małe gąski zielonki. Odmiana nietypowa bo rosnąca w mchu! (Do tej pory znajdowałam je w piaskach, a właściwie pod piaskiem :) Uwidaczniały sie tylko jako piaskowy kopczyk ) I pytanie - czy jest jakis sposób, by marynowane, przynajmniej troche -zachowały swój kolor? One sa takie sliczne w stanie surowym :) Aha - suszone - pozostają żółte :) Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re:Znam ten ból ale...niestety... 29.09.08, 12:10 To tak jak z nurkowaniem na rafie. Ryby mienią się wszystkimi kolorami tęczy. Ale tylko pod wodą... Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re:Znam ten ból ale...niestety... 29.09.08, 12:12 Niestety, tego się spodziwałam. Szkoda... Ale za tpo podgrzybki pięknieją w zalewie octowej... A lakówka ametystowa niewiele zmienia kolor.. Niby warość jadalna niska, ale za to jaka psychodelia :) Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re:Tylko nie pomyl jej z grzybówką 29.09.08, 12:20 czystą...))) Lakówki nie zbieram bo nawet nie mam gdzie. Tutaj lasy są iglaste a ona występuje w liściastych. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re:Tylko nie pomyl jej z grzybówką 29.09.08, 12:43 Spokojnie! Zapach nie do pomylenia :) No i powierzchnia inna... U mnie w lasach mieszanych... Na marginesie gałęziaki (kozie brody, te jadalne)też zbieram i potem robię takie mieszanki marynowane dla odważnych :) - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re:Tylko nie pomyl jej z grzybówką IP: *.adsl.alicedsl.de 29.09.08, 13:17 Nie chce nowego watku zakladac, ale moze mi powiecie jak jest z grzybami w tym roku w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re:A w jakim rejonie Polski? 29.09.08, 13:25 Znajdź sobie w googlu forum grzybiarzy - jest tego trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re:A w jakim rejonie Polski? IP: *.adsl.alicedsl.de 29.09.08, 13:35 Slask i zielonogorskie. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re:A w jakim rejonie Polski? 29.09.08, 13:51 Biorąc pod uwage faze księzyca(TAK! To ma znaczenie!) Spodziewany wysyp w tym tygodniu. Obserwacje terenowe potwierdzją te spekulacje - wczoraj zaczęło wyskakiwac mnóstwo maleńskich lebków (Mazowsze). Po lesie z lupa trzeba było chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re:Ja już sobie grzybobranie tegoroczne załatwiłem 29.09.08, 16:12 na amen. Noga w gipsie i tzw. "qniec". Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re:A w jakim rejonie Polski? 30.09.08, 19:47 Szukaj tutaj www.grzyby.pl/wystepowanie.htm Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: kozia broda=szmaciak galęzisty 30.09.08, 08:48 W Polsce to grzyb chroniony. Masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: kozia broda 30.09.08, 12:12 Ech te nazwy potoczne.... Niektórzy uzywają koziej brody do określenia szmaciaka gałęzistego, którego ja nie zbieram bo rzeczywiscie jest pod ochrona (tak jak sarniaki, a ostatnio widziałam namiętnych ich zbieraczy). Ja uzywam nazwy kozia broda dla gałęziaków zwałaszcza bladego: Ramaria pallida - www.pilzverein.de/files/images/Ramaria_pallida380380ab.jpg wogóle - kozie brody to dla mnie gałęziaki /koralówki.... atlasy bardzo różnie podaja... i mikolodzy też nie zawsze się ze sobą zgadzają w kwestiach systematyki/nazewnictwa... Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re:Długo szukałem: niemki albo panienki.))) 30.09.08, 12:37 Płachetki kołpakowate to są.//rortfl Ojciec mnie tymi nazwami zastrzelił. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re:Długo szukałem: niemki albo panienki.))) 30.09.08, 13:07 No widzisz - na Mazowszu panienka tomuchomor rdzawobrązowy, inaczej muchomor mglejarka - Amanita fulva lh6.ggpht.com/_E1sEViIxUmc/SIOUQuy0EXI/AAAAAAAALjk/T-xb5zsFkNk/P7209408.JPG znowu gips???? Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re:Długo szukałem: niemki albo panienki.))) 30.09.08, 13:22 lh6.ggpht.com/_E1sEViIxUmc/SIOUQuy0EXI/AAAAAAAALjk/T-xb5zsFkNk/P7209408.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa46 Re: Pospieszyłam się 30.09.08, 14:10 Link się wcale się nie otwiera :-(. A to sobie poczytałam. Współczuję Ci Dispel. Ja mam więcej szczęścia. Bez gipsu się obyło. Załatwiłam sobie obie nogi . Zakręciłam się na lewej (co poskutkowało skręceniem w kostce) i upadłam na prawe kolano (W beton!). Z dużej wysokości ten upadek, to wiadomo. Zastosowałam wszelkie metody, które poradzili mi dobrzy ludzie - i chodzę już normalnie a nawet biegam. Tylko kucać ani klękać nie mogę.... No to jak z grzybami? Mają być grzyby, wybieram sie do lasu i klęknąć nie można... Lizanie cukerka przez papierek. W tę niedzielę widziałam (OCZYWIŚCIE :-( tylko z góry) śliczne żółte grzybki. Gdyby miały trochę zielonego to byłyby rydze... Nie wiem co to było. Śliczne, apetyczne i w dużej ilości. Tylko jakoś "dziwnie" nikt ich nie zebrał. A może ludziska się nie znają? Rosły w lasku (starym ale małym) świerkowym, w dużych skupinach, żółciutkie jak "kurkorydze", okrągłe, z blaszkami na spodzie, wielkości właśnie rydzów. MOŻE JE ZNACIE? Chętnie się dowiem. Niestety grzybiarz ze mnie tak dobry jak i kucharz. Chhhhhmmm, to znaczy świetny :-)))). Tylko znam lepszych :-). Dziękuję, Żyra Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Pospieszyłam się 30.09.08, 14:21 no nie wiem czemu, ale poniżej dałam linki do zdjęć z innych stron. Przy A. fulva można więcej poczytac o tych muchomorach bardzo smacznych i delikatnych zreszta... Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Pospieszyłam się 30.09.08, 14:42 moze to był mleczaj wełnianka???? darynatury.w.interia.pl/zrodla/grz046.htm tam podaja o lasku brzozowym - ostatnio widziałam w mieszanych i sosnowych (na skaraju mieszanego) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re:Długo szukałem: niemki albo panienki.))) 30.09.08, 13:38 no proszę, muchomor mglejarka to wg innych Amanita vaginata! od fulvy rózni sie kolorem kapelusza... www.nagrzyby.pl/galeria/d/145419-2/mglejarka___.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re:Długo szukałem: niemki albo panienki.))) 30.09.08, 13:41 no proszę, muchomor mglejarka to wg innych Amanita vaginata! od fulvy rózni sie kolorem kapelusza... www.nagrzyby.pl/galeria/d/145419-2/mglejarka___.jpg a fulva to: www.grzyby.pl/gatunki/Amanita_fulva.htm młode osobniki mają kapelusze intensywnie rdzaworązowe Odpowiedz Link Zgłoś
myszz Re: kozia broda 30.09.08, 17:34 właśnie myslałam o tej kozinie, co na załączonym zdjęciu...www.grzyby.pl/gatunki/Ramaria_flava.htm te grzyby podobne do siebie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: kozia broda 01.10.08, 09:48 szmaciak gałęziasty jest inny - to inny gatunek, rodzaj. odrebna pozycja systematyczna :)To Sparassis crispa. Wszystkie Sparssis sa pod ochroną! Ja kozią brode zbieram - Ramaria pallida - gałęziak blady... nie jest pod ochroną. Rózni się od gałęziaka (koralówki żółtej) kolorem....i pokrojem... Jest na liście gatunków chronionych - i go nie zbieram :) Zresztą gałęziaków jest ponad 220 gatunków! (ech, rozgryzałam je ostatnio...) Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Grzyby 30.09.08, 13:30 Moja teściowa grzyby po prostu pasteryzowała(kilka razy, rzecz jasna). Mnie też się zdarzyło pasteryzować płachetki, potem można dusić, a nawet smażyć. Odpowiedz Link Zgłoś