toktoczek 27.10.08, 11:02 Szukam sensownej diety obniżającej zawysoki poziom złego cholesterolu? Jestem otwarty na sugestie, najlepiej ekspertów :-). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
avvg Re: dieta a zawysoki poziom cholesterolu 27.10.08, 11:04 więcej warzyw, po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
avvg Re: dieta a zawysoki poziom cholesterolu 27.10.08, 11:05 a tak poza tym, nie jest istotne, jaki jest poziom złego cholesterolu, tylko jego stosunek do poziomu dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analityczka Re: dieta a zawysoki poziom cholesterolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 12:00 Najpierw kliknij ten link:www.foodcomp.dk/fcdb_details.asp?FoodId=0884 .Jak otworzy ci się tabela z olejem rybim popatrz sobie na dolną lewą tabelę. Tam masz cholesterol-co prawda bez rozdzielenia medycznego na zły i dobry,ale zawszeć to jest jakaś wiedza. Po prawej stronie masz kwasy tłuszczowe które tez mają niebagatelne znaczenie przy powstawaniu i rozwoju miażdżycy. Jak już się zorientujesz w czym rzecz i czy są to dla Ciebie przydatne informacje(tych informacji o danym produkcie jest tam zdecydowanie więcej) otwórz sobie tą stronę: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=86394750 i idż wg wskazówek zawartych w poscie.Dojdziesz do informacji dotyczącej bardzo dużej ilości produktów spożywczych. Odpowiedz Link Zgłoś
joli_boli Re: dieta a zawysoki poziom cholesterolu 27.10.08, 12:14 mąż ma stan podwyższony (230 mg/dl) i lekarz mu powiedział: RUCH, DUŻO RUCHU! nie lepiej zamiast pytać się na forum iść do dietetyka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analityczka uzupełnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 13:14 pogrzebałam w tych tabelach i znalazłam też taką stronę,która grupuje wszystkie informacje o ilosciach danych składników(witamin,mikroelementów,cholesterolu,kwasów tłuszczowych,białek itp) w poszczególnych grupach produktów spożywczych. Tu masz stronę do cholesterolu: www.foodcomp.dk/fcdb_foodcomplist.asp?CompId=0223 Mysle,że angielski nie jest tu przeszkodą ,bo wystarczy zainstalować prościutki program językowy(słownik)Ajt Soft,który otwiera się na stronie czytanej (znajdziesz go w dobrych programach) Odpowiedz Link Zgłoś
kniaz_wladimir Re: dieta a zawysoki poziom cholesterolu 27.10.08, 12:03 W zasadzie jest kilka podstawowych zasad: a) jesc chude miesa. b) stosowac oleje rzepakowe i oliwkowe zamiast slonecznikowych i masla. c) stosoawc margaryne zamiast masla w malych ilosciach d) najlepiej unikac jajek e) zboza, owoce, wszystko co ma blonnik. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma30 Re: dieta a zawysoki poziom cholesterolu 27.10.08, 14:08 Z pokarmow najlepiej i najszybciej wysoki cholesterol zbijaja platki owsiane, moze byc tez kasza, chleb/ciastka z maki owsianej. Czyli rano miska platkow z mlekiem sojowym - to tez wazne i za jakis czas bedzie znaczna poprawa. Przetestowane :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: achulaw Re: dieta a zawysoki poziom cholesterolu IP: *.chello.pl 27.10.08, 19:46 Tylko ,że zamiast cholesterolu będzie mega odwapnienie!!!!Płatki są pyszne , ale wiązą wapń dlatego należy je jeść tylko z produktami z PRWDZIWEGO MLEKA. Poza tym uważam , że nie ma diety obniżającej , gdy ktoś ma tendencje ,uwarunkowania genetyczne.Ja jem prawie wzorcowo:MNÓSTWO WARZYW ,ryby , musli, płatki ,ziarenka typu sezam , orzechy .Jajka 2- 3/tydz,chleb razowy , winko czerwone wytrawne 2-3 razy w tyg.i>>>>>CHOLESTEROL NAWET 280!!!Średnio 220. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: achulaw Zapomniałam dodać IP: *.chello.pl 27.10.08, 19:47 Jestem aktywna i ma 3..dzieści lat. Odpowiedz Link Zgłoś
achuramazda Re: dieta a zawysoki poziom cholesterolu 27.10.08, 15:52 a wjakim wieku pojawiają się problemy z tym cholesterolem? mozliwe u 25 latka? jak rozpoznac? Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma30 Re: dieta a zawysoki poziom cholesterolu 27.10.08, 19:37 > a wjakim wieku pojawiają się problemy z tym cholesterolem? mozliwe u 25 latka? > jak rozpoznac? Oddac troche krwi w laboratorium i wuala ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki Re: dieta a zawysoki poziom cholesterolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 15:55 Największym sprawcą jest żółty ser, należy go na dłuższy czas odstawić zupełnie i inne sery podpuszczkowe, pleśniowe itp.Jeść tylko chudy biały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: dieta a zawysoki poziom cholesterolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 16:07 wg tej tabeli:www.foodcomp.dk/fcdb_foodcomplist.asp?CompId=0223 to ser jest daleko za jajami,wątróbkami dorszowymi,majonezami itd Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: dieta a zawysoki poziom cholesterolu 27.10.08, 19:54 Mi pomogla lecytyna (mozna nabyc w milionie postaci, roznych cenach i postaciach w aptekach) - lecytyna dobra jest tez na koncentracje itd. Procz tego: obetnij tluszcze zwierzece i utwardzane tluszcze roslinne, kup sobie blonnik (w tabletkch lub proszku) albo przestaw na wysokoblonnikowa diete. Jedz duzo roznokolorowych warzyw, ruszaj sie intensywnie co najmniej 3 x tygodniu przez 30 min. - To wszystko sprawi, ze poziom ch. ci spadnie i nawet jesli masz jakies genetyczne inklinacje do wysokiego poziomu i spadek bedzie malo spektakularny, miazdzyca cie nie dopadnie. I z wynikami drugiego badania krwi (o ile nie beda w normie po zmianie trybu zycia i zywienia) udaj sie w te pedy do dietetyka albo chociaz internisty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: dieta a zawysoki poziom cholesterolu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.08, 20:02 mnie lekarka powiedziała,daj pan sobie spokój z tym cholestereolem.Jak pan go sztucznie obnizy to organizm sam go sobie zsyntetyzuje z sałaty. To są jej słowa Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: dieta a zawysoki poziom cholesterolu 27.10.08, 21:34 To fajne slowa, bo najwyrazniejn nie slyszala o zwiazku podwyzszonej ilosci uzlosliwionego cholesterolu i miazdzycy. Ktora to miazdzyca jest jedna z glownych przyczyn _smierci_ w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: dieta a zawysoki poziom cholesterolu 27.10.08, 20:32 podstawa to obnizenie ilosci tluszczow zwierzecych i zwiekszenie blonnika wieprzowine zastapic np indykiem zamiast masla smarowidelko z pieczonych jarzyn - papryki, baklazany, panierowanie nie w bulce tartej tylko w otrebach itd itp Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: dieta a zawysoki poziom cholesterolu 27.10.08, 21:35 (panierka z otrab to koszmar :) - imo lepiej mieszac bulke z ziarnami: orzechami, migdalami, sezamem) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: dieta a zawysoki poziom cholesterolu 27.10.08, 22:02 ja tam lubie otrabki :) sezam owszem, smaczniejszy Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: dieta a zawysoki poziom cholesterolu 27.10.08, 22:04 Zwolnilam sie z jedzenia otrab, kiedy odkrylam blonnik w proszku. Przy pewnej dozie dobrej woli, lyzce jogurtu i slodziku blonnik jablkowy zamienia sie w owocowy krem. O co prawda dziwnym kolorku, ale kogo to obchodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: dieta a zawysoki poziom cholesterolu 27.10.08, 22:13 ja dodaje do soku jablkowego choc nie dla obnizenia cholesterolu co do owsianki to lubie platki namoczone przez noc w jogurcie, z dodatkiem orzechow i bakalii, tak ze dwa razy w miesiacu Odpowiedz Link Zgłoś