Dodaj do ulubionych

zupa piwna

23.10.03, 19:48
Ktos zna jakis fajny przepis?
Albo jakies inne pomysly na wykorzystanie piwa w kuchni (oprocz wypicia go
solo)
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: zupa piwna 23.10.03, 19:52
      Ciasto naleśnikowe z piwem zamiast wody lub mleka.Bardzo dobre do naleśników z
      mięsem lub kapustą i grzybami.
    • j_u Re: zupa piwna 23.10.03, 19:59
      Przepis dla tych, co lubia solidnie tlusto podjesc:))))
      Rozpuscic maslo na patelni (na duuuuzej patelni)
      polozyc plasterki boczku i wytopic z nich tluszcz
      nakroic duuuuzo cebuli i podsmazyc chwile
      wlozyc tyle ile sie chce zjesc kawalkow kielbasy (dobrze jest ja troche
      ponadkrajac)
      smazyc az skorka kielbasy bedzie przyrumieniona
      zalac piwem (jasnym)
      dusic ok. 1/2 godz.
      Pyyyycha!
      Ale tluste i strasznie sycace.
      Oczywiscie podawac z piwem;)
      • Gość: radca Re: zupa piwna IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.intelink.pl 23.10.03, 22:11
        a z jakiego piwa ?
        • Gość: ale Re: zupa piwna IP: 202.110.220.* 23.10.03, 22:18
          ale
    • Gość: Camille Re: zupa piwna IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 23.10.03, 22:37
      Znalazlam 3 przepisy na zupy piwne w ksiazce "W staropolskiej kuchni" pani
      Lemnis i pana Vitry. Oto on-

      1. Zupa piwna z zoltkami
      3/4 litra jasnego, lekkiego piwa zagotowujemy z 1/2 litra wody, 2-3 gozdzikami
      i kawaleczkiem kory cynamonowej. Goraca zupe zaciagamy 4 surowymi zoltkami
      utartymi na puch z 8-10 dkg cukru. Podajemy z grzankami z chleba
      przyrumienionymi na patelni z dodatkiem lyzki masla.
      2.Gramatka albo faramuszka z piwa
      Do garnka wlewamy 1 litr jasnego, lekkiego piwa i zagotowujemy z 12dkg
      miekiszu jasnego chleba zytniego, dodajac lyzke swiezego masla, 1/3 lyzeczki
      kminku, szczypte soli oraz 5-8dkg cukru. Po zagotowaniu zupe przecieramy przez
      sitko i rozcienczamy 1/2 litra wrzacej wody.
      3.Zupa piwna ze smietana i twarogiem
      Zagotowujemy 3/4 l jasnego piwa a gdy sie zagotuje dodajemy 1/4 l gestej,
      niezbyt kwasnej smietany. Goraca zupe natychmiast zaciagamy 3 surowymi
      zoltkami utartymi na puch z 8-10 dkg cukru.
      Na kazdy talerz kladziemy troche pokruszonego twarogu i zalewamy goraca zupa.
      Mozna tez oddziellnie podac grzanki z chleba na masle.
    • Gość: Pichciarz Re: zupa piwna IP: *.proxy.aol.com 24.10.03, 06:37
      Piwo jest doskonołym środkiem kruszącym mięso, wymoczenie w piwie przez 1/2 - 1
      godz. podnosi kategorię jakościową bardzo wyraźnie, zwłaszcza wołowiny.
      Zawierając zarówno alkohol jak i enzymy zaczyna jego "trawienie" jeszcze przed
      spożyciem.
    • Gość: Annette Re: zupa piwna IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 24.10.03, 09:41
      Grzaniec:
      z zółtek i cukru ukręcić puchaty kogel-mogel (ja lubię jak go jest dużo, ale to
      rzecz gustu). Wymieszać do z piwem, postawić na ogniu i ubijać, aż zgęstnieje
      (nie może się zagotować, bo się zwarzy). Rozlać do szklaneczek.

      Kiełbasa biała pieczona z piwem:
      kiełbasę przyprawić jak kto lubi (ja daję majeranek), ułożyć w żaroodpornym
      naczyniu, podlać piwem, przykryć. Pod koniec pieczenia odkryć na chwilę w celu
      zrumienienia kiełbasy.

      Marynata do mięsa z grilla:
      piwo ucierać z olejem (pół na pół), pieprzem, solą i czosnkiem, aż zgęstnieje.
      Marynować w tym chude mięso przez noc. Po wyjęciu mięsa z marynaty można nią
      nasączyć (z umiarem) kromki chleba i też upiec na grillu. Sądzę, że tak samo
      można zamarynować mięso na pieczeń, ale sama tego nie próbowałam.

      Sos piwno-musztardowy do smażonego mięsa (bez panierki):
      po zdjęciu mięsa z ptalni wlać na nią piwo, delikatnie zeskrobać to, co
      przywarło do patelni, zagotować, dodać musztardy do smaku. Zagęścić odrobiną
      mąki.

      Wołowina w piwie:
      Wołowinę kroję w plastry, biję tłuczkiem i obsmażam na rumiano na ostrym ogniu.
      W rondlu podduszam posiekaną cebulę i utartą marchewkę, na to wkładam mięso,
      solę i pieprzę. Zalewam ok. 1/2 litra piwa i duszę do miękkości.

      Można też piwo dodawać do gulaszu.
    • saiss Re: zupa piwna 24.10.03, 22:35
      goga.74 napisała:

      > Ktos zna jakis fajny przepis?
      > Albo jakies inne pomysly na wykorzystanie piwa w kuchni (oprocz wypicia go
      > solo)


      Proponuje wypicie go w duecie (mozna tez w wiekszych "-etach", ale w duecie
      jest najlepsze)... ;)
      Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka