goga.74 23.10.03, 19:48 Ktos zna jakis fajny przepis? Albo jakies inne pomysly na wykorzystanie piwa w kuchni (oprocz wypicia go solo) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: zupa piwna 23.10.03, 19:52 Ciasto naleśnikowe z piwem zamiast wody lub mleka.Bardzo dobre do naleśników z mięsem lub kapustą i grzybami. Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: zupa piwna 23.10.03, 19:59 Przepis dla tych, co lubia solidnie tlusto podjesc:)))) Rozpuscic maslo na patelni (na duuuuzej patelni) polozyc plasterki boczku i wytopic z nich tluszcz nakroic duuuuzo cebuli i podsmazyc chwile wlozyc tyle ile sie chce zjesc kawalkow kielbasy (dobrze jest ja troche ponadkrajac) smazyc az skorka kielbasy bedzie przyrumieniona zalac piwem (jasnym) dusic ok. 1/2 godz. Pyyyycha! Ale tluste i strasznie sycace. Oczywiscie podawac z piwem;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: radca Re: zupa piwna IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.intelink.pl 23.10.03, 22:11 a z jakiego piwa ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Camille Re: zupa piwna IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 23.10.03, 22:37 Znalazlam 3 przepisy na zupy piwne w ksiazce "W staropolskiej kuchni" pani Lemnis i pana Vitry. Oto on- 1. Zupa piwna z zoltkami 3/4 litra jasnego, lekkiego piwa zagotowujemy z 1/2 litra wody, 2-3 gozdzikami i kawaleczkiem kory cynamonowej. Goraca zupe zaciagamy 4 surowymi zoltkami utartymi na puch z 8-10 dkg cukru. Podajemy z grzankami z chleba przyrumienionymi na patelni z dodatkiem lyzki masla. 2.Gramatka albo faramuszka z piwa Do garnka wlewamy 1 litr jasnego, lekkiego piwa i zagotowujemy z 12dkg miekiszu jasnego chleba zytniego, dodajac lyzke swiezego masla, 1/3 lyzeczki kminku, szczypte soli oraz 5-8dkg cukru. Po zagotowaniu zupe przecieramy przez sitko i rozcienczamy 1/2 litra wrzacej wody. 3.Zupa piwna ze smietana i twarogiem Zagotowujemy 3/4 l jasnego piwa a gdy sie zagotuje dodajemy 1/4 l gestej, niezbyt kwasnej smietany. Goraca zupe natychmiast zaciagamy 3 surowymi zoltkami utartymi na puch z 8-10 dkg cukru. Na kazdy talerz kladziemy troche pokruszonego twarogu i zalewamy goraca zupa. Mozna tez oddziellnie podac grzanki z chleba na masle. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pichciarz Re: zupa piwna IP: *.proxy.aol.com 24.10.03, 06:37 Piwo jest doskonołym środkiem kruszącym mięso, wymoczenie w piwie przez 1/2 - 1 godz. podnosi kategorię jakościową bardzo wyraźnie, zwłaszcza wołowiny. Zawierając zarówno alkohol jak i enzymy zaczyna jego "trawienie" jeszcze przed spożyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Annette Re: zupa piwna IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 24.10.03, 09:41 Grzaniec: z zółtek i cukru ukręcić puchaty kogel-mogel (ja lubię jak go jest dużo, ale to rzecz gustu). Wymieszać do z piwem, postawić na ogniu i ubijać, aż zgęstnieje (nie może się zagotować, bo się zwarzy). Rozlać do szklaneczek. Kiełbasa biała pieczona z piwem: kiełbasę przyprawić jak kto lubi (ja daję majeranek), ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać piwem, przykryć. Pod koniec pieczenia odkryć na chwilę w celu zrumienienia kiełbasy. Marynata do mięsa z grilla: piwo ucierać z olejem (pół na pół), pieprzem, solą i czosnkiem, aż zgęstnieje. Marynować w tym chude mięso przez noc. Po wyjęciu mięsa z marynaty można nią nasączyć (z umiarem) kromki chleba i też upiec na grillu. Sądzę, że tak samo można zamarynować mięso na pieczeń, ale sama tego nie próbowałam. Sos piwno-musztardowy do smażonego mięsa (bez panierki): po zdjęciu mięsa z ptalni wlać na nią piwo, delikatnie zeskrobać to, co przywarło do patelni, zagotować, dodać musztardy do smaku. Zagęścić odrobiną mąki. Wołowina w piwie: Wołowinę kroję w plastry, biję tłuczkiem i obsmażam na rumiano na ostrym ogniu. W rondlu podduszam posiekaną cebulę i utartą marchewkę, na to wkładam mięso, solę i pieprzę. Zalewam ok. 1/2 litra piwa i duszę do miękkości. Można też piwo dodawać do gulaszu. Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: zupa piwna 24.10.03, 22:35 goga.74 napisała: > Ktos zna jakis fajny przepis? > Albo jakies inne pomysly na wykorzystanie piwa w kuchni (oprocz wypicia go > solo) Proponuje wypicie go w duecie (mozna tez w wiekszych "-etach", ale w duecie jest najlepsze)... ;) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś