Dodaj do ulubionych

Mąka ryżowa a pszenna

02.12.08, 15:36
czy można zastąpić mąkę ryżową mąką pszenną? chodzi mi o ten przepis
kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,1704
a jeśli nie, to gdzie można dostać mąkę ryżową (w-wa)?
Obserwuj wątek
    • mierzejka Re: Mąka ryżowa a pszenna 02.12.08, 18:13
      chyba w prawie kazdym sklepie eko typu zdrowa zywnosc. jest w kazdym
      razie w obu które odwiedzam- Ursynów.
    • Gość: ania_m pszenna calkiem nie IP: *.pools.arcor-ip.net 02.12.08, 19:04
      ryzowa nie ma glutenu, wiec mozesz zastapic ja np kukurydziana (maka, nie
      kasza). w ostatecznosci maka ziemniaczana, badz skrobia kukurydziana. badz
      mieszanina maki kukurydzianej ze skrobia.
      make ryzowa kupisz w kuchniach swiata. z tym, ze pewnie dosc droga tam bedzie.
      no i w kazdym sklepie orientalnym i ze zdrowa zywnoscia.
    • thiessa Re: Mąka ryżowa a pszenna 02.12.08, 19:24
      Nie kupuje nigdy ryzowej. kiedy jest mi potrzebna miele odpowiednia ilosc ryzu w
      mlynku do kawy.
      • Gość: ania_m Re: Mąka ryżowa a pszenna IP: *.pools.arcor-ip.net 02.12.08, 19:34
        moj mlynek do kawy kosztowal prawie 200 euro (i tak model dla poczatkujacych,
        jesli chcesz pic NAPRAWDE dobre espresso) i na pewno nie splamie jego wnetrza
        ryzem :)
        pamietam, ze z cwierc wieku temu chcialysmy wyprodukowac z mama jakies tureckie
        slodycze z ksiazki halbanskiego i tez zmielilysmy ryz na make w mlynku, ale
        stanowczo wyszlo okropne. mozliwe, ze kiedys byly nieco gorsze mlynki niz twoj :)
        • Gość: senin kup sobie drugi, za 20 euro IP: *.bri.connect.net.au 02.12.08, 20:08
          Gość portalu: ania_m napisał(a):

> moj mlynek do kawy kosztowal prawie 200 euro (i tak model dla
          poczatkujacych,
          > jesli chcesz pic NAPRAWDE dobre espresso) i na pewno nie splamie
          jego wnetrza
          > ryzem :)

no wlasnie, warto miec w domu mlynek tylko do mielenia przypraw ...i
          ryzu ;P do tego taki za 20 euro wystarczy
          • Gość: ania_m Re: kup sobie drugi, za 20 euro IP: *.pools.arcor-ip.net 02.12.08, 20:16
            przyprawy i inne rzeczy wymagajace roztarcia na pyl traktuje wielkim kamiennym
            tluczkiem w kamiennym mozdzierzu :)
            i jak fajnie odreagowac sie mozna ;)
            a make ryzowa kupuje w azjatyckim markecie za kilka(dziesiat) centow.
        • thiessa Re: Mąka ryżowa a pszenna 11.12.08, 22:21
          A ja nie splamie mojego mlynka kawa, ktorej zapachu nie znosze. Sluzy wylacznie
          do mielenia przypraw, ryzu, cukru krysztalu na puder (taniej wychodzi i 2 cukry
          nie zajmuja mi miejsca w szafce), pszenicy na make razowa, maku. Kosztowal
          jakies 20 euro.
    • aniazm Re: Mąka ryżowa a pszenna 02.12.08, 19:35
      Słuchajcie, a czy można zastąpić ryżową pszenną? nie chodzi o gluten, tylko, czy
      ciasto wyjdzie z pszennej :)
      Dzięki za rady!
      • Gość: ania_m Re: Mąka ryżowa a pszenna IP: *.pools.arcor-ip.net 02.12.08, 19:47
        nie chodzi o gluten, ale w sumie chodzi, bo to on "skleja" sernik. inne maki
        poza tym zmienia nieco smak wypieku. jesli nie chce ci sie kupowac maki ryzowej,
        ktora w warszawie dostaniesz bez problemu w w/w sklepach, zastap ja maka
        ziemniaczana, badz maka kukurydziana, jak napisalam wyzej a NIE maka pszenna,
        ktora sknoci ci konsystencje ciasta.
        • aniazm Re: Mąka ryżowa a pszenna 02.12.08, 19:52
          Aniu - dzięki za wyjaśnienie:)
          • Gość: ania_m Re: Mąka ryżowa a pszenna IP: *.pools.arcor-ip.net 02.12.08, 19:56
            napisz jak wyszlo, moze sama sie skusze, bo ciagle szukam przepisu na sernik
            idealny :)
            • aniazm Re: Mąka ryżowa a pszenna 02.12.08, 19:58
              chcę na spotkanie mikołajowe w przedszkolu zrobić, znaczy mój syn ma robić:)
              ale pewnie zrobię próbę generalną, żeby zobaczyć co i jak. także dam znać :)
              • Gość: ania_m Re: Mąka ryżowa a pszenna IP: *.pools.arcor-ip.net 02.12.08, 20:02
                to nawet dobrze, bo masz wypiek bez glutenu. a dzieci z celiakia jest sporo :)
                • Gość: Kasia Re: Mąka ryżowa a pszenna IP: *.chello.pl 09.12.08, 21:44
                  Ja kilka dni temu kupiłam sobie wypiekacz do chleba mulinex.
                  Rewelacja. Pieczenie jest łatwe i przyjemne. No i jem bezglutenowo,
                  choroba zmusiła mnie do takich poczynań....
                  • Gość: Macho Re: Mąka ryżowa a pszenna IP: *.acn.waw.pl 09.12.08, 22:22
                    mnie za to kobieta a nie choroba zmusza :) ale przyznaje ze są dobre wypieki
                    zwłaszcza ze samemu zrobione jest czym się chwalić
                    • Gość: Sylwka Re: Mąka ryżowa a pszenna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 15:17
                      A to w mulinexie można piec pieczywo bezglutenowe??
                      • piotrowska23 Re: Mąka ryżowa a pszenna 11.12.08, 18:56
                        Tak, w tym wypiekaczu można piec bez dodatku glutenu.
                        • Gość: Sylwka Re: Mąka ryżowa a pszenna IP: *.chello.pl 13.12.08, 16:10
                          To spoko, ale co z tego, że jest chleb, jak ja tak bardzo zjadłabym
                          jakiegoś pysznego rogala, bagietkę, albo inną bułę, która leży w
                          piekarni i kusi swoim zapachem, kidy się obok sklepu przechodzi:( A tu
                          choroba nie pozwala <płacze>
                          • Gość: Jamajka Re: Mąka ryżowa a pszenna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 15:59
                            Ale przecież w tym wypiekaczu możesz też robić bagietki!! Uważam, że to jego
                            ogromny plus:)
    • Gość: kleosia13 Re: Mąka ryżowa a pszenna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.09, 15:17
      Mąka ryżowa to po prostu kleik ryżowy-taki jak dla dzieci np.Nestle.
    • kleosia13 Re: Mąka ryżowa a pszenna 09.04.09, 15:18
      A jak wyszedł ten sernik,bo ja też bym spróbowała... ;)
    • mhr-cs Re: Mąka ryżowa a pszenna 09.04.09, 16:03
      aniazm napisała:

> czy można zastąpić mąkę ryżową mąką pszenną? chodzi mi o ten
      przepis
      > kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,1704
      > a jeśli nie, to gdzie można dostać mąkę ryżową (w-wa)?

nie,ale mozna kupic wszedzie a te platki ryzowe to to samo,
      jadly dzieci kilkadziesiat lat temu,zdrowe na zoladek,
      tak ciekawy temat warto powtozyc,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka