aniazm 02.12.08, 15:36 czy można zastąpić mąkę ryżową mąką pszenną? chodzi mi o ten przepis kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,1704 a jeśli nie, to gdzie można dostać mąkę ryżową (w-wa)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mierzejka Re: Mąka ryżowa a pszenna 02.12.08, 18:13 chyba w prawie kazdym sklepie eko typu zdrowa zywnosc. jest w kazdym razie w obu które odwiedzam- Ursynów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m pszenna calkiem nie IP: *.pools.arcor-ip.net 02.12.08, 19:04 ryzowa nie ma glutenu, wiec mozesz zastapic ja np kukurydziana (maka, nie kasza). w ostatecznosci maka ziemniaczana, badz skrobia kukurydziana. badz mieszanina maki kukurydzianej ze skrobia. make ryzowa kupisz w kuchniach swiata. z tym, ze pewnie dosc droga tam bedzie. no i w kazdym sklepie orientalnym i ze zdrowa zywnoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: Mąka ryżowa a pszenna 02.12.08, 19:24 Nie kupuje nigdy ryzowej. kiedy jest mi potrzebna miele odpowiednia ilosc ryzu w mlynku do kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Mąka ryżowa a pszenna IP: *.pools.arcor-ip.net 02.12.08, 19:34 moj mlynek do kawy kosztowal prawie 200 euro (i tak model dla poczatkujacych, jesli chcesz pic NAPRAWDE dobre espresso) i na pewno nie splamie jego wnetrza ryzem :) pamietam, ze z cwierc wieku temu chcialysmy wyprodukowac z mama jakies tureckie slodycze z ksiazki halbanskiego i tez zmielilysmy ryz na make w mlynku, ale stanowczo wyszlo okropne. mozliwe, ze kiedys byly nieco gorsze mlynki niz twoj :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin kup sobie drugi, za 20 euro IP: *.bri.connect.net.au 02.12.08, 20:08 Gość portalu: ania_m napisał(a): > moj mlynek do kawy kosztowal prawie 200 euro (i tak model dla poczatkujacych, > jesli chcesz pic NAPRAWDE dobre espresso) i na pewno nie splamie jego wnetrza > ryzem :) no wlasnie, warto miec w domu mlynek tylko do mielenia przypraw ...i ryzu ;P do tego taki za 20 euro wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: kup sobie drugi, za 20 euro IP: *.pools.arcor-ip.net 02.12.08, 20:16 przyprawy i inne rzeczy wymagajace roztarcia na pyl traktuje wielkim kamiennym tluczkiem w kamiennym mozdzierzu :) i jak fajnie odreagowac sie mozna ;) a make ryzowa kupuje w azjatyckim markecie za kilka(dziesiat) centow. Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: Mąka ryżowa a pszenna 11.12.08, 22:21 A ja nie splamie mojego mlynka kawa, ktorej zapachu nie znosze. Sluzy wylacznie do mielenia przypraw, ryzu, cukru krysztalu na puder (taniej wychodzi i 2 cukry nie zajmuja mi miejsca w szafce), pszenicy na make razowa, maku. Kosztowal jakies 20 euro. Odpowiedz Link Zgłoś
aniazm Re: Mąka ryżowa a pszenna 02.12.08, 19:35 Słuchajcie, a czy można zastąpić ryżową pszenną? nie chodzi o gluten, tylko, czy ciasto wyjdzie z pszennej :) Dzięki za rady! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Mąka ryżowa a pszenna IP: *.pools.arcor-ip.net 02.12.08, 19:47 nie chodzi o gluten, ale w sumie chodzi, bo to on "skleja" sernik. inne maki poza tym zmienia nieco smak wypieku. jesli nie chce ci sie kupowac maki ryzowej, ktora w warszawie dostaniesz bez problemu w w/w sklepach, zastap ja maka ziemniaczana, badz maka kukurydziana, jak napisalam wyzej a NIE maka pszenna, ktora sknoci ci konsystencje ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Mąka ryżowa a pszenna IP: *.pools.arcor-ip.net 02.12.08, 19:56 napisz jak wyszlo, moze sama sie skusze, bo ciagle szukam przepisu na sernik idealny :) Odpowiedz Link Zgłoś
aniazm Re: Mąka ryżowa a pszenna 02.12.08, 19:58 chcę na spotkanie mikołajowe w przedszkolu zrobić, znaczy mój syn ma robić:) ale pewnie zrobię próbę generalną, żeby zobaczyć co i jak. także dam znać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Mąka ryżowa a pszenna IP: *.pools.arcor-ip.net 02.12.08, 20:02 to nawet dobrze, bo masz wypiek bez glutenu. a dzieci z celiakia jest sporo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Mąka ryżowa a pszenna IP: *.chello.pl 09.12.08, 21:44 Ja kilka dni temu kupiłam sobie wypiekacz do chleba mulinex. Rewelacja. Pieczenie jest łatwe i przyjemne. No i jem bezglutenowo, choroba zmusiła mnie do takich poczynań.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Mąka ryżowa a pszenna IP: *.acn.waw.pl 09.12.08, 22:22 mnie za to kobieta a nie choroba zmusza :) ale przyznaje ze są dobre wypieki zwłaszcza ze samemu zrobione jest czym się chwalić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwka Re: Mąka ryżowa a pszenna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 15:17 A to w mulinexie można piec pieczywo bezglutenowe?? Odpowiedz Link Zgłoś
piotrowska23 Re: Mąka ryżowa a pszenna 11.12.08, 18:56 Tak, w tym wypiekaczu można piec bez dodatku glutenu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwka Re: Mąka ryżowa a pszenna IP: *.chello.pl 13.12.08, 16:10 To spoko, ale co z tego, że jest chleb, jak ja tak bardzo zjadłabym jakiegoś pysznego rogala, bagietkę, albo inną bułę, która leży w piekarni i kusi swoim zapachem, kidy się obok sklepu przechodzi:( A tu choroba nie pozwala <płacze> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jamajka Re: Mąka ryżowa a pszenna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 15:59 Ale przecież w tym wypiekaczu możesz też robić bagietki!! Uważam, że to jego ogromny plus:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleosia13 Re: Mąka ryżowa a pszenna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.09, 15:17 Mąka ryżowa to po prostu kleik ryżowy-taki jak dla dzieci np.Nestle. Odpowiedz Link Zgłoś
kleosia13 Re: Mąka ryżowa a pszenna 09.04.09, 15:18 A jak wyszedł ten sernik,bo ja też bym spróbowała... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Mąka ryżowa a pszenna 09.04.09, 16:03 aniazm napisała: > czy można zastąpić mąkę ryżową mąką pszenną? chodzi mi o ten przepis > kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,1704 > a jeśli nie, to gdzie można dostać mąkę ryżową (w-wa)? nie,ale mozna kupic wszedzie a te platki ryzowe to to samo, jadly dzieci kilkadziesiat lat temu,zdrowe na zoladek, tak ciekawy temat warto powtozyc, Odpowiedz Link Zgłoś