IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 09:53
Podarowano mi kaczkę (oczywiście zabitą),nie oprawioną, chciałbym z niej
zrobic użytek, najlepiej upiec, może ktoś z was ma jakiś dobry przepis?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: kags Re: Kaczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 10:00
      Kaczke trzeba porzadnie nasolic i natrzec majerankiem. Wsadzic na noc do
      lodowki. Nadziac ja przed pieczeniem jablkami, sliwkami suszonymi i zaszyc,
      lub spiac wykalaczkami... polozyc na blaszke (w miare gleboka bo wytapia sie
      duzo tluszczu) i piec az bedzie mieciutka. Podlewac ja wytapiajacym sie sosem
      zeby nie wyschla. Mozna na wierzch polozyc plastry pomaranczy i do sosu
      (tluszczu) dolac sok (z wycisnietej pomaranczy). Podawac oczywiscie z
      borowkami :)
      A! Mozna na wytopionym z niej tluszczu usmazyc grzanki na patelni -
      pyyyyycha!!!
      U nas kaczka byla w niedziele... pyszota!
      • Gość: ckm Re: Kaczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 10:14
        Dzięki za przepis, może ktoś jeszcze?
        • Gość: kags Re: Kaczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 11:57
          hmmm... moge jeszcze zaproponowac ewentualnie piersi kaczece w pomaranczach :)
          coz, kaczka jest malo popularna.
      • Gość: kaska Re: Kaczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 12:02
        moj tata robi taka marynate do kaczki (wychodzi miekka i nie sucha):
        rozgnieciony gozdzik, sos sojowy, miod, papryka, czosnek, pieprz, sol, ocet
        balsamiczny lub owocowy, majeranek, czerwone wino ew. oliwa.
        • Gość: ckm Re: Kaczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 14:15
          Dzięki za odzew wszystkim szczególnie dla Ciebie Kags, hmmm..... będziemy się
          brać do roboty.

          Pozdrawiam
          • Gość: kags Re: Kaczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 14:29
            zycze smacznego... a roboty, hmmm... wiecej niz jedzenia ;) tzn. wiecej roboty
            przy jedzeniu (czyt. obgryzaniu) niz samego jedzenia :)
            mam nadzieje, ze wyjdzie smaczna!!!
            a! proponuje do takiej kaczuszki zamiast np. grzanek pieczone ziemniaczki.
            obrac ziemniaczki pokroic w wieksza kostke, wrzucic na blaszke z oliwa (zeby
            dno bylo pokryte), posypac papryka suszona i odrobina tymianku. piec az sie
            przyrumienia i beda chrupiace. dobrze je raz podczas pieczenia przemieszac,
            zeby byly chrupiace nie tylko z jednej strony... :) no a do tego oczywiscie
            sos tzatziki... a do kaczuszki obowiazkowo borowki!!! probowalam w niedziele
            wszystko razem - niebywale, ale niebo w gebie!!!
            powodzenia!
            pozdro,
            KaGS
            • Gość: ckm Re: Kaczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.03, 16:03
              Wielkie dzięki, zaczynam powoli od zbierania produktów, z pieczonymi
              ziemniaczkami jak najbardziej.U mnie Ci co będą konsumowali ową kaczuchę ostro
              się na nią szykują.

              Pozdrawiam
    • Gość: Camille Re: Kaczka IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 04.11.03, 19:39
      Ja najczesciej robie z pomaranczami, ale ostanio wymyslilam
      taka "jednogarnkowa" potrawe.
      Kaczke posolic, natrzec sola,pieprzem i majerankiem. W garnku ugotowac ryz,
      najlepiej nie bialy, tylko taki ciemniejszy, jeszcze nie oskubany z
      zewnetrznych oslonek/ma taki fajny orzechowy smak/. Na patelni podsmazyc
      cebulke z czosnkiem i pieczarkami-wszystko drobno posiekane, doprawione sola i
      pieprzem. Wymieszac mase grzybowa z ryzem/proporcje w zaleznosci od gustu, ja
      lubie pol na pol/ i nadziac kaczke. Jesli cos zostanie, to oblozyc dookola
      kaczki.
      Piec 2 godziny pod przykryciem, pod koniec odkryc na kilka minut zeby sie
      skorka przysmazyla.
      Podawac z jakas surowka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka