Dodaj do ulubionych

:( zła zupa

IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 06.11.03, 21:07
hello robiłam dzis pomidorową rosół był jak trzeba potem dodałam zmiksowane
pomidory i zasmażkę z masła i mąki i nadal zupa smakuje jakby była "pusta"
bez smaku niemowiąc o jakiejś zawiesistości to raczej barwiony bulion - co
robię nie tak?
Obserwuj wątek
    • Gość: kaska Re: :( zła zupa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 21:19
      a jakie przyprawy dalas? Dalas sol, pieprz i cukier?
      • wedrowiec2 Re: :( zła zupa 06.11.03, 21:24
        Pomidory trzeba poddusić na maśle, aż skórka zacznie oddzielać się od miąższu.
        Potem wymieszac z rosołem (wywarem) i przetrzeć przez gęste sito., Śmietanę
        dodaję dopiero gdy zupa jest juz na talerzach. Niektóre gatunki pomidorów,
        szczególnie te obce nie nadaja zupie smaku pomidorowego, a wodnisty.
    • Gość: giezik Re: :( zła zupa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.03, 21:23
      czas, po prostu czas.
      Dobra pomidorowa musi z godzine "pochodzic" na ogniu
      • Gość: Kasia Re: :( zła zupa IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 06.11.03, 22:26
        Zupełnie się nie zgadzam z przedmówcą. Czas w/g mnie nie gra roli, a zabija
        witaminy.
        A pomidory to dałaś takie jesienne ze sklepu czy puszeczkę pomidorów w zalewie,
        nie wspomnę o przecierze własnej roboty z czasu słonecznego lata. Zwykle
        pomidorowa to najprostsza zupa właśnie bulion i pomidorki, dosmacz do smaku, a
        może nie masz dziś smaku??
    • Gość: Camille Re: :( zła zupa IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 06.11.03, 21:27
      Malo pomidorow? Pamietaj, ze swiezych wychodzi duzo wiecej niz z puszki czy
      pasty pomidorowej. Ja jeszcze daje smietane, zawsze cukier, sol, pieprz,
      oregano, ale nigdy zasmazki/chyba,ze robie bez miesa/.
    • Gość: Li Re: :( zła zupa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.03, 22:37
      Pomidory trzeba udusić na maśle z dodatkiem cebuli. Lepiej zagęścić śmietaną
      lub jogurtem rozmieszanym z mąką.
    • Gość: ewa Re: :( zła zupa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.03, 23:17
      jak robiłaś z "aktualnych" pomidorków to tylko
      woda mogła Ci wyjść :-((
      przeciez teraz pomidory to tylko woda + chemia chyba ze jestes gdzieś
      na południu Europy bądź w innych "ciepłych" stranach

o tej porze roku i w naszej szerokosci gieograficznej to tylko pomidorówka
      z puszki albo słoiczka
    • default Re: :( zła zupa 07.11.03, 09:32
      Ja nie daję koncentratu, tylko przecier z kartonika (Valfrutta jest dobra),
      albo po prostu sok pomidorowy. Pomidorowej nie zaprawia się zasmażką, tylko
      śmietaną z mąką (albo niczym, zostawia się czystą). Zasmażką to się zaprawia
      np. kapuśniak.
    • Gość: Lobelia Re: :( zła zupa IP: 195.187.102.* 07.11.03, 10:35
      Ja nie dodaję zasmażki, tylko śmietanę (może ta zasmażka ci "zdominowała"
      smak?). Podejrzewam, że winne są pomidory, jeśli to były takie blade z
      supermarketu, to nawet jakbyś 5 kilo dowaliła, to i tak smaku nie będzie. O tej
      porze roku chyba lepszy koncentrat pomidorowy albo puszkowe pomidorki. Z innej
      beczki, gdzieś czytałam taki przepis na pomidorową gdzie na końcu do gotowej
      zupy dodawało się szklankę-dwie soku pomidorowego i już tylko chwilę
      podgrzewało. Jakoś nigdy tego nie wypróbowałam, bo ciągle zapominam jak gotuję
      pomidorówkę, ale może warto?
      • Gość: piri Re: :( zła zupa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.03, 11:06
        A ja jak robie to robie z soku pomidorowego, dodaje ziol (duzo tymianku) i
        smietany i zupa jest swietna. Choc pewnie dla niektorych tutaj to nie bedzie
        wcale zupa :)
        • Gość: Lobelia Re: :( zła zupa IP: 195.187.102.* 07.11.03, 12:19
          Z samego soku pomidorowego to ja robiłam latem chłodnik - pół na pół sok
          pomidorowy i kefir, do tego wyciśnięty czosnek, kilka świeżych pomidorów
          pokrojonych w kostkę, pieczona papryka obrana ze skórki i pokrojona w paski,
          pieprz, sól, ziółka (bazylia niezbędna, może być oregano, tymianek) i do lodówy
          na parę godzin. Mniam... Na upały to rewelacja, można zagryźć tostem zapieczonym
          z serem, albo dosypać pokruszonego sera typu feta...
          • Gość: isia Re: :( zła zupa IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 07.11.03, 13:38
            dzięki kochani, pomidory miałam przetarte z lata- słoki od babci więc nie ma
            mowy że z pomidorami było coś nie tak:) więc trochę więcej czasu i jeszcze raz
            zasmażka no i śmietany nie dałam wogóle idę poprawiać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka