mart.a.m 10.02.09, 10:28 jeszcze z jesieni i z własnego ogródka. Co radzicie oprócz gołąbków tych klasycznych i tych z siekaną kapustą w środku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: senin Re: główki kapusty posiadam IP: *.prem.tmns.net.au 10.02.09, 10:46 surowke zrob z posiekanej drobno taka z marchewka, sokiem z cyrtyny, sola, cukrem ...mozna dodac troche oliwy, no i dobrze dodac coz zielonego - np natkie pietruszki Odpowiedz Link Zgłoś
mart.a.m Re: główki kapusty posiadam 10.02.09, 10:50 chciałabym coś raczej na gorąco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kala Re: główki kapusty posiadam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.09, 11:03 *bigos *kapusta w śmietanie, z jajkiem - przepis: 1 kg kapusty białej, 4 łyżki tłuszczu, szklanka śmietany, cebula, łyżka mąki, cukier, przyprawa do zup, sól, pieprz, jajka Kapustę drobno pokrajać, sparzyć wrzątkiem na sicie i dusić z dodatkiem tłuszczu do miękkości. Przygotować zasmażkę z pokrajanej i przesmażonej cebuli oraz mąki i tłuszczu - podprawić kapustę. Potrawę zabielić kwaśną śmietaną i jeszcze chwilę poddusić. Dodać przyprawy do smaku. Podawać z sadzanymi jajami i z ziemniakami. *kapusta gotowana z pomidorami, przepis: 1 kg kapusty białej, 4 łyżki tłuszczu, szklanka śmietany, cebula, łyżka mąki, cukier, przyprawa do zup, sól, pieprz, 5 jaj Kapustę drobno pokrajać, sparzyć wrzątkiem na sicie i dusić z dodatkiem tłuszczu do miękkości. Przygotować zasmażkę z pokrajanej i przesmażonej cebuli oraz mąki i tłuszczu - podprawić kapustę. Potrawę zabielić kwaśną śmietaną i jeszcze chwilę poddusić. Dodać przyprawy do smaku. Podawać z sadzanymi jajami i z ziemniakami. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kala Re: główki kapusty posiadam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.09, 11:05 Jeszcze raz przepsi do kapusty z pomidorami: Kapusta biała gotowana z pomidorami 40 dag białej kapusty 10 dag cebuli 20 dag pomidorów świeżych lub mrożonych ostra przyprawa chilli sól 2 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki Kapustę oczyścić z zewnętrznych, uszkodzonych liści, przyciąć głąb, umyć, rozdrobnić na szatkownicy, posolić, włożyć do rondla, podlaę wrzącą wodą (1/2 szklanki). Gotowaę kilka minut w odkrytym rondlu. W tym czasie obrć cebulź, opłukć, poszatkowaę na szatkownicy, dodaę do gotującej siź kapusty. Pomidory umyć; mrożone . od razu obraę ze skórki, świeże sparzyę uprzednio wrzącą wodą. Obrane pomidory pokrajać, dodać do mięknącej kapusty, oprószyć przyprawą chilli. Ugotować do miękkości. Przyprawić solą i chilli, wyłożyć na salaterkę, posypać pietruszką. Podawać do potraw z wieprzowiny, wołowiny, koniny i ryb. Odpowiedz Link Zgłoś
groszek-5 Re: główki kapusty posiadam 10.02.09, 11:35 Jesli nie masz kiszonej kapusty to radze poszatkowac i ukisic.Potem masz mase mozliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
mart.a.m Re: główki kapusty posiadam 10.02.09, 11:55 mam,mam kiszoną. Te główeczki 3 dokładnie mi zbywają i szukam inspiracji, coby do jakiegoś gorącego dania je wykorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: główki kapusty posiadam 10.02.09, 13:14 Widziałam gdzieś kapuścianą lasagne - zblanszowane liście przełożone mięsem i zapieczone... Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: główki kapusty posiadam 10.02.09, 13:51 Widziałam kiedyś w GP kotlety z kapusty: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67271880,67271880.html fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,78407852,78407852.html fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,38623770,38623770.html albo z kapustą: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,49132531,49704180.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro444 Re: główki kapusty posiadam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.09, 14:17 duszonki.W sezonie letnim nad ogniskiem w zimie w piekarniku.Boczek wędzony na dno, warstwa plastrów surowych ziemniaków, na to plastry surowej cebuli, warstwa poszatkowanej kapusty (można użyć również włoskiej)warstwa (nie za duzo)plasterków kiełbasy i boczku i znowu ziemniaki, cebula, kapusta, wędlina do wyczerpania.Kończymy ziemniakami i przykrywamy liśćmi kapusty.Warstwy doprawiamy solą, pieprzem,zieloną pietruszką.Ok. 1 godz.2 180C.Oczywiscie sprawdzamy miękkość ziemniaków, bo one są wyznacznikiem gotowości.Widziałam wersję z burakami, marchewką ale bez kapusty.Uważam, że moja wersja bije je na głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: główki kapusty posiadam 10.02.09, 15:37 Jeszcze coś mi się kojarzyło, i znalazłam:) "Pulpeciki w sosie kapuscianym MhmhIP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl Gość: cirrii 17.08.04, 13:06 zarchiwizowany a spróbujcie pulpecików w kapuscie miodzio!!!,pól głowki kapusty posiekac i podsmazyc na łyzce oleju zalac szklankaą rosołku (kostki nie sa takie złe!) po 15 minutach dodac pulpeciki lekko obsmazone na osobnej patelni, dodac wody tak by pulpety zaktyte były do polowy, dorzucic kilka suszonych grzybków, dusic pod przykrycie, obracac pulpeciki,gdy kapusta zmieknie odkryc pokrywke by woda odparowała. Pulpeciki powinny byc w sosie z wlasnego tluszczu i w mięciutkiej kapustce, aromaty sie przenikaja ach pychota!!! podawac z zziemniaczkami ale sprobuje z kasza pozdrawiam" Znalezione na tym forum:) Odpowiedz Link Zgłoś