hotally 20.03.09, 20:12 Robicie sami tatar? Ja mam ochotę zrobić jutro, ale kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać, jakie mięso kupić i jakie dodatki przygotować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwia1607 Re: tatar 20.03.09, 21:15 www.google.pl/search?hl=pl&q=tatar&btnG=Szukaj+w+Google&lr=&aq=f&oq= Odpowiedz Link Zgłoś
westina Re: tatar 20.03.09, 22:53 Najlepsze wolowe, czyli filet. Ogorki solone w kosteczke pokrjone..cebulka tak samo..maggi,olej, zoltko, sol i pieprz:))mrrr... jadam conajmniej dwa razy w tygodniu:))) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: tatar 25.03.09, 13:25 westina napisała: > Najlepsze wolowe, czyli filet. ja bym jego na tatara nie uzyla, filet dobry,drogi wspanialy na cos innego, sa inne czesci wolowe ktore sie bardzo na to nadaja, Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: tatar 25.03.09, 13:30 mhr-cs napisała: > sa inne czesci wolowe ktore sie bardzo na to nadaja, Jakie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodzia11 Re: tatar IP: *.rev.libertysurf.net 20.03.09, 23:59 Jak masz mozliwosc kupna to sprobuj zrobic z piersi gesi. Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: tatar 21.03.09, 08:55 Jeśli to ma być prawdziwy tatar, to najodpowiedniejszym mięsem będzie polędwica wołowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ibeata Re: tatar 21.03.09, 15:59 W biedronce można ostatnio kupić świeżo mieloną wołowinkę na tatara pakowane po 250g. Odpowiedz Link Zgłoś
nexstartelescope Re: tatar 21.03.09, 16:39 Obawiam się, że "świeżo mielone" i "pakowane" nie idą ze soba w parze :) Na tatara nie ryzykowałabym pakowanego mięsa, nie wiadomo, w jakich wrunkach było przechowywane :/ najlepiej chyba u zaufanego rzeźnika / w sklepie mięsnym. Odpowiedz Link Zgłoś
upl Re: tatar 24.03.09, 11:13 nexstartelescope napisała: > Obawiam się, że "świeżo mielone" i "pakowane" nie idą ze soba w > parze :) Na tatara nie ryzykowałabym pakowanego mięsa, nie wiadomo, > w jakich wrunkach było przechowywane :/ najlepiej chyba u zaufanego > rzeźnika / w sklepie mięsnym. co racja to racja jak tatar to: poledwica wolowa mielona a najlepiej siekana bardzo ostrym nozem na drobno - trudna sztuka ale sztuka zoltko - 1 na osobe/porcje i dodatki smakowe, ktore moga byc rozne w zaleznosci od gustu: cebula drobno siekana ogorek kiszony/konserwowy drobno siekany siekane grzybki marynowane kapary musztarda marynowany pieprz zielony szprotka w oleju albo sardynka sol, pieprz - ja dodaje jeszcze oliwy Odpowiedz Link Zgłoś
sofia41 Re: tatar 24.03.09, 11:57 mięso musi być pewne, to oczywiste a najlepiej mi smakuje: żółtko cebulka - posiekana ogórek kiszony lub konserwowy - drobniutko pokrojony łyżeczka musztardy kilka kropelek winnego octu oliwka, maggi, sól, pieprz, papryka chrupiąca bułeczka z masłem 50 wódki pyszność Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: tatar 24.03.09, 14:25 Miałam w ten wątek nie wchodzić, przez 4 dni wytrzymałam, ale dziś się nie udało. Myśl o tatarku od począktu ciąży spędza mi sen z powiek i to jest jedyna rzecz, na którą mam mega ochotę, ale na surowe mięso ban całkowity, więc muszę się obejść wspomnieniami... Jeszcze jak spojrzałam na swoje zdjęcia, to już w ogóle mnie ścisnęło :( I kto mi kazał tu zaglądać ??? fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,58323620,58323620.html Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: tatar - skrobany, nie mielony. 25.03.09, 14:06 Jeden mistrz pokazywał jak robić Tatara....sam nie próbowałem. No więc..... Polędwice należy schłodzić. Nie zamrozić, ale właśnie mocno schłodzić. Potem mięso się skrobie wzdłuż mięśni ostrym nożem pod dużym (między 80 a 90stopni) kątem. Mięso powinno się ładnie rozpadać. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: tatar - skrobany, nie mielony. 26.03.09, 14:14 grogreg napisał: > Polędwice należy schłodzić. Nie zamrozić, ale właśnie mocno schłodzić. > Potem mięso się skrobie wzdłuż mięśni ostrym nożem pod dużym (między 80 a > 90stopni) kątem. Mięso powinno się ładnie rozpadać tak robil moj tatus(ojciec)jak pamietam 45lat temu, on mial od rolnika wspanialy kawalek miesa i potem tak skrobal, czy ja przed tym mrozil nie pamietam, mielismy tez maszynke do mielenia, ale on robil ta stara metoda i smakowalo, oczywiscie bez tych kapern,sardelek i innych, tylko to co daje miesu miec swoj smak, Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: tatar - skrobany, nie mielony. 26.03.09, 16:47 Nie mrozić, bo to zepsuje smak...tylko mocno schłodzić. Mięso nie może zamarznąć bo to zniszczy strukturę komórek. Odpowiedz Link Zgłoś