Gość: Annette Re: Bryndza IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 26.11.03, 12:06 - z chlebem i różnymi dodatkami typu pomidor, cebula itp. - z makaronem i grzaneczkami czosnkowymi (klinarne objawienie zeszłego tygodnia) - z pizza alpejską (pieczarki + cebula + śmietana z bryndzą i pieprzem + żółty ser) - z lazanią szpinakową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kags Re: Bryndza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 12:31 z bulka paryska vel. wroclawska i pomidorem, cebulka z bulka jw. i anchovies Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Bryndza IP: *.proxy.aol.com 26.11.03, 17:19 Z surówką typu "salad", taka amerykańska. Zamiast blue cheese (pleśniak?) lub feta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kags Re: Bryndza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 12:43 wlasnie, przypomnialam sobie! jadlam kiedys pyszne pierogi z bryndza! ale nie mam pojecia jak robi sie ten farsz :((( Odpowiedz Link Zgłoś
agus7 Re: Bryndza 28.11.03, 09:19 a ja robie slowackie bryndzowe haluszki - nieco zmodyfikowane (bo zwykle nie chce mi sie samej robic prawdziwych haluszkow kladzionych z ciasta ala kopytkowego, wiec robie ze zwyklym makaronem np. tagliatelle, penne) a sos jest b.prosty i b.smaczny: podsmazyc cebulke na zloto, do tego pudelko bryndzy i kubek smietany 18%, swiezo zmielony pieprz, doprowadzic do wrzenia mieszajac, tak aby osiagnac konsystencje sosu (rozbic wszelkie grudki) dorzucic do sosu ugotowana paste podawac w oryginale na talerzu polac skwarkami ze sloniny (ja nie polewam) pyszne i szybkie(pod warunkiem ze lubicie bryndze) Odpowiedz Link Zgłoś
lahliq Re: Bryndza 28.11.03, 09:35 W Polsce na paste wciąż jeszcze mówimy makaraon. :) Ale przepis ciekawy i wykorzystam. Odpowiedz Link Zgłoś
agus7 Re: Bryndza 28.11.03, 09:38 wiem, wiem :) to nie bylo z maniery italianskiej :))) tylko nie chcialam powtarzac slowa makaron, ktore tez uzylam powyzej Odpowiedz Link Zgłoś
lahliq Re: Bryndza 28.11.03, 09:56 ;) Tylko w "pierwszym czytaniu" pomyślałam rzeczywiście o jakiejś paście, czyli czymś o konsystencji smarowidła. ;) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marinik Re: Bryndza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.03, 15:09 Tak pyszne - tyle, ze w oryginale na pewno smietany nie ma a wlasnie bryndza w grudkach ma byc. Ugotowane haluszki posypuje sie pokruszona bryndza i stopina slonina z zrumieniana na niej cebula. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Bryndza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.03, 09:43 podobno niezle sa pierogi z bryndza - takie duze, okragle. Ale jak zrobic, pojecia nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: Bryndza IP: 217.11.133.* 28.11.03, 09:51 Makłowicz w swoich wędrówkach dotarł kiedyś na Huculszczyznę i tam gaździna pokazywała jak się je robi. Może gdzieś w sieci, pod hasłem Makłowicz można będzie je znaleźć? Mam jednak wrażenie, że to było zbliżone do pierogów ruskich, tylko zamiast białego sera dodała bryndzę. czyli ser + cebula + ziemniaki + przyprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga A ile ją można przechowywać? IP: *.wp3.ptc.pl 28.11.03, 14:34 Przywiozłam z Zakopca w plastykowym pudełku. Ile wytrzyma? Odpowiedz Link Zgłoś
ariel23 Re: A ile ją można przechowywać? 28.11.03, 15:09 Gość portalu: Aga napisał(a): > Przywiozłam z Zakopca w plastykowym pudełku. Ile wytrzyma? Nie mam pojecia. A skad jestes? Odpowiedz Link Zgłoś