Dodaj do ulubionych

Smażony Ser w Czechach !!!!!! pilne

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.03, 10:46
witam wszystkich.
będąc w Czechach zawsze z chlopakiem wybieramy się na obiad składający się ze
smażonego sera, fytek i surówki.
obiadek jest pyszniutki i bardzo, bardzo tani.
smażony ser jest wyśmienity, tylko nie mam pojęcia jaki to ser ?
czy ktoś może wie ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Magdabi Re: Smażony Ser w Czechach !!!!!! pilne IP: 217.153.88.* 03.12.03, 11:22
      Oni podają panierowany eidam czyli edamski i mozarellę. Generalnie sery, które
      mogą być poddawane działaniu wysokiej temperatury. I panierują je najzwyczjniej
      w świecie. Czasmi nacinają ser i wkładają wewnątrz kawałki szynki i całość
      panierują. Próbowałam eksperymentować z naszymi camemberami ale to nie to. W
      ogóle to dobry pomysł na dzisiejszy obiadek.
      • Gość: Amadea Re: Smażony Ser w Czechach !!!!!! pilne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.03, 11:32
        wielkie dzieki, z mozarella probowalam w domu, ale jakos nie wychodzilo. o
        edamskim nie wiedzialam.Mam wrazenie, ze te sery sa mrozone i wrzucane do
        frytownicy, a tam wiadomo pieknie sie smaza.
        mozarella mi sie rozlewala na patelni, frytownicy nie mam.
        pozdrawiam.
    • Gość: Magdabi Re: Smażony Ser w Czechach !!!!!! pilne IP: 217.153.88.* 03.12.03, 11:45
      Możliwe, że Czesi smażą taką najprostszą twardą "żółtą" mozzarellę a nie tą
      białą mokrą sprzedawaną w woreczku. No i na pewno grubo panierują. Ja panieruję
      dwukrotnie w jajku i bułce i też mi czasem wypływa na patelni. Spróbuję mrożoną.
    • kosa_kat Re: Smażony Ser w Czechach !!!!!! pilne 03.12.03, 12:18
      W Czechach bardzo często podają sery pleśniowe "HERMELIN" lub twardy żółty
      Edamski. A gdzie konkretnie się wybierasz??
      • Gość: Amadea Re: Smażony Ser w Czechach !!!!!! pilne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.03, 13:29
        jak co roku na narty , baza noclegowa w Szklarskiej Porębie, a jeździmy sobie w
        Harrachovie.jest tam taka fajna knajpka "Pivnica..." coś tam na "s" ale nie
        pamiętam dokładnie. Knajpka ma fajny klimat, taki dawny, uroczy, kominek ,
        wszystko drewniane , a do tego wielkie na pół stołu talerze. jak za pierwszym
        razem kelner postawił mi na stole taki talerz- kołpak , to wydawało mi się , że
        to wstyd z tak ogromnego jeśc.
        Czesi bardzo dobrze gotują, wszystko jest tanie , a z jednej porcji to 3 osoby
        mogą pojeśc. nie wiem właśnie skąd ta ich szczodrośc , u nas to tylko
        patrzą ,żeby jak najmniejsza porcja była.
        • Gość: gizela Re: Smażony Ser w Czechach !!!!!! pilne IP: 158.194.194.* 03.12.03, 14:25
          oj, tak, jedzenie w Czechach jest fantastyczne, a ceny piwa powalają (wczoraj
          za kufel tmavego Staropramena zaplacilam 13,50 koron, w knajpie)
          tylko Hermelin odradzam, zwlaszcza smazony- nie cierpie tego zapachu...
          lubie za to brokolice zapiekane no i wszystkie knedliki (chlupate i bramborowe)
          • Gość: Amadea Re: Smażony Ser w Czechach !!!!!! pilne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.12.03, 15:15
            o właśnie to jest to słowo ! Staropramen !!!! to jest nazwa tej knajpki , ale
            teraz to już nie jestem pewna czy w nazwie jest piwnica.ale to jest to słowo:
            STAROPRAMEN . w kilku innych miastach czeskich widziałam identyczne knajpki,
            więc to jakby seria.
            pozdrawim wszystkich fanów czeskiego jedzonka :-)
            • Gość: Tigerlily Re: Smażony Ser w Czechach !!!!!! pilne IP: *.g-net.pl 04.12.03, 19:45
              Pytanie za 100 punktów: Czy ktoś na tym forum wie co to jest Staropramen???
              Narciarze, zachęcam!
              • kasia.lomanczyk Re: Smażony Ser w Czechach !!!!!! pilne 04.12.03, 19:51
                No nie dobijajcie mnie! Jaka tam siec knajpek, toz to gatunek piwa jest!
                Dlatego co druga knajpa sie tak "nazywa" - po prostu ma przy wejsciu logo
                browaru.
                • Gość: Tigerlily Re: Smażony Ser w Czechach !!!!!! pilne IP: *.g-net.pl 04.12.03, 20:08
                  Brawo :-) Staropramen, do kupienia w większych sklepach w Polsce, niestety za
                  bolesną sumę 3,80 zł ...
                  Nawiasem mówiąc, czy w kurortach narciarskich można dostać olomouckie serki (
                  ołomunieckie)?? Jeśli są, to polecam do piwa wielbicielom serów o różnym stanie
                  rozkładu :-)
                  • kasia.lomanczyk Re: Smażony Ser w Czechach !!!!!! pilne 04.12.03, 21:11
                    Z pewnoscia mozna, skoro mozna go dostac nawet w gdanskim Auchan. Jest to jeden
                    z tych serkow, ktore jestem w stanie znalezc na sklepowej polce z zamknietymi
                    oczami ;)
                • Gość: Amadea Re: Smażony Ser w Czechach !!!!!! pilne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.12.03, 11:40
                  słuchaj , nie bądź taka mądra ;-)
                  tak jak jest sieć knajpek "Pivnica praska" , tak samo są knajpki które
                  reklamują się tylko nazwą tego piwa , dokładnie wiem że staropramen to piwko
                  czeskie, nawet piłam je w sobotę :-)
    • kociamama Re: Smażony Ser w Czechach !!!!!! pilne 04.12.03, 19:50
      Az mi robisz smaka.... (Na te narty w Harachowie, ma sie rozumiec;)))

Pozdrawiam,
      Kociamama

NB, Zampiony wysmazane tez sa niezle do bramborkow (a jak bramborki to
      americkie!!)
    • zyrafa Re: Smażony Ser w Czechach !!!!!! pilne 05.12.03, 12:03
      a z czym taki ser podac najlepiej? sosy jakies? surowki?
      uff, slinotok mam.
      pozdrawiam,
      z.
      • Gość: Amadea Re: Smażony Ser w Czechach !!!!!! pilne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.12.03, 12:24
        taki ser podają w zestawie z frytkami i surówką (kapusta), lub ogórki surowe,
        pomidorki, papryczka itp.
        pamiętam że jadłam do tego surówkę - ser feta (chyba) w kosteczkę, surowe
        ogórki, pomidory i wszystko zalane jakby marynatą ? pierwszy raz coś takiego
        jadłam i było pyszne.
        oczywiście podają do tego sos, chyba najbardziej podobny jest tatarski.
        nie mogę się doczekać wypadu na narty do Harrachova ! kiedy ten śnieg ?
    • Gość: imax Re: Smażony Ser w Czechach !!!!!! pilne IP: *.ok.wroc.pl 05.12.03, 12:31
      ja kiedys smazylem taki ser i zeby sie nie rozlewaly potrzebna byla podwojna panierka no i ser musial byc nie za tlusty - najlepsze byly wszelkie sery light.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka