Dodaj do ulubionych

wegetarianska zapiekanka chlebowa?

08.05.09, 10:18
Mam pol bochenka umiarkowanie ciemnego chleba i szczera chec przerobienia go na cos na ksztalt zapiekanki chlebowej lub puddingu chlebowego. Ale nie moge znalezc zadnego sensownego przepisu, a sama nigdy do tej pory nie robilam, wiec nie wiem, jak sie do tego zabrac.
Zapiekanka musi byc wegetarianska (ale nie weganska, mleko i jajka dozwolone) i nie na slodko (zreszta ten chleb slodka opcje wyklucza), pomidory moga byc w dowolnych ilosciach. Moze ktos zna jakis ciekawy przepis?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: wegetarianska zapiekanka chlebowa? 08.05.09, 10:28
      A przepis z cincina? Wyglada calkiem fajnie:

www.cincin.cc/index.php?showtopic=13092
    • Gość: kwaśna śmietana Re: wegetarianska zapiekanka chlebowa? IP: *.chello.pl 08.05.09, 10:34
      Na kanale Kuchnia.tv jest taki fajny program pt. "Kuchnia jak życie". Kamera
      podpatruje w nim życie tubylców z różnych krajów, głównie Europy. W jednym z
      odcinków widziałam taką potrawę: garnek wykładamy kromkami białego chleba, na to
      kładziemy plastry sera FONTINA, posypujemy ziołami. Potem znowu chleb, ser,
      zioła, na wierzch chleb. Zalewamy wszystko kilkoma "chochlami" bulionu
      warzywnego i wkładamy do piekarnika. Niestety, proporcje ani czas pieczenia nie
      zostały podane, taka już jest formuła tego programu. Ale zaryzykuję że co
      najmniej 40 min. w 200 stopniach. Może być dobre!
    • poughkeepsie Re: wegetarianska zapiekanka chlebowa? 08.05.09, 12:16
      możesz zrobić pudding chlebowy na wytrawnie. Pokroić chleb w kromki, poukładać w natłuszczonym naczyniu do zapiekania i zalać sosem zrobionym z mleka/śmietany z jajkami lub bez i jakimś ostrym tartym żółtym serem. Możesz dodać różne rzeczy, natkę chociażby.
    • turzyca efekt dzialalnosci 13.05.09, 22:51
      zrobilam wg tego przepisu: www.cincin.cc/index.php?showtopic=11851
      modyfikowanego przez dodanie posiekanych drobno: jednej czerwonej cebuli i
      garsci oliwek oraz pokrojonych w paseczki papryk i paru pomidorow na wierzch.
      Wywalilam tez czesc sera z tego przepisu, uzylam ementalera (bardzo dobry
      pomysl) i mozzarelli (te tez mozna bylo wywalic).
      Gdybym robila po raz kolejny to bym chyba wymieszala resztke pesto z zalewa,
      teraz jakos mi brakowalo nuty spajajacej. Dodanie cebuli i oliwek to byl swietny
      pomysl, kapary tez chyba by dobrze pasowaly. A w ogole to to samo, ale z sosem
      pomidorowym tez byloby bardzo w porzadku.

Ale... powtorki raczej nie bedzie. Stwierdzam, ze sa ludzie, ktorzy lubia
      zapiekanki chlebowe i tacy, ktorzy za nimi nie przepadaja. My chyba zaliczamy
      sie do tej drugiej grupy i jesli znow nagle nie dostane bochenka chleba do
      zutylizowania, to raczej nie bede tego przepisu rozwijac, zadne z nas nie bylo
      zachwycone konsystencja. Za to powtorke w wariancie ziemniaczanym przewiduje. :)
      • poughkeepsie Re: efekt dzialalnosci 13.05.09, 23:28
        my zdecydowanie wolimy zapiekankę chlebową na słodko, na wytrawnie też nam nie
        podchodzi :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka