neronka 08.12.03, 16:16 Mam 2 puszki tuńczyka w oleju i za bardzo nie mam pomysłu co z nim zrobić. Myslałam o jakiejś sałatce, ale nie jestem w tym dobra, dopiero ucze się gotować. Poleććie coś..... Daga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jennifer1 Re: Co z tuńczyka w puszce? 08.12.03, 16:28 No to rzeczywiscie możesz zrobić sałatkę. Moja ulubiona to: 4 jajka na twardo pokroić w kostkę, do tego 3 obrane i pokrojone w kostke średnie ogóki kiszone, puszka kukurydzy, puszka groszku (oczywiście odsączone z zalewy). Dodać jeszcze pokrojoną w kostke małą cebulkę. Oczywiście odciśniętego i rozdrobnionego tuńczyka. Potem majonez i pieprz. Wymieszac i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aurelia Re: Co z tuńczyka w puszce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.03, 17:14 Znam i robię wersję uboższą, bo tuńczyk, kukurydza z puszki, majonez, pieprz, odrobina soli. Mój mąż może to jeść na wszystkie posiłki i domagać się więcej. Używam 2 puszki tuńczyka na jedną większą kukurydzy (taka bodajże 300 gr). Majonez - wedle uznan ia - ok. 2 łyżki. POlecam - proste i dobre okropnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktys1 Re: Co z tuńczyka w puszce? IP: 80.55.171.* 08.12.03, 17:25 Kup puszkę brzoskwiń. Brzoskwinie ułóż na polmisku wydrążeniem do góry, nałóż w nie poduszony tuńczyk taką sporą kupkę na wierzch spory kleks majonezu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evone Re: Co z tuńczyka w puszce? IP: *.dyn.optonline.net 08.12.03, 20:20 2 puszki tuńczyka, ogórki konserwowe pokrojone w kostkę, puszka kukurydzy i majonez. Pycha, rodzina nie może się najeść. Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: Co z tuńczyka w puszce? 08.12.03, 20:26 Sloiczek jakiegos lepszego zielonego pesto, wymieszac z tunczykiem, ugotowac makaron, pomieszac tunczyka z pesto z makaronem i masz obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania B. Re: Co z tuńczyka w puszce? IP: 5.5.* / 80.58.32.* 09.12.03, 00:34 Juz podawalam na tym Forum przepis na salatke z tunczykiem, ale POTRZEBUJACYM przypominam: 6 jaj ugotowanych na twardo 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 2-3 puszki tunczyka por sol, pieprz 2-3 lyzki majonezu Wszystkie skladniki kroimy w dosc duze kawalki, por kroimi na pol (a jesli wiekszy to na cwiartki) i w paseczki, dodajemy sol, pieprz i majonez do smaku. Zamiast tunczyka, mozna rowniez dodac chuda wedline. Wychodzi zawsze i jest naprawde pyszna. Pozdrawiam, ;) Ania B. Odpowiedz Link Zgłoś
anitaq Re: Co z tuńczyka w puszce? 09.12.03, 05:27 wersja dietetyczna 1 puszka tunczyka w wodzie 2 male ogorki konserwowe 1 mala cebula 2 lyzki majonezu light wszystko razem wymieszac i jesc z chrupkim pieczywem :) dla pan co na diecie idealne Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa Re: Co z tuńczyka w puszce? 09.12.03, 09:09 puszka tunczyka papryka cebulka ogorek kiszony czerwona fasola z puszki kukurydza z puszki vinegrette z duza iloscia czosnku proporcje wedle uznania, kroic wszystko drobno, zalac sosem i niech sie przegryzie. dla mnie bomba. pozdrawiam, z. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Co z tuńczyka w puszce? IP: *.dialup.tiscali.it 09.12.03, 09:32 Ja bardzo lubie sosy do makaronu: - oliwa, cebula, groszek, tunczyk, przecier pomidorowy / nie koncentrat /, szczypta cukru, sol, pieprz, koperek / natka pietruszki / - oliwa, czosnek, tunczyk, oliwki nadziewane papryka w platerkach, przecier pomidorowy, szczypta cukru, sol, pieprz, oregano / albo co kto chce / Ugotowany makaron wrzucic do sosu i wymieszac. Tunczyka nalezy zawsze odsaczyc z oliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bordeaux jajka mimoza IP: *.proxy.aol.com 09.12.03, 10:02 ja czesto robie jajka faszerowane tunczykiem i zawsze robia furore wsrod gosci. ugotowane zoltka rozgniesc na gladka mase i dodac odsaczonego tunczyka oraz majonez, sol i pieprz.w sezonie dodaje szczypiorek. ta masa napelnic polowki bialek, ulozyc je scisle na talezru i zrobic z 1 jajka na nie kruszonke tzn zetrzec jajko na najmniejszych oczach z wysokosci, rownomiernie po wszystkich polowkach; robie tak od lat i zawsze jest chwalone, ew mozna zastapic tunczyka paluszkami z kraba. Odpowiedz Link Zgłoś
plucha Re: Co z tuńczyka w puszce? 09.12.03, 11:01 A mnie zawsze korci vitello tonnato - pieczona cielęcina na zimno w sosie z tuńczyka, białego wina i kaparów. Ciekawa jestem czy to smaczne połączenie. Ale nie znam dokładnego przepisu i nigdy nie robiłam. Może ktoś podpowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: Co z tuńczyka w puszce? IP: 157.25.122.* 09.12.03, 12:14 jadlam kiedys miesko z sosem z tunczyka i chiciaz myslalam, ze nie bedzie to dobrze gralo to bylo naprawde pycha i jeszcze bieglam po dokladke tego tunczykowego sosu (chociaz byl bez kaparow ale na pewno z winem:)). Ale jak go sie robi tego niestety nie wiem:( pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
jkobuu Re: Co z tuńczyka w puszce? 09.12.03, 11:25 ja robie pastę na chleb: tuńczyk, jajko i cebulke drobno posiekać, czasem daję kukurydzę i łyżkę majonezu, troche musztardy albo przecieru pomidorowego, zależy co jest w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muma Re: Co z tuńczyka w puszce? IP: *.tele2.pl 09.12.03, 11:29 A ja na masle smaze pokrojona w kostke cebulke, dodaje puszke tunczyka, skrapiam cytrynka i zalewam smietana 22% lekko podgrzewam. W miedzyczasie gotuje makaron spagetti ktory po ugotowaniu mieszam z oliwa i czosnkime oraz paroma lyzkami sosu tunczykowego. Nastepnie nakladam na talerze i polewam porcje reszta sosu. obficie posypuje tartym zoltym serem lub tartymi zoltkami kurzymi i pietruszka. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa Re: Co z tuńczyka w puszce? 09.12.03, 11:44 jadlam kiedys tarte z tunczykiem - i wydaje mi sie, ze gore stanowila wlasnie mieszanina tunczykowo-smietanowo-cebulowa. dobre bylo. pozdrawiam, z. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno tuńczyk do wszystkiego IP: 217.11.133.* 09.12.03, 12:29 I. tuńczyk + żółty ser starty na grubej tarce + oliwki + czosnek + majonez + nać pietruszki + mogą być kapary. jeść to na świeżej bułce. II. sos zimny do sałatki Tuńczyk + czosnek + majonez -> zmiksować na gęsty sos. Polać wystudzony makaron. Podstawa każdej mojej imprezy III. Sos gorący: na oleju rozgrzać tuńczyka, zalać śmietaną, podgotować. Dodać czosnek i przyprawy. Zalać gorący makaron. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Co z tuńczyka w puszce? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.12.03, 12:59 Najprościej = tunczyk + jajko na twardo + majonez + odrobina musztardy + ulubione przyprawy = pyszna pasta . Vitello tonnato (jedna z wielu wersji): Przepis dla 4 osób 1 szklanka octu 100g kaparów 1 cytryna oliwa z olivek extravergine sól 200 g tuńczyka w sosie własnym 1 marchewka seler naciowy 1 cebula 20 g pietruszki (natki) 6 koreczków (anchois) pieprz liśc laurowy 700 g cielęciny Do garnka wrzucić mięso, zalać wodą, dodać sól, seler, marchew, koreczki, cebulę, natkę, liść laurowy i pieprz. Gotować. Wyjąc mięso, warzywa odcedzić, przestudzić. Warzywa zmiksować z dodatkiem tuńczyka, kaparów, oliwy, octu i soku z cytryny. Ostudzone mięso pokroić na cienkie plastry, zalać sosem, przybrac kaparami i jeść. M. Odpowiedz Link Zgłoś
kdd Re: Co z tuńczyka w puszce? 09.12.03, 13:40 Podaję przepisy na sałatki, które już wcześniej wysyłałam: 1. Sałatka z tuńczykiem Tuńczyk z puszki (odsączony z oleju), rzodkiewki, czerwona fasola z puszki, dymka, vinegrette. Tuńczyka odcedzasz, rozdrabniasz, dodajesz pokrojone na plasterki rzodkiewki, odcedzoną fasolkę i drobno posiekany szczypiorek z dymką. Łączysz wszystko, dodajesz vinegrette, mieszasz i wstawiasz na pół godziny do lodówki. 2. Sałatka z tuńczyka nr 2 Tuńczyk z puszki (odsączony z oleju) + papryka surowa w kosteczkę + kukurydza + zielony groszek + drobno pokrojony szczypiorek z dymką + ogórki kiszone obrane i pokrojone w kosteczkę + oliwki czarne + vinegrette. Łączysz wszystko, dodajesz vinegrette, mieszasz i wstawiasz na pół godziny do lodówki. Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: Co z tuńczyka w puszce? 09.12.03, 15:31 Dzięki wszystkim. Jesteście fantastyczni. Nie wiedziałam że tyle osób odpowie. Super. Zaraz coś wykombinuję na kolację. I będę częściej zaglądać na to forum. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stankiee Re: Co z tuńczyka w puszce? 09.12.03, 16:58 Tuńczyk, puszka ananasa (w kawałkach), rodzynki namoczone, śliwki suszone, majonez, wymieszać i pychota na każdego mojego sylwestra. Odpowiedz Link Zgłoś