marghot 16.12.03, 16:55 Będę wdzięczna za podrzucenie pomysłów na wykorzystanie kurek marynowanych, dania ciepłe mile widziane :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: giezik Re: kurki marynowane IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.03, 17:11 a tarta może być? Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: kurki marynowane 17.12.03, 08:13 brzmi dobrze? ale czy coś dodać do kurek? czy nie trzeba ich jakoś nadmiaru octu pozbawić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: kurki marynowane IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.03, 13:13 Najpierw kontekst. Jakis czas temu był tu watek na temat grzybow i tego, ze zwlaszcza Anglicy ich nie rozrozniaja , mushrooms to mushrooms i koniec. Po jednej takiej rozmiowie ze znajomym Anglikiem postanowilem cos zrobic i była to tarta z kurkami (chantrelles – nawet nazwy anglicy nie maja na te pyszne grzybki :). Ponieważ nie miałem swiezych (a mrozone sa gorzkawe) zrobilem z marynowanych efekt był b. dobry. Po kolei: Ciasto : 25 dag mąki, ¼ łyżeczki soli, jajko 10 dag masła. Ciasto wyrobić jak klasyczne kruche, czyli siekamy masło i jajo w mące, aż będzie drobniutkie. Pozniej szybko zagniatamy i siup do lodówki na min. 30 min (im dłużej tym bardziej kruche) Reszta: Mala puszka kukurydzy (bonduelle ma takie w sam raz), puszka groszku, i słoiczek do dwóch kurek, 15 dag gotowanej szynki, 20 dag śmietany (22%), 12 dag startego żółtego sera (tłustego), 4 jaja Kroimy szynkę w kawałeczki, odsączmy groszek i kukurydze, ja kurki przemyłem wodą. Część kurek zostawiamy. Mieszamy wszystko Śmietane mieszamy z jajkami i serem żołtym. Ciasto wałkujemy dość cienko, tak żeby zmieściło się do klasycznej formy na tarty (bodaj 30 cm). Wsypujemy mieszanine grzybów, grocszku i kukurydzy. Zalewamy masą smietanową. Na wierzch kładziemy kurki – TO WAŻNE – wyglądają bardzo atrakcyjnie. I siup do piekarnika na jakieś 3 kwadranse. Temperatura 180-200. Żonka moja uwielbia Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: kurki marynowane 17.12.03, 13:24 Gość portalu: giezik napisał(a): > > Żonka moja uwielbia > > Dziekuje serdecznie :))) Moze moj maz tez bedzie fanem ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: kurki marynowane 17.12.03, 13:30 skor tarte, to pewnie i frittate mozna zrobic z podobnymi skladnikami :) do tarty mam uraz - raz ciasto wyszlo mi zakalcowe i jakies niladne, wiec mam pewne niecheci zwiazane z przyrzadzaneim ciasta ;) Odpowiedz Link Zgłoś