Gość: stankiee IP: *.chomiczowka.waw.pl 16.12.03, 19:19 Upiekłam z dziećmi po raz pierwszy, ale są bardzo twarde. Jak je zmiękczyć, aby nie tylko nadawały się do powieszenia na choince? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Asia Re: jak zmiękczyć pierniczki IP: *.upc-g.chello.nl 16.12.03, 19:25 Maczac w herbacie :D To oczywiscie zart. A na powaznie, to wloz je do pudelka z pokrywka, najlepiej metalowego i niech tam sobie czekaja do swiat. Powinny zmieknac. Poszukaj watku o pierniczkach, nazywa sie piernik staropolski juz czas.Tam dziewczyny tez o tym pisza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stankiee Re: jak zmiękczyć pierniczki IP: *.chomiczowka.waw.pl 16.12.03, 19:30 Dziękuję. Zajrzę pod "piernik". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: jak zmiękczyć pierniczki IP: *.proxy.aol.com 16.12.03, 19:55 Odkryłem metodę zmiękczania chleba, ale może i perniczkom pomoże. Otóż wstawiam chleb lub bułkę do piecyka mikrofalowego i nagrzewam dosłownie przez kilka sekund, 5-10. Nie wiem dlaczego, ale starszy chleb zostaje odświeżony niczym ze sklepu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: jak zmiękczyć pierniczki IP: *.upc-g.chello.nl 16.12.03, 20:01 Kilka sekund tak, nie zostaw na dluzej bo bedzie mieciutki jak czerstwa buleczka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patkag Re: jak zmiękczyć pierniczki IP: 81.15.189.* 17.12.03, 00:25 do pojemnika, w ktorym je trzymasz wloz kawalki jablka - sprawdzone pare dni temu:) dziala! Patka Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: jak zmiękczyć pierniczki 17.12.03, 08:19 Stankee, witaj w klubie pieczących pierniczki-betonki ;)) moim wypiekom trzymanie w metalowym pudełku nie pomogło (prawie 2 tygodnie), wczoraj dołożyłam jabłek, może to cos da. a jak nie to gorąca herbata lub mleko :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stankiee Re: jak zmiękczyć pierniczki IP: *.chomiczowka.waw.pl 17.12.03, 14:42 Ryczałam ze śmiechu na temat Twoich "betonków" do momentu, w którym nie przyjrzałam się swoim. Może to przez to, że mieszkam w betonie:)) Wczoraj przewróciłam mieszkanie do góry nogami w poszukiwaniu metalowego pudełka chcącego zmieścić 200 pierników. Wrzucę kawałki jabłka (mniemam, iż trzeba to robić przez kilka dni) i poczekam. Choć już kilkadziesiąt "betonków" zniknęło z pudełka. Pozdrawiam i życzę połamania zębów.:)) Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
iksigrekzet111 Re: jak zmiękczyć pierniczki 16.12.13, 10:29 Wiem ze to juz "herbata po obiedzie" ale jakbyście chciały wypróbować inny przepis za rok to polecam pierniczki jak alpejskie, z bloga mojewypieki kropka com. Naprawdę są miękkie, pychota. PS Aby byc w temacie pytania to ja kiedyś tez zmiękczałam połówką jabłka lub tez kilkoma kromkami chleba w pudełku z ciastkami. Działało - jabłko lepiej ale czasami trzeba kilka razy zmieniać wkład jabłkowy. Skoro podobno działa zostawienie pierników w wilgotnym pomieszczeniu to może sprawdziłoby się włożenie do pudelka wilgotnej ściereczki - tylko trzeba by ją oddzielić folią od ciastek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alik Pierniczki betonki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.13, 16:46 Wlasnie dzisiaj upieklam takie betonki:( Przez caly dzien chodze i sprawdzam smakuje, nagryzam czy aby nie zmiekly...i nic! Sprobuje z jablkiem, mikrowela odpada bo to betonki polane czekolada.... Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Pierniczki betonki 15.12.13, 17:28 Wystarczy zostawić je na noc albo parę godzin bez przykrycia w miejscu gdzie jest sporo wilgoci, np. kuchni. U mnie zawsze wtedy robią się zupełnie miękkie :( A ja akurat z tych, co lubią twarde chrupać, więc od razu zamykam w puszkę i wtedy nie miękną. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Pierniczki betonki 15.12.13, 17:47 W puszkę się zamyka żeby właśnie zmiękły. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Pierniczki betonki 15.12.13, 17:48 wadera3 napisała: > W puszkę się zamyka żeby właśnie zmiękły. Może ja mam jakąś inną puszkę, u mnie właśnie w puszce zostają twarde :) Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Pierniczki betonki 15.12.13, 20:04 wadera3 napisała: > W puszkę się zamyka żeby właśnie zmiękły. A co je w tej puszce zmiękcza? Bo ja tak kiedyś zrobiłam - stały w niej ze dwa miesiące i nie zmiękły ani odrobinę. Schowałam tylko dlatego, żeby dzieci nie zeżarły wszystkich na raz, nie żeby zmiękły, bo dzieciarni było wszystko jedno, czy pierniki są twarde, czy miękkie. Ale pozostaly twarde jak kamienie. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Pierniczki betonki 15.12.13, 22:54 W puszce zmiękcza je wilgotne powietrze wraz z nimi "włożone", a może czas;) Nigdy się głębiej nad tym nie zastanawiałam. Nie bez kozery w większości przepisów stoi :"zamknąć w szczelnej metalowej puszce żeby zmiękły". Mnie tam od lat miękną w puszkach, rzadko, bo rzadko, ale zdarza się, że nie zmiękną tak jak należy i faktycznie, włożenie do puszki kawałka jabłka daje efekt natychmiastowy. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Pierniczki betonki 16.12.13, 09:44 wadera3 napisała: > W puszce zmiękcza je wilgotne powietrze wraz z nimi "włożone", a może czas;) > Nigdy się głębiej nad tym nie zastanawiałam. Jak ktoś ma wilgotne powietrze w mieszkaniu, to mu zmiękną od stania na przysłowiowym blacie. Jak ma suche, to w puszce też jest suche (czemu miałoby być bardziej wilgotne niż poza puszką?) - ja zawsze czytałam w przepisach, żeby owszem - zamknąć ale właśnie z kawałkiem jabłka, a nie same. To nic nie da. Ja mam w domu bardzo sucho (często <30% wilgotnosci powietrza) i nie ma cudów, żeby mi zmiękły nawet w trzech puszkach włożonych jedna w drugą ;-) Musi być coś, co tę wilgoć odda. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Pierniczki betonki 16.12.13, 10:40 Hmm...to dlaczego mi zawsze miękną szczelnie zamykane? Odpowiedz Link Zgłoś
izzunia Re: Pierniczki betonki 16.12.13, 11:14 bo właśnie muszą być szczelnie, hermetycznie zamknięte, to wtedy zmiękną. zamknięte w "puszce" mi nie miękły, ale w plastikowym pojemniku zamkniętym hermetycznie i owszem :) Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Pierniczki betonki 16.12.13, 12:17 wadera3 napisała: > > Hmm...to dlaczego mi zawsze miękną szczelnie zamykane? > Może masz po prostu wilgotno w mieszkaniu i zmiękłyby i bez puszki. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Pierniczki betonki 16.12.13, 13:38 Niestety mam bardzo sucho😞 ok39%, wiec bez puszki schną na potęgę. w puszce robią się miękkie. Odpowiedz Link Zgłoś
ivis Re: jak zmiękczyć pierniczki 15.12.13, 17:58 ułóż na talerzu lub tacy, pomiędzy wstaw filiżankę/małą miseczkę z gorącą wodą i nakryj miską. Powinny bardzo szybko zmięknąć Odpowiedz Link Zgłoś
edyta95 Re: jak zmiękczyć pierniczki 15.12.13, 18:23 wszystko zależy od wilgotności w pomieszczeniu, jak sucho luzem wyschną jeszcze bardziej - włożyć do puszki z kawałkiem jabłka, jak wilgotno zostawić w spokoju Odpowiedz Link Zgłoś