Gość: miu IP: *.fbx.proxad.net 21.07.09, 18:54 Bardzo lubie awokado, jednak zauwazylam ze jadam je na dwa-trzy sposoby. Podzielcie sie swoimi ulubionymi sposobami na awokado :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania_m66 Re: Co robicie z awokado? 21.07.09, 19:08 forum.gazeta.pl/forum/w,77,93684689,,Piec_sztuk_awokado.html?v=2 wyszukiwarki tu i w galerii potraw wypluja duuuuzo wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Co robicie z awokado? IP: *.fbx.proxad.net 21.07.09, 20:39 Dziekuje Aniu. Wiem. W sumie to chyba juz wszystko mozna wyszukac, a czasem czlowiek chcialby pogadac (na forum z ludzmi lubiacymi kuchnie). Dlatego zapytalam o osobiste preferencje :) Odpowiedz Link Zgłoś
buttergirl Re: Co robicie z awokado? 21.07.09, 19:10 1. pasta jajeczna do pieczywa drobno siekam ugotowane jajka, dodaję do rozgniecionego awokado, sól, pieprz, sok z cytryny 2. pasta łososiowa wędzony łosoś zmiksowany z awokado, sól, pieprz, sok z cytryny 3. tagliatelle z łososiem i awokado na rozgrzaną patelnię wrzucam awokado w drobnych kawałkach, potem dodaję trochę śmietany, na koniec wędzony łosoś sól, pieprz, sok z cytryny, pietruszka mieszam z makaronem 4. tagliatelle z szynka parmeńską i awokado j.w. tylko zamiast łososia szynka i daję na patelnię jako pierwszą to tak mi się przypomniało na szybko nie lubię awokado w kawałkach w sałatkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Co robicie z awokado? IP: *.fbx.proxad.net 21.07.09, 20:41 Mhmmmm... Trzeci i czwarty punkt brzmia bardzo zachecajaco :)) Zrobie, mam piekne awokado w domu Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Co robicie z awokado? 21.07.09, 19:29 Najlepsze jest najprostsze - na chrupiacej bagietce z solonym maslem. Plus ew. plasterek szynki, ale niekoniecznie. W salatkach (najlepiej idzie z rukola, roszponka, szpinakiem, orzechami, kurczakiem, jajkiem, ogorkiem, surimi, łososiem; pyszne jest z truskawkami w miodowym winegrecie, albo z czerwona cebula i pomaranczami), w sushi, w springrollsach (ale tych 'surowych'), guacamole i innych salsach. Zupelnie natomiast niezrozumiale i barbarzynskie wydaja mi sie sposoby wykorzystania awokado na cieplo. Brrr. Odpowiedz Link Zgłoś
buttergirl Re: Co robicie z awokado? 21.07.09, 19:32 bene_gesserit napisała: > Zupelnie natomiast niezrozumiale i barbarzynskie wydaja mi sie > sposoby wykorzystania awokado na cieplo. Brrr. Eeee... fajna ciepła brejka. ;) A ten kolor! A ja z kolei nie mogę zrozumieć awokado w sałatkach. Jakbym jadła kawałek oliwy w kostce. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kate128 Re: Co robicie z awokado? 21.07.09, 20:25 sałatka sefia wg Nigelli: nigellalawsonprzepisy.blogspot.com/2009/01/saatka-szefa-nigella-ekspresowo.html Odpowiedz Link Zgłoś
aga-aa Re: Co robicie z awokado? 22.07.09, 14:36 ja uwielbiam taką pastę do chleba co się zwie Avohini Odpowiedz Link Zgłoś
eenso Re: Co robicie z awokado? 23.07.09, 10:58 no cóż, ja jem na dwa sposoby:) uwielbiam awokado i jak tylko uda znaleźć lub wyhodować odpowiednio miękkie (co wcale nie jest takie proste, znam wszystkie sposoby ale niestety czasem po prostu nie chce dojrzeć) to tak się cieszę, że szkoda mi je marnować na bardziej skomplikowane dania:) jest więc albo w plasterkach na świeżym chlebie z pieprzem i solą, albo guacamole cocina.blox.pl/2008/10/Guacamole.html wg eeli, tylko ja nie dodaję cebuli i meksykańskich rąk;) Odpowiedz Link Zgłoś
kingfish79 Re: Co robicie z awokado? 23.07.09, 12:29 Miksuje z jogurtem, mlekiem i cukrem (zwykly lub brazowy). Pyszny napoj lub jogurt zaleznie od proporcji. Mozna dodac np. pokruszonych orzechow. Podobne napoje sprzedaja w Maroku ale rzadkie, z przewaga mleka o ile pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś