08.08.09, 12:34
www.gotujmy.pl/tortilla---przepis-podstawowy-,przepisy,31007.html
Czy smalec można zastąpić innym tłuszczem?
Obserwuj wątek
    • poszukiwaczesmakupl Re: Tortilla 08.08.09, 12:46
      jeśli bardzo chcesz sama zrobić tortille - placki, a nie lubisz smalcu, możesz
      zrobić je w ogóle bez tłuszczu, z dodatkiem wody i odrobiny soli, jednak musisz
      pamiętać. Nie będą to oczywiście prawdziwe tortille, ale nawet ze smalcem nie
      będą prawdziwe, bo trzeba pamiętać, że typowa meksykańska tortilla powinna być
      wyrabiana z mąki kukurydzianej lub ewentualnie odpowiednio zmielonej mąki
      pszennej - takiej mąki jednak nie da się kupić w polskich sklepach. Dlatego
      stanowczo lepiej kupić gotowe tortille, zaś całą energię poświęcić na zrobienie
      jakiegoś interesującego farszu. Gotowe placki znajdziesz w zasadzie w każdym
      supermarkecie za ok 6-10 zł paczka (kilka sztuk)
      • annjen Re: Tortilla 08.08.09, 20:02
        a ja mam kupioną mąkę kukurydzianą i chcę zrobić tortille w domu, bo te sklepowe
        mają w składzie masę chemii. mam tylko pytanie, czy robione wg tego przepisu
        będą się zwijać? ktoś może robił?
      • kobraluca Re: Tortilla 08.08.09, 20:52


        > stanowczo lepiej kupić gotowe tortille, zaś całą energię poświęcić
        na zrobienie jakiegoś interesującego farszu.

        jaki dobry farsz robisz?
        • poszukiwaczesmakupl Re: Tortilla 09.08.09, 00:37
          Tortilla z farszem nazywa się burrito, a skoro pytasz o dobre burrito, oto
          klasyczny przykład. Trochę potrzeba na to czasu, ale naprawdę warto:

          Potrzeba:
          pół kilo mielonej wołowiny, płaską łyżeczkę soli, łyżeczkę mielonego chili lub
          jedno małe świeże, łyżkę stołową słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki kminu
          rzymskiego zmielonego lub roztartego, ząbek czosnku, kawałek pokrojonej w małą
          kostkę papryki, małą posiekaną cebulę, łyżkę siekanych liści kolendry i 3-4
          tortille.

          Do wołowiny dodać sól, chili, czosnek i paprykę, dolać tyle wody, aby przykryła
          mięso. Dusić godzinę. Następnie dodać cebulę i paprykę i dalej dusić kolejne pół
          godziny. Pod koniec dodać kolendrę.

          Na jednym podgrzanym placku rozsmarować 2-3 łyżki farszu, posypać tartym serem,
          zwinąć lub złożyć w kopertę.

          Można podawać z:
          -salsą (duszona papryka, chili, pomidory, kolendra, kmin, czosnek, odrobina octu
          winnego i cukru)

          - albo z guacamole (posiekane awokado, pomidor, ząbek czosnku, nieco kolendry,
          kminu, sok z limonki, kapka kwaśnej śmietany)

          - oraz z miseczką kwaśnej śmietany.
        • coralin Re: Tortilla 11.08.09, 14:30
          Mój ulubiony to:
          Pomidory(mogą być w puszce) z mieloną wołowiną i czosnkiem. Dusić tyle, żeby
          sporo odparowało. Do tego dodać dużo pokrojonej grubo cebuli i bardzo dużo
          papryki świeżej pokrojonej oraz z przypraw kumin i ostra papryka oraz sól. I
          cebula i papryka maja zachować dużo swojej kruchosci wiec kiedy je dodamy
          gotować krótko- tyle,żeby dodane warzywa wchłonęły "ostatki" wilgoci z wołowiny
          z pomidorami.
          • owczarro Re: Tortilla 11.08.09, 14:42
            możesz też dodać fasoli czerwonej. Amerykanie dodają kukurydzę, a ja to jeszcze
            uzupełniam kolendrą (jakieś pół doniczki na 0,5kg mięsa) pod koniec duszenia. Na
            tortillę wykładam farsz mięsny, dodaję cebulę, starty cheddar i zawijam.
            Smacznego. Odnośnie do przepisu na ciasto zgodzę się, że jeśli nie masz Maseki
            to lepiej kupić w sklepie gotowe placki, nie jest to jakiś duży wydatek. pozdrawiam
      • figgin1 Re: Tortilla 09.08.09, 12:39
        Bzdura, bzdura, bzdura. Mąkę kukurydzianą da się kupić bez problemu. Po co
        wydawać złotych za kilka tortilli kiedy za niecałe dwa możesz mieć ich całe
        stado? W dodatku lepszych, bardziej chrupiących i wolnych od witamin z grupy E
        • Gość: Lewa-Tywa Re: Tortilla IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.08.09, 00:06
          Tak. Zrób z tej kupionej u nas mąki kukurydzianej tortillę, a potem napisz pięć
          razy: Bzdura. Bzdura. Bzdura. Bzdura. Bzdura.

          A może i sześć, a co, forum duuuużo zniesie :)

          Pewnie, że kupić i się nie chrzanić z gnieceniem, smażeniem i frustracją z tego,
          co wyszło. To smtne, że niektórzy sami chca robić tortillę, siedzą nad tym pół
          dnia, a potem posmarują placek sosem łowicz albo innym smarkiem i zjedzą ze
          smakiem. Fuj!
          • annjen Re: Tortilla 11.08.09, 10:22
            nie po to chcę zrobić domowe tortille, by smarować je sosem łowicz, to chyba
            logiczne? skoro tak straszycie, to nie zrobię, ale kusi mnie, żeby usmażyć coś
            na kształt naleśników z mąką kukurydzianą... gdzieś czytałam, że wychodzą
            twardsze, więc może się nadadzą zamiast tortilli ze sklepu.
        • eeela Re: Tortilla 11.08.09, 00:28
          > Bzdura, bzdura, bzdura. Mąkę kukurydzianą da się kupić bez problemu. Po co
          > wydawać złotych za kilka tortilli kiedy za niecałe dwa możesz mieć ich całe
          > stado?


          Robiłaś kiedyś tortille z powszechnie dostępnej w Europie mąki kukurydzianej?
          I WYSZŁY CI?
          Bo mój osobisty Meksykanin twierdzi, że tutejsza mąka się kompletnie nie nadaje.
          Nawet by mi nie pozwolił jej wypróbowac ;-) I prawdą jest (namacalnie przeze
          mnie sprawdzoną), że mąka kukurydziana (maseca), którą się u nich do robienia
          tortilli używa, jest zupełnie inna w smaku i konsystencji.
          • mhr-cs Re: Tortilla 11.08.09, 10:41
            eeela napisała

            > Nawet by mi nie pozwolił jej wypróbowac ;-) I prawdą jest
            (namacalnie przeze
            > mnie sprawdzoną), że mąka kukurydziana (maseca), którą się u nich
            do robienia
            > tortilli używa, jest zupełnie inna w smaku i konsystencji.

            no nie wiem co napisac jak piszesz

            > Nawet by mi nie pozwolił jej wypróbowac,
            myslalam ze jestem w innym wieku i niewolnic juz nie ma,
            jednak sie myle,sa
            • eeela Re: Tortilla 11.08.09, 13:34

              > myslalam ze jestem w innym wieku i niewolnic juz nie ma,
              > jednak sie myle,sa

              Owszem, jestem niewolnicą w służbie miłości :-D

              A tak na serio: nie widzę powodów, aby drzeć koty o byle g..wno. Jak go tak
              gorszy sama idea, nie widzę powodu, żeby go drażnić - zwłaszcza że maseci w domu
              mamy pod dostatkiem.
              • thiessa Re: Tortilla 11.08.09, 19:28
                Rady z zakupem gotowcow sa co najmniej niepowazne. Niby w domu nie wyjdzie a sklepowa lepsza? Akurat ta ze sklepu to jest pseudotortilla nafaszerowana chemia na duze pieniadze.
                Polska maka kukurydziana ma inny smak dlatego, ze to po prostu zmielone ziarna kukurydzy. Meksykanska maka kukurydziana (masa harina) powstaje z kukurydzy moczonej w wapnie, nastepnie suszonej na sloncu i dopiero mielonej. Dla kogos kto nigdy nie probowal prawdziwej tortilli zadna pewnie roznica, bo i tak nie wie jak smakuje oryginal. Oryginalu w Polsce nie mozna kupic, natomiast jesli ktos probowal to nie zjadlby tej z polskiej maki kukurydzianej, bo to nalesnik, albo podplomyk kukurydziany a nie zadna tortilla.
                Prawdziwa mase harine mozna kupic w duzych miastach w "Kuchniach Swiata", jej koszt to 14 zl/kg. Z tej ilosci mozna zrobic wiecej niz w opakowaniu pseudotortilli, starcza na 3-4 razy . Tutaj dowod:
                fotoforum.gazeta.pl/3,0,1796062,1,0,777.html
              • owczarro Re: Tortilla 12.08.09, 14:34
                eeelu, mogłabyś mi w takim razie powiedzieć gdzie dostać masekę oraz podać
                swój/Twoje mężczyzny przepis na tortille. Dzięki z góry i pozdrawiam
                • eeela Re: Tortilla 13.08.09, 01:02
                  Owczarro, bardzo chętnie, ale niestety nie umiem podać dokładnych proporcji, bo
                  ilekroć robimy ciasto na tortille, to zupełnie na oko i regulując proporcje w
                  trakcie. Składniki jak najprostsze: maseca, smalec, woda i sól. Smalec warto,
                  żeby był miękki, ale nie należy go topić. Moje chłopię wyniosło z domu zwyczaj
                  ugniatania smalcu w garnku przez dłuższy czas, aż się zrobi taka mazia, a potem
                  dodaje resztę składników. Konsystencja ciasta powinna być nieco bardziej zwarta
                  niż na pierogi. Potem się z tego lepi kulki, które się mieszczą w dłoni, a potem
                  dłońmi rozpłaszcza. Można też kupić taką specjalną rozpłaszczalkę, nie mam
                  jednak pojęcia, jak to nazwać po polsku - po hiszpańsku mówią na to
                  'tortilladora' a po angielsku 'tortilla press'. Tortille w Meksyku są
                  najczęściej małe, mniejsze niż te do kupienia u nas w supermarketach, więc jak
                  rozpłaszczysz taką kulkę mieszczącą się w dłoni, to osiągniesz podobny rozmiar :-)
                  • eeela Re: Tortilla 13.08.09, 01:04
                    Aha, jeszcze jedno: smalec jest częściej używany do pszennych tortilli, rzadziej
                    do kukurydzianych. I wcale się go nie dodaje dużo, w przeciwieństwie do ciasta
                    na tamales, w którym smalcu jest od groma :-)
                    • owczarro Re: Tortilla 13.08.09, 13:25
                      dzięki wielkie za odpowiedź, jakbyś jeszcze mogła napisać gdzie masekę kupić
                      albo skąd sprowadzić najłatwiej to byłoby idealnie:)
                      • eeela Re: Tortilla 14.08.09, 01:26
                        Jeśli mieszkasz w Polsce, to niestety musisz popytac innych forumowiczów, bo ja
                        nie wiem :-) Pamiętam, że ktoś pisał, że można dostać meksykańską mąkę
                        kukurydzianą w sieci sklepów 'Kuchnie Świata' czy jakoś tak. Jedyne, co
                        znalazłam w necie, to to:

                        www.masala.com.pl/index.php?p2637,maka-kukurydziana-masa-harina-2-kg
                        My się zaopatrujemy w sklepie Mexgrocer:

                        www.mexgrocer.co.uk/
    • Gość: juana tortille kukurydziane IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.13, 13:48
      Mój mąż to Meksykanin I my sami robimy tortilla kukurydziane z mąki Maseca- specjalnie przetworzonej mąki kukurydzianej w Polsce do dostania tylko w sklepie z porduktami meksykańskimi Arriba. Kosztuje 25 zl/kg. W Kuchni Swiata jej nie ma! Nie wyjdzie ze zwykłej mąki kukurydzianej :) Oczywiście można zrobić lub kupić z pszennej lecz to już nie sa prawdziwe tortille. Te kupne jednak muszą być miękkie, do dostania w Piotrze I Pawle za chyba 5-6 zł/10 sztuk. Co kto chce. Gotowce kukurydziane mrożone też do dostania w Arriba.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka