Dodaj do ulubionych

słowacka zupa czosnkowa

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.04, 10:20
Własnie czekam na pociąg,co zawiezie mnie do domu z "wycieczki" na Słowację.
Wciąż mam cudny posmak zupy czosnkowej - czy zna ktoś może przepis jak
przygotować typową słowacką zupę czosnkową. Z góry dziękuje ;o)
Obserwuj wątek
    • zzzytkaaa Re: słowacka zupa czosnkowa 07.01.04, 14:06
      ja podsmażam duuuuuzo czosnku na patelni, a na drugim palniku gotuję wywawar z
      kurczaczka i warzyw. jak wywar sie juz zrobi, to wrzucem czosnek ten z patelni
      i dodatkowo czosnek nie usmażony (w ząbkach). proporcje - tak na oko. nie wiem
      jak na słowacji, ale moja jest tłusta
    • monnalissa Re: słowacka zupa czosnkowa 07.01.04, 14:25
      Nie wiem czy typowa i tak samo smaczna, bo nie probowalam tego przepisu, ale
      mysle, ze sprawia dobre wrazenie.

www.mniammniam.pl/p.php?p=954
    • Gość: lilek Re: słowacka zupa czosnkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.04, 10:29
      Dziękuję za wszelkie podpowiedzi, nie pozostaje nic innego jak podjać wyzwanie!
      • Gość: izzi Re: słowacka zupa czosnkowa IP: *.pikonet.pl 08.01.04, 11:18
        A czy nie jest to po prostu...wodzianka?Do talerza (miski)dajemy rozdrobniony
        czosnek, trochę tłuszczu [najlepiej domowego smalcu], pieprzu, soli, maggi,
        zielonej pietruszki, pokruszonego, czerstwego chleba i zalewamy wrzątkiem.Mama
        nam robiła po przyjściu z sanek [i nie tylko].Spróbuj, polecam bardzo.To
        regionalne, proste jedzonko w wielu krajach.Można dodać szynkę drobno
        pokrojoną lub tp.Poszukaj,już 2 razy zakładałam wątek o wodziance.Jestem z
        południa Polski, blisko Słowacji.
    • Gość: Akka Re: słowacka zupa czosnkowa IP: *.retsat1.com.pl 08.01.04, 18:29
      Na www.kuchnia.com.pl/DiD/zupy znajdziesz trzy przepisy, w tym jeden na czeską.
      Zajrzyj. Pozdrawiam.
    • Gość: Joanna Re: słowacka zupa czosnkowa - błyskawicznie IP: *.me.put.poznan.pl 08.01.04, 18:58
      Ja tez uwielbiam zupę czosnkową. Mam uproszczony przepis: rosołek Knorra (mój
      ulubiony to wołowy) rozpuścić we wrzątku, jeden na 0,3/0,4 litra, dodac kilka
      plasterków szynki pokrojonych w paseczki, ze dwa albo trzy ząbki czosnku
      (przetarte)dorzucić starty ser i grzanki z chleba (stary chleb suszony w
      piekarniku). PYSZNE! a co najważniejsze błyskawiczne. Robi się to mniej więcej
      10 minut. Pozdrawiam i smacznego :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka