domektomek 22.07.07, 10:50 W sierpniu jadę do Złotych Piasków.Czy są tam bankomaty? czy ich bankomaty honorują karty Visa i Mastercard? Czy kartami bankomatowymi można posługiwać się w tranzakcjach bezgotówkowych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trypel Re: Bankomaty 22.07.07, 12:03 domektomek napisał: > W sierpniu jadę do Złotych Piasków.Czy są tam bankomaty? TAK czy ich bankomaty > honorują karty Visa i Mastercard? a dlaczego by miały nie honorować? Czy kartami bankomatowymi można posługiwać > się w tranzakcjach bezgotówkowych? bankomatowymi rzadko, kredytowymi czesciej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Bankomaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.07, 12:34 Jeżeli stanowisko handlowe lub gastronomiczne wyposażone jest w terminal, czyli czytnik kart płatniczych, to bez znaczenia czy posiadasz kartę debetową, czy kredytowa, tranzakcja będzie możliwa. Ja osobiście woziłem karty Visa Classic i Electron i nigdy nie miałem żadnych kłopotów z płatnościami i bankomatami. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Bankomaty 22.07.07, 14:44 wiecej termionali na swiecie czyta karty kredytowe niż typowo bankomatowe typu maestro czy visa electron, I to jest fakt niezależnie czy mówimy o Grecji Bułgarii czy Sri Lance Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Bankomaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.07, 16:35 Jeżeli dany elektroniczny terminal obsługuje karty Visa Classic to jest to bez znaczenia czy jest to karta kredytowa, czy debetowa, tranzakcja na pewno będzie przeprowadzona. Trypel, najwyraźniej pomyliło Ci się z terminalami ręcznymi starego typu, gdzie należało odbić kartę. Tam mogłeś płacić tylko kartami wypukłymi. Jako że visa electron jest kartą płaską, tranazakcja w takim terminalu była by faktycznie niemożliwa. Ale takie terminale to już prahistoria. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Bankomaty 22.07.07, 17:35 No ta historia w wielu miejscach w Europie jeszcze funkcjonuje :) wyspy greckie, Kanary, Turcja - jest wiele miejsc z żelazkami :) A nawet jesli jest terminal elektroniczny to to że działa w nim visa classic nie oznacza ze zadziała visa electron. Odpowiedz Link Zgłoś