Dodaj do ulubionych

pytanie do xqleg

IP: *.ppp.tiscali.fr 25.09.05, 09:37
jak skonfigurowac Thunderbirda?chce zlikwikowac Outlocka Expres,zawsze mam z
nim problemy.
Obserwuj wątek
    • xqleg Re: pytanie do xqleg 25.09.05, 14:29
      Gość portalu: zenon5 napisał(a):

> jak skonfigurowac Thunderbirda?chce zlikwikowac Outlocka Expres,zawsze mam z
      > nim problemy.

podczas pierwszego uruchomienia pojawia się pewien prosty kreator kont (tak jak
      w Outlooku) jeśli jednak wcześniej ominąłeś ten krok nic nie szkodzi..
      Aby to skonfigurowac musisz sobie ustalić pewną filozofię działania
      programu...TB obsluguje różne toższamości (dobre gdy kilka osob korzysta z
      programu i żadna nie chce aby jej listy były prze pozostałych czytane wtedy
      tożsamosc + haslo rozwiazuje sprawę). Ja jednak mam z żoną soje konta ustawione
      w jednej tozsamosci.

1. Narzędzia / Konfiguracje kont
      - przy kazdym utworzonym koncie (lewa czesc okna) oprócz nazwy konta powinny
      sie pojawic takie działy jak: konfiguracje serwera, kopie i serwery, miejsce na
      dysku itd...
      jeśli tego nie ma to żadne konto nie zostało dotychczas utworzone wtedy poszukaj
      przycisku DODAJ KONTO
      2. DODAJ KONTO
      a. wybierasz rodzaj konta w zaleznosci czy ma sluzyc do poczty czy grup
      dyskusyjnych (to z gazety sluzy do tego i tego) wybierz np poczta email i DALEJ
      b) wpisujesz imie i nazwisko (bedzie sie pojawialo u innych zamast adresu oraz
      sam adres email
      c) serwer poczty przychodzącej tzw. POP3 (w zależności od ustawień serwera
      poczty szukasz tych ustawień na stronach serwisów, w których masz konto pocztowe)
      - tu ważne: jesli masz kilka kont i nie chcesz aby listy z tych kont się
      mieszały (jak to niestety jest standardowo w Outlook) wtedy odznaczasz opcję:
      UZYWAJ GLOBALNEJ SKRZYNKI POCZTOWEJ (kwadracik ma byc pusty)
      - jesli nie miales konta wczesniej zalozonego bedzie trzeba jeszcze ustawic
      serwer do wysylania poczty, ale to pożniej, serwer IMAP w wiekszosci
      uzytkownikow nie jest wykorzystywany wiec to pomijamy
      d) nazwa użytkownika - login do konta
      e) nazwa konta - tu dowolnie pod ta nazwa bedzie widoczne twoje konto w oknie z
      lista kont może być np: INTERIA, GAZETA, ONET etc.
      f ) podsumowanie - sprawdzasz czy wszystko zostalo poprawnie wpisane

no i masz zalozone konto
      EDYCJA USTAWIEŃ
      przy kazdym koncie sa nastepujace dzialy:
      a) po kliknieciu na nazwe konta edytujesz takie informacje jak emaile zwrotne
      sygnaturki itp
      b) KONFIGURACJA SERWERA
      niektore serwery wymagaja specyficznych ustawien (ostatnio wiekszosc portali
      przechodzila na syfrowanie połączeń SSL) porty dla serwerów wszystkie te dane są
      dostępne na stronach portali w ktorych mozna zakladac kona email w razie czego
      jak nie bedziesz mogl znależć pisz na jakim portalu masz email wtedy Ci podeśle
      te informacje.
      ! fajną sprawą jest umieszczenie plików skrzynki pocztowej w innym katalogu niz
      domyślny. Przykladowo na innej partycji niz systemowa. Wtedy gdy np sformatujesz
      partycje C, na nowo zainstalujesz system i potem TB to wpisując na nowo
      ustawienia kont podajesz folder docelowy ten z innej partycji z wczesniejszymi
      listami i masz wszystko zachowane (ja tak robie ale na koncu napisze o jeszcze
      innym sposobie zachowywania historii wiadomosci)
      c) KOPIE I FOLDERY
      standardowo kazde konto (o ile podczas wprowadzania pierwszych informacji nie
      był zaznaczony kawdrat Uzywaj globalnej skrzynki pocztowej) uzyskuje foldery
      Odebrane, Wysłane, Szkice, Szablony, Kosz a potem dodatkowo również Niechciane
      na spam (zobaczysz jak TB doskonale eliminuje spam:))
      d) TWORZENIE
      tu mozesz m.in. poustawiac opcje odnosnie formatu listu czy HTML czy text
      e) MIEJSCE NA DYSKU
      opcje dotyczace wielkosci pobieranych wiadomosci
      f) POTWIERDZENIA
      g) ZABEZPIECZENIA

na samym dole (jesli kont bedzie wiecej to to co bylo powyzes sie bedzie
      powtarzac) jest
      SERWER POCZTY WYCHODZACEJ
      serwer ten moze byc wspolnyc dla wszystkich kont - wtedy wpisujesz wszelkie
      potrzebne dane
      ale mozna rowniez kazdemu kontu przypisac inny serwer SMTP - wtedy klikasz na
      konfiguracje serwerow SMTP i wpisujesz kolejne
      Aby do konkretnego konta email przypisac odpowiedni serwer SMTP bnalezy przy tym
      koncie wejsc na KONFIGURACJE SERWERA dalej odszukac przycisk ZAAWANSOWANE I SMTP
      i nastepnie w zakldace SMTP wybrac uprzednio wpisany serwer SMTP
      pamietaj bez skonfigurowanego serwera SMTP nie bedzie mozna wysylać listów

Przy pierwszej probie pobrania wiadomosci z konta TB zapyta o hasło, mozna je
      zapamietac w menedzerze haseł to zależy od Ciebie czy chcesz zawsze wpisywac...

Resztę mozesz poustawiac w NARZEDZIA / OPCJE ale to ustawienia programu a nie
      kont. Pobaw sie z Filtrem niechcianej poczty - polecam

Przydatnym narzedziem zarowno dla Firefoxa jak i Thunderbirda jest mały
      programik MozBackup. Mozna nim zarchiwizowac (i potem odtwarzac) wszelkie dane
      konfiguracyjne kont ale rowniez same listy czy np hasla. W Firefoxie mozna
      natomiast zapisac ustawienia, hasla do serwisów oraz zakładki.

to tyle tak na szybko, jestem do dyspozycji jesli cos jest napisane niejasno
      albo wyniknelyby jakies inne sprawy

pozdrawiam
      • Gość: zenon5 Re: pytanie do xqleg IP: *.ppp.tiscali.fr 25.09.05, 14:37
        Dzieki,jak to dobrze jak mozna liczyc na fachowa pomoc,probuje potem, narazie
        jestem zajety.chyba trzeba zrobic ranking sympatycznych i uczynnych ludzi na tym
        forum.Pozdrawiam,
        • Gość: zenon5 Re: pytanie do xqleg IP: *.ppp.tiscali.fr 26.09.05, 18:34
          zainstalowalem,gra wszystko,dzieki.
          • Gość: zenon5 Re: pytanie do xqleg IP: *.ppp.tiscali.fr 15.10.05, 19:02
            Jakis czas bylo swietnie z ta mozilla,ale od niedawna reklamy harcuja tak jak w
            explorerze.Czy ja cos przypadkowo posulem czy tez reklamotworcy nie spia i
            wymyslaja nowe sposoby?pozdrawiam
            • Gość: zenon5 Re: pytanie do xqleg IP: *.ppp.tiscali.fr 19.10.05, 22:52
              ponawiam pytanie
              • xqleg Re: pytanie do xqleg 20.10.05, 09:55
                przepraszam nie bywałem na forum przez kilka dni (podróż służbowa) i pytanie mi
                jakoś uciekło...

co do reklam to nie wydaje mi abyc coś zepsuł jeśli nic nie robiłeś. Przwda jest
                taka, że reklamy są coraz bardziej nachalne. Polecam więc wtyczkę Adblock. Można
                ją zainstalować w następujący sposób:
                Firefox / Narzędzia / Rozszerzenia (pojawia się okno) dalej klikamy na "Pobierz
                więcej rozszerzeń". FF powinien się poąłczyć ze stroną firmową. Na początek
                zostaną wyświetlone najpopularniejsze rozszerzenia dla FireFox'a. Piątym od góry
                (to może się zmienić bo jest na bieżąco uaktualniane) jes właSnie AdBlock.
                Kliknij na nazwę a następnie na "Install now". Po zainstalowaniu i ponownym
                uruchomieniu FF w Narzędziach pojawi się AdBlock. Odtąd każdy obrazek, reklama
                we flashu będzie miała taką przezroczystą zakładkę z napisem AdBlock. Po
                kliknięciu na nią pojawi się adres danej reklamy. Mozesz ją od razu zablokować
                ale można również blokować od razu całe serwery (opisywałem to już w innym
                wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=79&w=29165024&a=29168801).
                W razie problemów mogę Ci przesłać plik z moją konfiguracją blokowanych
                serwerów. Wystarczy wtedy tylko to zaimportować do zainstalowanego AdBlock'a i
                wsio. U mnie działa bez zarzutu.
                pozdrawiam
                • Gość: zenon5 Re: pytanie do xqleg IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.10.05, 13:54
                  dzieki,dobrze ze jestes na tym forum!!!!!!!!!
    • Gość: Strejner Re: pytanie do xqleg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 22:41
      Złapałem syfa jak odwiedziłem forum Piechowic i wszedłem na jakiś link. Takie
      mam podejrzenie, bo po tym Norton AntiVirus mnie o nim poinformował. Syf zwie
      się "Trojan.Goldun". Nie mogę się go pozbyć. Noton go wykryje i owszem, ale nie
      chce nic z nim zrobić. Ten trojan zainfekował plik w
      >C:\Windows\system32\gdiwxp.dll<. Proszę o jakieś sugestie z tym związane.
      Pozdrawiam.
      • xqleg Re: pytanie do xqleg 20.10.05, 23:21
        Ten trojan zainfekował plik w
        > C:\Windows\system32\gdiwxp.dll<. Proszę o jakieś sugestie z tym związane.

to najprawdopodobniej nie jest plik systemowy tylko plik ktory zostal utworzony
        przez trojana albo przez jakiś inny uprzednio zainstalowany przez Ciebie
        program... Ja uzywam winXP i nie mam tego pliku u siebie więc wzbudza to moje
        podejzenia.

wyjscia z tej systuacji sa takie:
        1) uruchamiasz system w trybie awaryjnym (lub tekstowym) i zmieniasz nazwę owego
        pliku. Potem wlaczasz system jeszcze raz i skanujesz...Najprawdopodobniej jednak
        Trojan ma swoją kopię w innym pliku, ktorego nazwy nie sposób teraz zgadnąć
        (Najprawdopodobniej będzie także "siedział" gdzieś w katalogu z plikami
        tymczasowymi albo cache'm przeglądarki)...
        Nalezy takze w trybie tekstowym przeskanować system. Nie wiem czy Twoj Norton
        Antywirus posiada funkcję bootowania (uruchamiania systemu) z płyty bo nie
        używam tego programu. Najprawdopodobniej jednak posiada - szanujace sie programy
        tak mają :). Musisz tylko odnaleźć płytkę i uruchomić za jej pomocą komputer...
        A jeśli Ci się gdzieś zapodziała ;) to polecam DARMOWY dla uzytku domowego
        programik antywirusowy firmy Alwil: www.avast.com/eng/down_home.html . Po
        zainstalowaniu program zapyta czy zrestartować komputer i przeskanować go przed
        uruchomieniem systemu (ta funkcja powinna wykryc trojana i pomóc go
        unieszkodliwić - to skanowanie graficznie wyglada troche tak jak sprawdzanie
        dysku po niewlaściwym zamknięciu systemu).
        Po skanowaniu zawsze mozesz odinstalować Avasta i powrócić do Nortona (nie
        powinno być w systemie 2 antywirusów).

Jeśli to nie pomoże to trzeba szukać w sieci jakiegoś narzędzia typowego dla
        trojanów. W pierwszej kolejności przychodzi mi na myśl Trojan Remover (tu jest
        30 dniowa wersja testowa - www.simplysup.com/tremover/download.html).

2) format partycji systemowej. Jesli nie masz dysku podzielonego na partycje to
        skopiuj uprzednio wszystkie swoje dane. Poczta z Outlooka jest w katalogu
        c:\D&S\nazwa_usera\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Identities\jakis katalog o
        dziwnej losowej nazwie\Microsoft\Outlook Express Wystarczy skopiować te pliki a
        potem po skonfigurowaniu Outlooka je podmienić w to samo miejsca. Jeśli chodzi o
        Thunderbirda to dokladne katalogi gdzie przetrzymywane są listy są w
        Narzędzia/Konfiguracja kont i dajej Konfiguracja serwera dla danego konta (Na
        przyszłość warto ustawić te katalogi na innej niz systemowa partycji np D:\). Do
        archiwizowania ustawień Firefoxa i Thunderbirda jest w sieci mały darmowy
        programik o nazwie Mozilla Backup np tu:
        www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=620&t=67 ) No i trzeba skopiować
        wszystkie swoje dokumenty z kat c:\D&S\nazwa_usera\Moje Dokumenty

Formatowanie partycji systemowej to najskuteczniejszy sposób pozbycia się
        trojana ale również najbardziej pracochlonny bo trzeba od nowa instalować system
        i wszystkie programy. Nie mniej jednak powinno się po zainstalowaniu nowego
        systemu, programu antywirusowego z aktualną bazą wirusów oraz firewalla
        przeskanować cały twardy dysk (jeżeli było na nim więcej niż 1 partycja).

Pozdrawiam
        • Gość: Strejner Re: pytanie do xqleg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.05, 11:38
          Dzięki za wskazówki. Ostrożnie do tego podszedłem. Nic nie straciłem. Wir został
          ujażmiony poprzez zmianę jego nazwy i wywalenie. Być może zrobił sobie kopię,
          ale na razie nic się nie aktywuje. Cenną uwagą było to, że nie jest to żaden
          plik występujacy w XP. Pozdrawiam.
          • Gość: zenon5 Re: pytanie do xqleg IP: *.ppp.tiscali.fr 29.10.05, 18:04
            I znow mam problem,tym razem z Windows Media Player 10.Od jakiegos czasu gdy
            odtwarzam muzyke,na poczatku utworu zaczyna sie jakac a potem jakos sie
            wyrownuje.Drugie pytanie:slucham muzyczne radio z JG,poprzez nero medie
            player,ale nie moge nagrac,zainstalowalem winamp i streamripper ale cos mi nie
            wychodzi,co zrobic?
            • fleur1 Re: pytanie do xqleg 29.10.05, 19:55
              Uruchomiłam dzisiaj pocztę Thunderbird ale mam problem z przekierowaniem poczty
              odbieranej do odpowiedniego folderu, tak robiłam w OE. Załozyłam podfolder w
              folderze Odebrane i chcę aby tam przenosiła się poczta, która w temacie zawiera
              pewnien tekst. Ustawiłam w Narzędziach w Filtrowaniu wiadomosci filtr i nie
              działa, będę probowała dalej, powalczę.
              • fleur1 Re: pytanie do xqleg 29.10.05, 23:03
                Już rozgryzłam pocztę i filtry poczty, polubiłam Thunderbird i polecam innym.
            • xqleg Re: pytanie do xqleg 30.10.05, 09:24
              przepraszam ale nie pomogę bo nie praktykuje tego programu (WMP) do sluchania
              muzyki :( ale popytam znajomych moze ktoś z nich wie

co do drugiego pyt. to ponoć czasem zdarzaja sie problemy z wersja streamrippera
              trzeba wtedy sciagnac inna
              prosze tu poczytać:
              forum.pclab.pl/index.php?s=&showtopic=116321&view=findpost&p=1630945
              • Gość: zenon5 Re: pytanie do xqleg IP: *.ppp.tiscali.fr 30.10.05, 09:29
                dzieki!
                • Gość: zenon5 Re: pytanie do xqleg IP: *.ppp.tiscali.fr 30.10.05, 10:01
                  A skoro juz, to jaki program jest najlepszy do sluchania muzyki?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka