Dodaj do ulubionych

Lotnisko Kijow Boryspil

IP: *.tvk.torun.pl 20.04.10, 15:20
Witam!
Jak wyglada sprawa z sklepem wolnoclowym na tym lotnisku(po odprawie)?Jakie
maja zaopatrzenie i CENY alkoholu i fajek(drozej/taniej/to samo jak"na
mieście")?Sa jakies limity przy zakupach?
Obserwuj wątek
    • Gość: jw Re: Lotnisko Kijow Boryspil IP: *.multi-play.net.pl 20.04.10, 18:16
      anp-duty free
      Kyiv duty free
      • Gość: blagoff Re: Lotnisko Kijow Boryspil IP: *.tvk.torun.pl 22.04.10, 02:54
        No dzieki--cyrylicy nie znam wiec nie moglem tego znaleźć--przydał sie tłumacz z
        explorera...Widac ze sie nie oplaca na lotnisku bo sporo drozej niz na
        miescie....A jak z ukrainska kontrola na tym lotnisku i ppotem polska w
        Katowicach??Czepiaja sie o te dodatkowe 3-5 kartonow fajek czy extra 4 litry
        wodeczki??Slyszalem ze duzo mniej restrykcyjni sa i w Kijowie i w Katowicach...
        • Gość: jw Re: Lotnisko Kijow Boryspil IP: 162.27.161.* 22.04.10, 10:31
          Ceny w duty-free w Boryspolu są porównywalne do innych lotnisk
          (widzę po cenie Baileys), trzeba po prostu patrzeć na promocje.
          Osobiście najczęściej kupuję w Baltonie w Warszawie, maja czesto
          bardzo dobre ceny (żubrówka 1L za 18 zł; wódka rosyjska w dobrej
          cenie). Nie przewoziłem fajek (bo nie palę), a wódki przewoziłem
          jednorazowo max 2L, likieru max 3L, w dodatku najczęściej w bagażu
          rejestrowanym.
          Jeżeli masz tranzyt z Kijowa np. do Katowic z międzylądowaniem np. w
          Warszawie, to wiedz, że nie możesz przewozić w UE żadnych płynów
          powyżej 100 ml, czyli nie przejdziesz kontroli z 4L wódki w bagażu
          podręcznym, będziesz musiał wyrzucić do kosza lub nadać na bagaż
          rejestrowany. Jeżeli lecisz bezpośrednio np. Kijów-Warszawa, to w
          Kijowie nie powinni robić problemów dla kilku litrów wódki (możesz
          zresztą zapytać o to w sklepie duty-free), w Warszawie zależy na
          kogo trafisz, bo bagaże są prześwietlane.
          Jeżeli kupisz alkohol w sklepie w Kijowie, to możesz go nadać na
          bagaż rejestrowany i liczyć, że nie zginie i nie stłucze się w
          podróży.
          • Gość: gtw Re: Lotnisko Kijow Boryspil IP: *.pl 22.04.10, 12:18
            nieprawda, wiele razy wracałem do Polski z przesiadką na Okęciu
            mając ze soba w bagażu podręcznym alkohol kupiony na bezcłowce na
            lotnisku zagranicznym, z ktorego startowalem...kontroluje się wtedy
            czy foliowe torby są zaplombowane i czy mają oryginalne paragony
            • Gość: jw Re: Lotnisko Kijow Boryspil IP: 162.27.161.* 22.04.10, 12:35
              bzdura, dokladnie miesiac temu wiozlem z Moskwy flaszke w worku
              foliowym z paragonem wewnątrz, w Warszawie mialem przesiadke do
              Krakowa i kazali mi nadac butelke jako bagaż rejestrowany, na
              szczęście miałem niewielką torbę, więc nadałem i odebrałem w
              Krakowie.
              Ile latam, nigdy nie udało mi się przejsc przez kontrole w Warszawie
              z alkoholem.
              • Gość: gtw Re: Lotnisko Kijow Boryspil IP: *.pl 22.04.10, 12:43
                loty z Rzymu, Londynu, Brukseli, Monachum, Dublina, alkohol przy
                powrocie najczesciej kupuję w sieci Travel Value, albo Sky Shops...w
                kasie alkohol jest pakowany z paregonem do przezroczystego worka i
                plombowany...

na Okęciu sprawdzają jedynie czy plomba jest nienaruszona i czy
                paragon jest w worku (na widocznym miejscu)

widocznie latasz palcem po globusie...

• Gość: jw Re: Lotnisko Kijow Boryspil IP: 162.27.161.* 22.04.10, 12:52
                  Napisałem, że wracałem z Moskwy, a nie z Rzymu, czytaj uważnie.
                  Mam ci przeslac wize i bilet elektroniczny? Łącznie ze mnie leciala
                  Rosjanka z 3 winami (Moscow duty-free) i również musiała pojsc do
                  check-in i nadać na bagaż, mimo że były zafoliowane i z paragonem
                  wenątrz.
                  Globus ostatni raz widzialem w szkole, ale ty widocznie go czesto
                  uzywasz. Chcesz powiedziec, ze podrozujacy wewnatrz UE sa traktowani
                  inacej niz non-EU?
                  Poza tym, temat dotyczy podróży z Kijowa, a nie Monachium.
                  • wtopek Re: Lotnisko Kijow Boryspil 22.04.10, 13:07
                    Jakiś miesiąc temu wracałem z Madrytu do Krakowa via Warszawa.
                    Miałem ze sobą 2 litrowki Ballantine's i butelkę Baileysa kupione na
                    bezcłówce na Barajas, zapakowane w zaklejoną w kasie foliową torbę.
                    Na Okęciu wyskoczyłem na chwilę na zewnątrz na papierosa, więc
                    musiałem ponownie przechodzić kontrolę, której nie ma w tranzycie.
                    Sprawdzili tylko czy torba jest zaklejona i czy paragon jest
                    widoczny i puścili bez problemu.

Podobnie było jesienią ub. roku kiedy wracałem z Dubaju.
                    • Gość: gtw Re: Lotnisko Kijow Boryspil IP: *.pl 22.04.10, 13:34
                      w dodatku przy tranzycie na Okęciu...nie ma kto sprawdzać tego
                      alkoholu...jedyna kontrola to przejście prze bramkę paszportową w
                      stregie tranzytowej przy lotach spoza UE...
                      • Gość: jw Re: Lotnisko Kijow Boryspil IP: 162.27.161.* 22.04.10, 14:37
                        Cały czas pisałem o Moskwie - na Okęciu podjeżdża autobus do
                        samolotu i przewozi pasażerów do wejścia terminala, trzeba wejść
                        przez drzwi, najpierw odprawa paszportowa, później kieruję się
                        przejściem na tranzyt do Krakowa, na I piętrze stoi skaner i nie ma
                        możliwości żeby go ominąć. Można oczywiście wyjść na zewnątrz
                        lotniska (po drodze nikt nie sprawdza), wtedy aby z powrotem wejść,
                        trzeba przejść obok stoisk check-in na I piętrze, i znowu natrafiamy
                        na skaner.
                        Dodatkowo w Moskwie (podobnie może być w Kijowie) od wejścia na
                        lotnisko jest kilka skanerów (prześwietlają torby) - od razu za
                        drzwiami, przed check-in i za odprawą paszportową i nie ma bata,
                        żeby przenieść przez ostatnią bramkę nawet 1L kupiony w mieście. W
                        koszu lądują wszystkie płyny, woda, cola etc. Później są sklepy
                        wolnocłowe, gdzie można kupić alkohol, pakują do woreczków
                        foliowych, wrzucają paragon do środka w taki sposób, żeby wydruk był
                        widoczny na zewtnątrz i zaklejają.
                        Zapytam następnym razem celników na Okęciu dlaczego z UE wolno
                        przywozić alkohol w woreczkach z bezcłówek, a np. z Moskwy (tzw. non-
                        UE) już nie.
                        Rozumiem, że nikt z was nie leciał z Ukrainy/Rosji i nie ma
                        doświadczenia na kierunkach UA-PL lub RU-PL (tranzyt wewnątz Polski)?
                        • des4 Re: Lotnisko Kijow Boryspil 22.04.10, 15:20
                          w zeszłym roku wracałem ze Stanów do Rzeszowa z przesiadką na
                          Okęciu, miałem dwa "ucha" Beama kupione na lotnisku w NY i
                          zafoliowane, na Okęciu sprawdzili czy foliówka jest nianaruszona i
                          czy jest paragon

z Kijowa leciałem podobnie ze 3 lata temu, też miałem zakupy
                          alkoholowe z bezclowki i też nikt się nie czepiał w warszawie...
                          • Gość: jw Re: Lotnisko Kijow Boryspil IP: 91.142.199.* 22.04.10, 18:58
                            nowe przepisy weszly w zycie ok. 2 lat temu.
                            wyglada na to, ze w Warszawie trzeba odpowiednio trafic, mnie sie to dotychczas nie udalo. W firmie lata do Moskwy jeszcze kilka osob i rowniez maja podobne doswiadczenia jak ja.
                            Przy okazji zapytam na Okęciu, jak to jest z tym alkoholem.
    • kj6 Re: Lotnisko Kijow Boryspil 22.04.10, 19:37
      Jeśli przesiadasz się w obrębie Unii Europejskiej (Szwajcaria i Norwegia
      też się tu wlicza - zgodnie z zawartymi porozumieniami) śmiało możesz
      pakować się do samolotu z zaplombowaną torbą z innego lotniska. Jeśli
      przylecisz do Warszawy z torbą zawierającą butelki z cieczą, zaplombowaną
      w Moskwie czy Kijowie, nie możesz znów wnieść ją na pokład innego
      samolotu jako bagaż podręczny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka