Gość: blagoff IP: *.tvk.torun.pl 20.04.10, 15:20 Witam! Jak wyglada sprawa z sklepem wolnoclowym na tym lotnisku(po odprawie)?Jakie maja zaopatrzenie i CENY alkoholu i fajek(drozej/taniej/to samo jak"na mieście")?Sa jakies limity przy zakupach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jw Re: Lotnisko Kijow Boryspil IP: *.multi-play.net.pl 20.04.10, 18:16 anp-duty free Kyiv duty free Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blagoff Re: Lotnisko Kijow Boryspil IP: *.tvk.torun.pl 22.04.10, 02:54 No dzieki--cyrylicy nie znam wiec nie moglem tego znaleźć--przydał sie tłumacz z explorera...Widac ze sie nie oplaca na lotnisku bo sporo drozej niz na miescie....A jak z ukrainska kontrola na tym lotnisku i ppotem polska w Katowicach??Czepiaja sie o te dodatkowe 3-5 kartonow fajek czy extra 4 litry wodeczki??Slyszalem ze duzo mniej restrykcyjni sa i w Kijowie i w Katowicach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: Lotnisko Kijow Boryspil IP: 162.27.161.* 22.04.10, 10:31 Ceny w duty-free w Boryspolu są porównywalne do innych lotnisk (widzę po cenie Baileys), trzeba po prostu patrzeć na promocje. Osobiście najczęściej kupuję w Baltonie w Warszawie, maja czesto bardzo dobre ceny (żubrówka 1L za 18 zł; wódka rosyjska w dobrej cenie). Nie przewoziłem fajek (bo nie palę), a wódki przewoziłem jednorazowo max 2L, likieru max 3L, w dodatku najczęściej w bagażu rejestrowanym. Jeżeli masz tranzyt z Kijowa np. do Katowic z międzylądowaniem np. w Warszawie, to wiedz, że nie możesz przewozić w UE żadnych płynów powyżej 100 ml, czyli nie przejdziesz kontroli z 4L wódki w bagażu podręcznym, będziesz musiał wyrzucić do kosza lub nadać na bagaż rejestrowany. Jeżeli lecisz bezpośrednio np. Kijów-Warszawa, to w Kijowie nie powinni robić problemów dla kilku litrów wódki (możesz zresztą zapytać o to w sklepie duty-free), w Warszawie zależy na kogo trafisz, bo bagaże są prześwietlane. Jeżeli kupisz alkohol w sklepie w Kijowie, to możesz go nadać na bagaż rejestrowany i liczyć, że nie zginie i nie stłucze się w podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: Lotnisko Kijow Boryspil IP: *.pl 22.04.10, 12:18 nieprawda, wiele razy wracałem do Polski z przesiadką na Okęciu mając ze soba w bagażu podręcznym alkohol kupiony na bezcłowce na lotnisku zagranicznym, z ktorego startowalem...kontroluje się wtedy czy foliowe torby są zaplombowane i czy mają oryginalne paragony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: Lotnisko Kijow Boryspil IP: 162.27.161.* 22.04.10, 12:35 bzdura, dokladnie miesiac temu wiozlem z Moskwy flaszke w worku foliowym z paragonem wewnątrz, w Warszawie mialem przesiadke do Krakowa i kazali mi nadac butelke jako bagaż rejestrowany, na szczęście miałem niewielką torbę, więc nadałem i odebrałem w Krakowie. Ile latam, nigdy nie udało mi się przejsc przez kontrole w Warszawie z alkoholem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: Lotnisko Kijow Boryspil IP: *.pl 22.04.10, 12:43 loty z Rzymu, Londynu, Brukseli, Monachum, Dublina, alkohol przy powrocie najczesciej kupuję w sieci Travel Value, albo Sky Shops...w kasie alkohol jest pakowany z paregonem do przezroczystego worka i plombowany... na Okęciu sprawdzają jedynie czy plomba jest nienaruszona i czy paragon jest w worku (na widocznym miejscu) widocznie latasz palcem po globusie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: Lotnisko Kijow Boryspil IP: 162.27.161.* 22.04.10, 12:52 Napisałem, że wracałem z Moskwy, a nie z Rzymu, czytaj uważnie. Mam ci przeslac wize i bilet elektroniczny? Łącznie ze mnie leciala Rosjanka z 3 winami (Moscow duty-free) i również musiała pojsc do check-in i nadać na bagaż, mimo że były zafoliowane i z paragonem wenątrz. Globus ostatni raz widzialem w szkole, ale ty widocznie go czesto uzywasz. Chcesz powiedziec, ze podrozujacy wewnatrz UE sa traktowani inacej niz non-EU? Poza tym, temat dotyczy podróży z Kijowa, a nie Monachium. Odpowiedz Link Zgłoś
wtopek Re: Lotnisko Kijow Boryspil 22.04.10, 13:07 Jakiś miesiąc temu wracałem z Madrytu do Krakowa via Warszawa. Miałem ze sobą 2 litrowki Ballantine's i butelkę Baileysa kupione na bezcłówce na Barajas, zapakowane w zaklejoną w kasie foliową torbę. Na Okęciu wyskoczyłem na chwilę na zewnątrz na papierosa, więc musiałem ponownie przechodzić kontrolę, której nie ma w tranzycie. Sprawdzili tylko czy torba jest zaklejona i czy paragon jest widoczny i puścili bez problemu. Podobnie było jesienią ub. roku kiedy wracałem z Dubaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: Lotnisko Kijow Boryspil IP: *.pl 22.04.10, 13:34 w dodatku przy tranzycie na Okęciu...nie ma kto sprawdzać tego alkoholu...jedyna kontrola to przejście prze bramkę paszportową w stregie tranzytowej przy lotach spoza UE... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: Lotnisko Kijow Boryspil IP: 162.27.161.* 22.04.10, 14:37 Cały czas pisałem o Moskwie - na Okęciu podjeżdża autobus do samolotu i przewozi pasażerów do wejścia terminala, trzeba wejść przez drzwi, najpierw odprawa paszportowa, później kieruję się przejściem na tranzyt do Krakowa, na I piętrze stoi skaner i nie ma możliwości żeby go ominąć. Można oczywiście wyjść na zewnątrz lotniska (po drodze nikt nie sprawdza), wtedy aby z powrotem wejść, trzeba przejść obok stoisk check-in na I piętrze, i znowu natrafiamy na skaner. Dodatkowo w Moskwie (podobnie może być w Kijowie) od wejścia na lotnisko jest kilka skanerów (prześwietlają torby) - od razu za drzwiami, przed check-in i za odprawą paszportową i nie ma bata, żeby przenieść przez ostatnią bramkę nawet 1L kupiony w mieście. W koszu lądują wszystkie płyny, woda, cola etc. Później są sklepy wolnocłowe, gdzie można kupić alkohol, pakują do woreczków foliowych, wrzucają paragon do środka w taki sposób, żeby wydruk był widoczny na zewtnątrz i zaklejają. Zapytam następnym razem celników na Okęciu dlaczego z UE wolno przywozić alkohol w woreczkach z bezcłówek, a np. z Moskwy (tzw. non- UE) już nie. Rozumiem, że nikt z was nie leciał z Ukrainy/Rosji i nie ma doświadczenia na kierunkach UA-PL lub RU-PL (tranzyt wewnątz Polski)? Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Lotnisko Kijow Boryspil 22.04.10, 15:20 w zeszłym roku wracałem ze Stanów do Rzeszowa z przesiadką na Okęciu, miałem dwa "ucha" Beama kupione na lotnisku w NY i zafoliowane, na Okęciu sprawdzili czy foliówka jest nianaruszona i czy jest paragon z Kijowa leciałem podobnie ze 3 lata temu, też miałem zakupy alkoholowe z bezclowki i też nikt się nie czepiał w warszawie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jw Re: Lotnisko Kijow Boryspil IP: 91.142.199.* 22.04.10, 18:58 nowe przepisy weszly w zycie ok. 2 lat temu. wyglada na to, ze w Warszawie trzeba odpowiednio trafic, mnie sie to dotychczas nie udalo. W firmie lata do Moskwy jeszcze kilka osob i rowniez maja podobne doswiadczenia jak ja. Przy okazji zapytam na Okęciu, jak to jest z tym alkoholem. Odpowiedz Link Zgłoś
kj6 Re: Lotnisko Kijow Boryspil 22.04.10, 19:37 Jeśli przesiadasz się w obrębie Unii Europejskiej (Szwajcaria i Norwegia też się tu wlicza - zgodnie z zawartymi porozumieniami) śmiało możesz pakować się do samolotu z zaplombowaną torbą z innego lotniska. Jeśli przylecisz do Warszawy z torbą zawierającą butelki z cieczą, zaplombowaną w Moskwie czy Kijowie, nie możesz znów wnieść ją na pokład innego samolotu jako bagaż podręczny Odpowiedz Link Zgłoś