iberia.pl 26.04.07, 17:15 Podzielcie sie swoimi doswiadczeniami na temat drog w tym pieknym kraju. Nie ukryam, ze mnie akurat interesuje droga w okolice Artemovska - o ile nie przekrecilam nazwy, czyli az za Donieck. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Darek Re: Jakość dróg na Ukrainie IP: *.crowley.pl 26.04.07, 19:25 Tylko do jazdy w dzień.Szczególnie miasta i tzw obwodnice. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Jakość dróg na Ukrainie 27.04.07, 10:51 Jakość dróg? Masakra. Dwa lata temu jadąc służbowo 3 km za przejściem w Korczowej pogięło nam dwie felgi na kraterze na środku drogi. Drogi są tragiczne, w miastach jeszcze gorzej. Przynajmniej na zachodniej Ukrainie Jedyny dobry odcinek jaki znam to 30-km nowa autostrada między lotniskiem w Borysopolu a Kijowem. Po trzy pasy w każdą stronę i wszyscy śmigają nie mniej niż 150 km/h... Odpowiedz Link Zgłoś
jano0244 Re: Jakość dróg na Ukrainie 27.04.07, 11:50 Jeździłem tylko po zachodniej Ukrainie. Trzeba powiedzieć jasno: Bądź przygotowany na każdą możliwą sytuację. Drogi główne między miastami są przejezdne, czasem nawierzchnia jest po remoncie (równa ale drobne kamyczki korują karoserię), czasem asfalt pamięta Breźniewa (zwietrzały i nierówny), czasem jest zupełnie OK. Drogi bardzo drugorzędne oznaczają właściwie ich brak (ryzyko jazdy b. duże). W miastach sytuacja potrafi zmienić się diametralnie po przejechaniu skrzyżowania, tzn. do skrzyżowania normalnie, po skrzyżowaniu dziury o rozmiarach niespotykanych nawet w Polsce, nie do ominięcia. Rada ogólna uważać i jeszcze raz uważać i jeździć tylko w dzień. Dodatkowo w miastach zdarza się, że złodzieje kradną pokrywy studzienek. Odpowiedz Link Zgłoś
lidkasm Re: Jakość dróg na Ukrainie 27.04.07, 14:36 Częsć dróg jest wyremontowanych, część nie i tu trzeba uważać. My jeździmy nocą i poza kwadratowymi felgami (jak wyraził się pan w warsztacie w Polsce) nic nam się na szczescie nie przytrafiło. Jeździmy do Kijowa nowootwartą (po częściowym remoncie) drogą północną - mało miejscowości, przeważnie las - można przycisnąć gaz (ale jak jest ograniczenie lepiej zwolnić bo na 90% stoją nawet w nocy). A studzienek potrafi rzeczywiście nie być... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Jakość dróg na Ukrainie IP: *.crowley.pl 28.04.07, 13:39 Ja znam jedne miasto z Ok ulicami i placami-Kijów.Reszta (gdzie byłem)jest surwiwalem dla Polaków.Zarówno stan dróg ,jak i inna specyfika jazdy Ukraińców,swoiste swobodne interpretowanie znaków i przepisów (nie ma milicji- nie ma zakazu)zatrzymywanie się wszystkiego -wszędzie,powoduje,że czujemy się jak na "dzikim zachodzie" na drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
lidkasm Re: Jakość dróg na Ukrainie 29.04.07, 21:45 Może i Kijów ma ok place i ulice ale ja nigdzie nie widziałam takich dziur jak tu :) Wszystko przede mną jeszcze oczywiscie bo innych miast i miasteczek nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piooo Re: Jakość dróg na Ukrainie IP: 213.25.25.* 07.05.07, 13:46 Dużo nie jeździłem bo tylko 2 razy, raz w Czarnohorę i raz na Polesie. Rzeczywiście jazda wyłącznie w dzień, chyba że oświetlony lampami z góry. Na niby normalnej drodze potrafi być co jakiś czas, co ok. 50 km, pas "zaorany". Koła wpadają w ogromną dziurę, za nią jest już OK. Radzę wybierać jak najgłówniejsze drogi, te sa zwykle OK. Mniej główne maja już dużo gorszą nawierzchnię, zwłaszcza w okolicach wszystkich ale to wszystkich skrzyżowań, dwójka i manewrowanie pomiędzy dziurami. Miasta to offroad, chociaż nie zawsze ale dobrze być przygotowanym na najgorsze. Felgi do prostowania, ja mam alu ;( Odpowiedz Link Zgłoś
mallina2000 Re: Jakość dróg na Ukrainie 07.05.07, 21:35 Chyba mam inne doswiadczenia.Jak dla mnie drogi wcale nie wygladaja tak strasznie.Porche nie pojedziesz(moze złamac sie w połowie),ale normalnym autem da sie.Jechalismy na Krym z Trojmiasta i z powrotem.Droge naprawde fatalna jechałam tylko raz w Rumunii.Ser Szwajcarski to był pikuś. Mysle ze demonizujemy ta jakosc drog.Sami nie mamy lepszych. Odpowiedz Link Zgłoś