Gość: helenka IP: 81.15.160.* 17.07.07, 15:52 A może hotel Ałuszta w Ałuszcie? Dzieki za info Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdzio Re: Czy ktoś zna Biuro Podróży Bezkresy? 18.07.07, 12:37 Wróciłam właśnie z hotelu Ałuszta w Ałuszcie. Byłam co prawda z innym biurem, ale oprócz nas była grupa właśnie też z Bezkresów - mieli z nami część wycieczek. Na temat organizacji całego wyjazdu przez Bezkresy nie mogę więc wiele powiedzieć, ale co do hotelu - służę informacją. Odpowiedz Link Zgłoś
olisia25 Re: Czy ktoś zna Biuro Podróży Bezkresy? 19.07.07, 11:38 Jak wygląda hotel - w jedyna z przewodników opis jest, że jak na warunki krymskie luksusowy, ale na zdjęciach wygląda na polski standard Funduszu Wczasów Praconiczych? Jak posiłki- jadalne? No i ogółem jak wrażenia z Ałuszty i okolic - czy warto. ja wybieram się już za 2 tygodnie. Bardzo dziękuję za podzielenie się wrazeniami Odpowiedz Link Zgłoś
magdzio Re: Czy ktoś zna Biuro Podróży Bezkresy? 19.07.07, 13:47 Hotel znajduje się w niezbyt ciekawej okolicy - przy dworcu autobusowym, przy dość ruchliwym rondzie, do bulwaru/deptaku z 800 m. Ludzie (głównie starsi) skarżyli się na hałas nocą. Ja na szczęście miałam widok nie na rondo, a na morze, i to na dodatek dość wysoko (11. piętro). Sam hotel (ma 2,5 gwiazdki) jest niezbyt specjalny - 12-piętrowy, wolne windy, trochę przypomina dawne czasy (a ponoć był gruntownie modernizowany 3 lata temu - to jak musiał wyglądać wcześniej), ale na szczęście jest czysto i sympatyczna obsługa. Posiłki niezbyt smaczne - głównie śniadania - raczej trudno się najeść, zwłaszcza że pieczywo było przeważnie 3-dniowe, porcje dość małe, najczęściej plasterek sera żółtego + suflet, kiełbaska albo racuszki, jogurcik, jakiś owoc, i to tyle - żadnych wędlin. Obiadokolacje smaczne. Ja i tak zawsze sobie "dojadałam" w ciągu dnia :). Ałuszta niespecjalnie ciekawa (ale pięknie położona z widokiem na morze z jednej strony i góry z drugiej), plaże (widziałam tylko - nie byłam na dłużej) wąskie i kamieniste (to standard na tym wybrzeżu - najlepiej więc weź ze sobą dobre klapki); ponoć Hotel Ałuszta ma swoją plażę (trzeba poprosić w recepcji o kartę), na którą jeździ busik - nie korzystałam - za mało czasu :). Wieczorem całe życie koncentruje się na bulwarze. Zakupy najlepiej robić w supermarketach - dużo taniej niż np. w sklepach na bulwarze. Same miasto jest dobrą bazą wypadową do różnych wycieczek (na wschód, zachód i w zasadzie wszędzie :) ), bo wszędzie jest blisko. Ja wróciłam zachwycona - zwiedziłam bardzo dużo (szczególnie podobały mi się Pałace w Liwadii i Ałupce, oczywiście Jaskółcze Gniazdo, Jałta, rejs statkiem, Aj-Petri... długo by wymieniać - wszystko ma swój urok, nawet samochody sprzed 20-30 lat i urokliwe trolejbusy; każda skała ma swoją legendę, każde miejsce jest historyczne - nasi przewodnicy ciągle mieli coś do powiedzenia :) ). I to chyba tyle w dużym skrócie. Mam nadzieję, że będziesz się dobrze bawiła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olisia25 Re: Czy ktoś zna Biuro Podróży Bezkresy? IP: 81.15.160.* 19.07.07, 13:57 Dzięki za info, prawdę mówią z opisow spodziewam się podobnych wrażeń. Odpowiedz Link Zgłoś
olisia25 Re: Czy ktoś zna Biuro Podróży Bezkresy? 20.08.07, 17:05 Właśnie wróciłam - oto moje wrażenia: Wybierając się na wczasy na Krymie właściwie nie ma znaczenia z którym polskim biurem podróży jedziesz. Okazuje się, że wszystkie są pośrednikiem usług jednego lokalnego biura podróży Crimean Sun Holidays - przynajmniej jeżeli chodzi o wczasy w Ałuszcie, Jałcie czy Eupatorii. W jednym hotelu mieszkali turyści z Orbisu, Rainbow Tours, Bezkresów, wakacji.pl, Sigmy. Turyści są wysyłani na zbiorcze wycieczki, mają te same ofertę hotelową - różnica jest tylko w cenie wczasów w zależności od biura - poszukajcie najtańszych:-) Wszyscy korzystają z usług jednego rezydenta, który jest nim tylko z nazwy, bo go praktycznie nie ma. Teoretycznie powinien być wg. rozpiski godzinę dziennie na miejscu, praktycznie udało nam się na niego natknąć raz, nie jest specjalnie pomocny. Ałuszta - generalnie Ałuszta należy do chyba jednego z najbrzydszych kurortów na Krymie. Plaże sa brudne i płatne (5-20 hr z osobę), promenada koszmarnie zatłoczona z tysiącem atrakcji od standardowych dyskotek, stoisk karaoke po zdjęcie z małpką czy na harleyu - głośno przez całą dobę. Dużym plusem Ałuszty jest centralnie położenie, co sprawia, ze jest niezłą bazą wypadową na zwiedzanie różnych zakątków Krymu. Jeżeli ktoś planuje spokojne wczasy - nie polecam, bardziej dla miłośników dyskotek niż sanatoriów. Raczej radzę poszukanie mniejszych miejscowości. Ceny posiłków w Ałuszcie - bardzo zbliżony do polskich - za jednodaniowy obiad dla dwóch osób w knajpie centrum + piwo trzeba zapłacić ok 70-80 hrywien. Taniej poza centrum, bądź w jadłodajniach typu "kuchnia domowa". Hotel Ałuszta leży w samym centrum miasta, obok ruchliwej ulicy i dworca autobusowego, ok 1 kilometra od głównego deptaka i plaż. Jeżeli trafi się na pokój od strony morza, jest cicho i spokojnie, niestety od strony ulicy przez całą dobę słychać szum jeżdżących samochodów, które na Krymie nie należą do najcichszych (stare autobusy i ciężarówki). Klimatyzacja jest tylko w niektórych pokojach, teoretycznie płatna, ale tylko wtedy gdy zamawiamy taki luksus, jeżeli taki pokój się trafi - mamy za darmo:-) Hotel nie należy do specjalnie luksusowych(opinia w przewodniku Bezdroża jest mocno przesadzona). Pokoje są świeżo odnowione ale przez 2 tygodnie tylko raz zmieniono nam ręczniki, a panie sprzątające zazwyczaj wchodziły nie zważając na wywieszkę "nie przeszkadzać, sprzątały mocno pobieżnie. Śniadania - przez większość pobytu były praktycznie niejadalne. Na śniadanie coś ciepłego czyli zazwyczaj bliny (naleśniki z mięsem) albo racuchy lub tłusta kiełbaska, nieco czerstwy chlebek, 1 plasterek sera i jogurt. W ostatnich dniach naszego pobytu nastąpiła rewolucja i pojawił się szwecki stół (czyżby narzekania turystów;-)) - oby to zostało standardem. Hotel posiada własną, bezpłatną plażę, ale daleko - ok. 2-3 km od hotelu. Jeździ tam autokar hotelowy 2 razy rano i wraca raz ok. 15. Plaża jest daleko od źródeł gastronomii więc wybierając się na nią trzeba się zaopatrzyć w picie i jedzenie. Wycieczki faktulatywne - jeżeli choć odrobinę znacie rosyski polecam korzystanie z lokalnych biur podróży a nie z oferty Crimean Sun Holidays. Program wycieczek jest identyczny, a cena prawie dwukrotnie niższa ( 100 hr zamiast 30-35EUR). Różnica jest taka, że przewodnik jest rosyjskojęzyczny, ale idzie się dogadać:-) Niestety nie polecam wczasów na Krymie osobom, które nigdy nie uczyły się rosyjskiego - wszystkie informacje są wyłącznie pisane cyrylicą, również menu w restauracjach, bardzo trudno jest znaleść kogoś znającego angielski. Trudno jest również znaleść biuro informacji turystycznej. Na szczęście piękno Krymskiej przyrody rekompensuje wszelkie niedogodności Ukrainy (które również dają pewnien lokalny koloryt). Polecam szczególnie wyprawę do Sudaku i Nowego Świata oraz skalne miasta. Krym jest naprawdę piękny, jeżeli tylko bardziej otworzy się dla międzynarodowych turystów, niedługo będzie poważną konkurencją dla krajów basenu Morza Śródziemnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdzio Re: Czy ktoś zna Biuro Podróży Bezkresy? IP: 83.238.100.* 22.08.07, 14:31 Hm.... z większością się zgadzam, ale mam kilka uwag: - rezydent - odebrał nas na lotnisku, zorganizował spotkanie, na którym wyjaśnił wszelkie wątpliwości / przedstawił program / odpowiedział na wszystkie pytania, jeździł z nami na wycieczki, był na wieczorku powitalnym, jadał z nami śniadania/kolacje ("jadał" to za dużo powiedziane - nie miał ani chwili spokoju, bo ciągle ktoś z grupy go o coś pytał), interweniował w sprawie braków/usterek w pokoju (typu stłuczona szklanka, itp.), zaginionego bagażu, BYŁ na pewno więcej niż godzinę na miejscu (w zależności od dnia - rano lub wieczorem), a poza tym był uchwytny pod komórką (kto chciał, to sobie mógł zapisać do niego numer) - ja akurat na brak rezydenta nie narzekałam; - nie wiem, ile w tym szczęścia, ale w naszej grupie nikt nie skarżył się na sprzątaczki (poza pierwszym dniem, kiedy to dwie osoby dostały nie do końca posprzątany pokój - ponoć wynikało to z pośpiechu); codziennie odkurzały pokoje, wyrzucały śmiecie, ręczniki zmieniono mi tylko raz, ale ja byłam tydzień - przez ten czas nawet nie zdążyłam porządnie zabrudzić ręcznika. Z resztą niestety się zgadzam - i brzydkie plaże w Ałuszcie, i konieczność znajomości rosyjskiego, i stare autobusy/trolejbusy/ciężarówki. Choć z drugiej są to rzeczy, które po latach będzie się wspominać jako swoistą ciekawostkę (a przynajmniej ja tak będę) - bo nie wiem, czy pojechałabym na Krym, gdybym spodziewała się tam zobaczyć np. drugie Costa Brava. - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olisia 25 Re: Czy ktoś zna Biuro Podróży Bezkresy? IP: 81.15.160.* 23.08.07, 10:21 Hmm, wygląda na to, że rezydent dbał, ale tylko o grupy zorganizowane i tych, którzy wykupywali wycieczki(tj zostawiali więcej pieniędzy). Ci, którzy kupili tylko wczasy nie mieli tyle szczęścia. Mi nie udało się spotkać rezydenta na śniadaniu ani razu...W moim turnusie nie było też wieczorku powitalnego, przynajmniej nikt mnie o nim nie poinformował. Ale to może dlatego, że był przy grupach zorganizowanych, a nie ogólnie dostępny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kielczanin Re: Czy ktoś zna Biuro Podróży Bezkresy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.07, 21:50 Krym jest naprawdę piękny i trochę tańszy/ nie piszę o alkoholu tanim jak barszcz/ niż Polska. Obsługa pensjonatów jeszcze trochę mentalnie w czasach komuny.Piękno zabytków i przyrody pozwala jednak zapomnieć o różnych zgrzytach. Krym to miejsce magiczne do którego chce się wracać. Na www.odbitka.pl Monika zamieściła fajne fotki z popbytu na Krymie w sierpniu b.r. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diafora Re: Czy ktoś zna Biuro Podróży Bezkresy? IP: *.lodz.mm.pl 16.07.08, 07:49 Nieodmiennie zastanawia mnie fakt, że jadąc do kraju postkomunistycznego ludzie oczekują obsługi na poziomie Ibizy. A patrzyliście ile i jakie wędliny są w ogóle dostępne na Ukrainie? I w jakich cenach?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helenka Re: Czy ktoś zna Biuro Podróży Bezkresy? IP: 81.15.160.* 25.07.08, 16:19 Placąc za wczasy więcej niż za wczasy na zachodzie, można by oczekiwać standardu porównywalnego choćby z polskim. Nie mówiąc o równie postkomunistycznych Czechach, a nawet Bułgarii, gdzie warunki potrafią być zupełnie zachodnie za niższą cenę. Nikt nie mówi o mega wypasie, ale pomidory czy ogórki kosztują na targu grosze, więc nie do końca jest zrozumiale oszczędzanie na nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: **** Re: Czy ktoś zna Biuro Podróży Bezkresy? IP: *.centertel.pl 21.01.08, 02:40 bylam latem 2007 z biurem "bezkresy" w aluszcie na krymie , niezdecydowanym polecam !!!!!!! jesli chodzi o biuro jest ok !!! przynajmniej mnie nic przykrego z ich strony nie spotkalo wrecz przeciwnie , a wakacje wspominam cudownie !!! a 'propo bylismy w hotelu aluszta , pokoje 2 osobowe sa dosc male ale jest klima i mala lodowka i w lazience mala wanna ale nie jest tak zle , nam udalo sie pobyc tydzien w apartamencie , chyba cos zle policzyli i dla nas pokoju 2 os zabraklo - az nie cierpialam z tego powodu :D tym bardziej ze w tym hotelu maja jeden apartament :D:D:D w tym roku rowniez sie wybieramy na Krym ale raczej w czesc z piasczystymi plazami bo tym razem jedziemy z dzieckiem , narazie jestem w trakcie wyszukiwania ofert . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Ałuszta hotel Magnolia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.08, 14:38 Wybieram się z biurem BEZKRESY na Krym (Ałuszta hotel "Magnolia"). Może kilka słów na temat warunków mieszkaniowych, plaża itp. Dziękuję za informację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janet Re: Czy ktoś zna Biuro Podróży Bezkresy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 22:56 Tak, znam. Są to amatorzy, słabo zorganizowani i nie do końca wiarygodni. Na poczatku wszystko jest OK, ceny zachęcające, po czym okazuje się na miejscu, że tego, tamtego, owego nie było w programie (chociaż było), za wszystko trzeba dopłacać. Piloci amatorzy, starzy politrucy, szczególnie na wschód - gdzie obowiązuje jezyk rosyjski. Na krytykę reagują w ten sposób - więcej z nami nigdzie nie pojedziesz, masz przechlapane! Kuriozalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta S. Re: Czy ktoś zna Biuro Podróży Bezkresy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.09, 12:26 A to zdumiałam się. Ja byłam z nimi na dwóch wycieczkach i na wczasach na Krymie i choćbym bardzo chciała, to złego słowa nie mogę powiedzieć. A już zwłaszcza o organizacji i pilotach. Politrucy??? Ci z którymi ja miałam do czynienia politruków mogliby pamiętać z dzieciństwa! Jedna wielka lekcja patriotyzmu, a nie politrucy! Skoro piszesz w liczbie mnogiej, to rozumiem, że byłeś z nimi jednak też kilka razy? Natomiast co do cen - akurat wcale nie są najniższe na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
t-68a Re: Czy ktoś zna Biuro Podróży Bezkresy? 22.08.16, 09:24 Potwierdzam - miałem nieprzyjemność wycieczki z nimi na Białoruś. Autokar stary rzęch niesprawny technicznie, pilot niekompetentny i bez żadnej wiedzy, wyżywienie to ochłapy z odpadów, organizacja koszmarna. Radzę unikać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mick Re: Czy ktoś zna Biuro Podróży Bezkresy? IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.16, 14:33 Ciekawe, że pozostałe 46 osób miało odmienne zdanie. Nawet mi się Pana komentować nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yofa Re: Czy ktoś zna Biuro Podróży Bezkresy? IP: *.adsl.inetia.pl 06.12.16, 15:39 Odpowiedź trochę po czasie ale znam i polecam. Wyjazdy na wschód. Szczególnie polecam Ukrainę i Białoruś. Byłam w tym roku i wszystko super. Na przyszly rok zastanawiam się nad Gruzją albo Bajkałem bo mają bardzo ciekawy program.... ech a i Mongolia kusi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz N. Re: Czy ktoś zna Biuro Podróży Bezkresy? IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.16, 13:39 Specjaliści. Organizowałem z nimi wyjazd rodzinny na Białoruś po małych miejscowościach. Bardzo się przydali. Tomasz N. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neda Re: Czy ktoś zna Biuro Podróży Bezkresy? IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.17, 17:23 Bardzo dziwna firma. Standardy obsługi klienta rodem z PRL. Chciałam zamówić wycieczkę i byłam odsyłana żeby dzwonić z dnia na dzień bo "nie było koleżanki, która zajmuje się tą wycieczką" (kilka telefonów, żeby zamówić wycieczkę!). Czy tak nowoczesne biuro podróży traktuje klient, który chce zostawić kilka tys. zł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BT Bezkresy Re: Czy ktoś zna Biuro Podróży Bezkresy? IP: *.adsl.inetia.pl 08.08.17, 15:41 Dzień dobry, a o jaką wycieczkę chodziło? Każdy w biurze zna całą ofertę i nie spotkałem się nigdy z problemem aby ktoś nie udzielił odpowiedzi na pytania klienta. Czasem jeśli jest wycieczka na zamówienie lub są jakieś szczególne wymagania to z reguły prowadzi ją jedna osoba przypisana do klienta i wtedy w sprawie szczegółów zostanie klient do niej przekierowany lub poproszony o pozostawienie telefonu i pracownik oddzwania. Jeśli rzeczywiście musiała Pani kilka razy dzwonić aby zamówić wycieczkę to przepraszamy, zazwyczaj udaje się to w trakcie jednego połączenia telefonicznego. Pozdrawiamy BT Bezkresy Odpowiedz Link Zgłoś