23.07.05, 17:52
Tak - wiem, ten temat ma już inny wątek. Tylko, że parę pytań pozostało bez
odpowiedzi a administrator kompletnie już olał temat.

Na blox.pl jest TOP 50 i fajnie. Tylko, że kompletnie bez informacji czym on
naprawde jest. Zero wyjaśnienia na jakiej podstawie jest budowany (ilość
odsłon, ilość unikalnych gości, stopień pokrewieństwa z adminem?), informacji
o częstotliwości akutalizacji rankingu, o tym czy dane są bieżące czy np. z
tygodniowym poślizgiem, czy to, że ktoś jest na 25 miejscu znaczy, że blog
odwiedza 1000 os/dzienni czy tylko on i jego najbliższa rodzina, itd.

Myśle, że nie tylko mnie zainteresują odpowiedzi na następujące pytania:

1. Co jest kryterium punktowania blogów?

2. Jak często ranking jest uaktualniany i czy podaje bieżące dane (można
sobie wyobrazić zliczanie danych sprzed tygodnia - bo to zajmuje czas)?

3. Ile orientacyjnie punktów (których dokładniejszy opis powinien paść w odp.
na pytanie nr 1) mają blogi z pierwszej 10, połowy stawki i jej końca?

4. Czy do TOPu wliczane są odwiedziny pierszej z 1 strony portalu gazeta.pl
(gdzie zmieszczacie linki do swoich ulubionych blogów) oraz z
zakładki "polecamy"? Jeśli tak to przypuszczalnie cały TOP zależy wyłącznie
od sympatii admnina.

Na razie tyle pytań. Pewnie w razie udzielenia odpowiedzi przez adm. (nie
jest to pewne bo widze, że nie lubicie tego tematu) nasuną się kolejne.

Obserwuj wątek
    • mpieck Re: TOP 50 23.07.05, 23:47
      moonfleet napisał:

> Tak - wiem, ten temat ma już inny wątek. Tylko, że parę pytań pozostało bez
      > odpowiedzi a administrator kompletnie już olał temat.
      >
      > Na blox.pl jest TOP 50 i fajnie. Tylko, że kompletnie bez informacji czym on
      > naprawde jest. Zero wyjaśnienia na jakiej podstawie jest budowany (ilość
      > odsłon, ilość unikalnych gości, stopień pokrewieństwa z adminem?), informacji
      > o częstotliwości akutalizacji rankingu, o tym czy dane są bieżące czy np. z
      > tygodniowym poślizgiem, czy to, że ktoś jest na 25 miejscu znaczy, że blog
      > odwiedza 1000 os/dzienni czy tylko on i jego najbliższa rodzina, itd.
      >
      > Myśle, że nie tylko mnie zainteresują odpowiedzi na następujące pytania:
      >
      > 1. Co jest kryterium punktowania blogów?

Można powiedzieć, że liczba unikalnych użytkowników, ze względu na wiarygodność
      pomiaru nie mogę przedstawić dokładnej metody liczenia, bo znajdą się tacy,
      którzy wykorzystają te informacje do "poprawienia" swojego wyniku.

> 2. Jak często ranking jest uaktualniany i czy podaje bieżące dane (można
      > sobie wyobrazić zliczanie danych sprzed tygodnia - bo to zajmuje czas)?

Co tydzień w niedziele o północy, podawane są dane z poprzedniego tygodnia.

> 3. Ile orientacyjnie punktów (których dokładniejszy opis powinien paść w odp.
      > na pytanie nr 1) mają blogi z pierwszej 10, połowy stawki i jej końca?

Czasami pierwszy blog ma 2 razy więcej "punktów" od drugiego, czasami różnice
      pomiędzy kolejnymi blogami są minimalne.

> 4. Czy do TOPu wliczane są odwiedziny pierszej z 1 strony portalu gazeta.pl
      > (gdzie zmieszczacie linki do swoich ulubionych blogów) oraz z
      > zakładki "polecamy"? Jeśli tak to przypuszczalnie cały TOP zależy wyłącznie
      > od sympatii admnina.

Są wliczane wszystkie odwiedziny. "Polecamy" zwiększa oglądalność wybranych
      blogów, ale nie przesadzałbym z tym, że cały TOP 50 zależy głównie od tej
      zajawki.
      • moonfleet Re: 24.07.05, 00:34
        > Można powiedzieć, że liczba unikalnych użytkowników, ze względu
        > na wiarygodność
        > pomiaru nie mogę przedstawić dokładnej metody liczenia, bo znajdą się tacy,
        > którzy wykorzystają te informacje do "poprawienia" swojego wyniku.

OK. Nie pytam o szczegóły techniczne. Generalnie jest tak jak myślałem.

> Co tydzień w niedziele o północy, podawane są dane z poprzedniego tygodnia.

Tu coś mi nie gra - mam wrażenie, że w piątek była inna kolejność niż w sobotę
        (zwróciłem uwagę na TeBe wędrującego z 49 na 50 pozycję) ale może się mylę.

> Czasami pierwszy blog ma 2 razy więcej "punktów" od drugiego, czasami różnice
        > pomiędzy kolejnymi blogami są minimalne.

Tu nie zostałem w pełni ustatysfakcjonowany. Najbardziej do wyobraźni
        przemawiają liczby bezwzględne i o takie mi chodziło. Chociaż rząd wielkości,
        naprawdę jestem ciekaw czy takiego TOP50owego bloga odwiedza tygodniowo 100,
        1.000, 10.000 czy 100.000 ludzi.

> Są wliczane wszystkie odwiedziny. "Polecamy" zwiększa oglądalność wybranych
        > blogów, ale nie przesadzałbym z tym, że cały TOP 50 zależy głównie od tej
        > zajawki.

OK.
        • moonfleet Kwestię ilości odwiedzin mam już rozwiązaną 24.07.05, 01:08
          Zerknąłem na parę stron z rankingu i na kilku były dostępne statystyki. Widze,
          że (jeśli wierzyć tym obliczeniom) to na 3 miejsce potrzeba średnio 600 osób
          dziennie, a na 40 około 150.

> > Można powiedzieć, że liczba unikalnych użytkowników, ze względu
          > > na wiarygodność
          > > pomiaru nie mogę przedstawić dokładnej metody liczenia, bo znajdą się tac
          > y,
          > > którzy wykorzystają te informacje do "poprawienia" swojego wyniku.
          >
          > OK. Nie pytam o szczegóły techniczne. Generalnie jest tak jak myślałem.
          >
          > > Co tydzień w niedziele o północy, podawane są dane z poprzedniego tygodni
          > a.
          >
          > Tu coś mi nie gra - mam wrażenie, że w piątek była inna kolejność niż w
          sobotę
          > (zwróciłem uwagę na TeBe wędrującego z 49 na 50 pozycję) ale może się mylę.
          >
          > > Czasami pierwszy blog ma 2 razy więcej "punktów" od drugiego, czasami róż
          > nice
          > > pomiędzy kolejnymi blogami są minimalne.
          >
          > Tu nie zostałem w pełni ustatysfakcjonowany. Najbardziej do wyobraźni
          > przemawiają liczby bezwzględne i o takie mi chodziło. Chociaż rząd wielkości,
          > naprawdę jestem ciekaw czy takiego TOP50owego bloga odwiedza tygodniowo 100,
          > 1.000, 10.000 czy 100.000 ludzi.
          >
          > > Są wliczane wszystkie odwiedziny. "Polecamy" zwiększa oglądalność wybrany
          > ch
          > > blogów, ale nie przesadzałbym z tym, że cały TOP 50 zależy głównie od tej
          >
          > > zajawki.
          >
          > OK.
        • mpieck Re: 24.07.05, 01:08
          moonfleet napisał:

> Tu coś mi nie gra - mam wrażenie, że w piątek była inna kolejność niż w
          sobotę
          > (zwróciłem uwagę na TeBe wędrującego z 49 na 50 pozycję) ale może się mylę.

Lista jest odświeżana co kilkanaście minut - znikają blogi które zostały
          skasowane, zastrzeżone, zablokowane lub nie mają nowego wpisu od 2 tygodni
          (albo miesiąca, nie pamiętam dokładnie). Ten ostatni warunek wprowadziliśmy po
          to, żeby nie było tam nieaktywnych blogów. Dlatego lista w ciągu tygodnia może
          się kosmetycznie zmieniać.

> Tu nie zostałem w pełni ustatysfakcjonowany. Najbardziej do wyobraźni
          > przemawiają liczby bezwzględne i o takie mi chodziło. Chociaż rząd wielkości,
          > naprawdę jestem ciekaw czy takiego TOP50owego bloga odwiedza tygodniowo 100,
          > 1.000, 10.000 czy 100.000 ludzi.

Pierwszy blog ma kilkanaście tysięcy UU tygodniowo, w porywach do kilkudziestu.
          Ale zawsze można się zapytać właściciela, jeśli ma własne statystyki - może się
          pochwalić.
          • kataryna.kataryna Re: 09.08.05, 15:46
            mpieck napisał:

> Pierwszy blog ma kilkanaście tysięcy UU tygodniowo, w porywach do
            kilkudziestu.

Ja jakoś nigdy tak nie miałam nawet jak byłam na pierwszym miejscu. Może z
            tysiąc lub dwa tygodniowo.

• galba Statystyki 09.08.05, 16:07
              Załóż sobie licznik ze STAT4U to będziesz z większą dokładnością wiedzieć ilu
              unikalnych użytkowników do ciebie zagląda. Ja ze swoim 10 miejscem miałem w
              zeszłym tygodniu ponad 2500 wizyt.
              • kataryna.kataryna Re: Statystyki 09.08.05, 18:15
                galba napisał:

> Załóż sobie licznik ze STAT4U to będziesz z większą dokładnością wiedzieć ilu
                > unikalnych użytkowników do ciebie zagląda. Ja ze swoim 10 miejscem miałem w
                > zeszłym tygodniu ponad 2500 wizyt.

U mnie chyba jest coś zepsute bo mi się pokazują dziwne strony w statystykach.
                Na przykład strona Wisły Kraków albo inne dziwne.
              • kataryna.kataryna Re: Statystyki 09.08.05, 18:37
                galba napisał:

> Załóż sobie licznik ze STAT4U to będziesz z większą dokładnością wiedzieć ilu
                > unikalnych użytkowników do ciebie zagląda. Ja ze swoim 10 miejscem miałem w
                > zeszłym tygodniu ponad 2500 wizyt.

Ale numer! Założyłam sobie takie coś z Twojej strony i teraz mi się wszystko
                wyświetla - jakie systemy operacyjne mają, z jakiego kraju wchodzą, jaka
                przeglądarka. Po co komu informacja, że 8,33% odwiedzających wchodzi z Opery?
                • galba :) 09.08.05, 22:21
                  Informacja to ponoć najcenniejszy towar... Teraz już wiesz, że możesz spokojnie
                  atakowac Operę ale nie wolno ci ruszać produktów Microsoftu (pewnie jakieś 75%)
                  bo się czytelnicy obrażą.
                  smile

Możesz sobie skonfigurować to w opcjach tak, żeby ci pokazywało tylko to co
                  chcesz, wyeliminować przeładowania strony, wejścia z określonych IP (np. z
                  twojego).

G.

> galba napisał:
                  >
                  > > Załóż sobie licznik ze STAT4U to będziesz z większą dokładnością wiedzieć
                  > ilu
                  > > unikalnych użytkowników do ciebie zagląda. Ja ze swoim 10 miejscem miałem
                  > w
                  > > zeszłym tygodniu ponad 2500 wizyt.
                  >
                  >
                  >
                  > Ale numer! Założyłam sobie takie coś z Twojej strony i teraz mi się wszystko
                  > wyświetla - jakie systemy operacyjne mają, z jakiego kraju wchodzą, jaka
                  > przeglądarka. Po co komu informacja, że 8,33% odwiedzających wchodzi z
                  Opery?
                  • galba Ech... 09.08.05, 22:23
                    Miałem nadzieję, że ustawiłaś ogólnodostępność statystyk, chciałem podejrzeć
                    konkurencję... smile

G.

> Informacja to ponoć najcenniejszy towar... Teraz już wiesz, że możesz
                    spokojnie
                    >
                    > atakowac Operę ale nie wolno ci ruszać produktów Microsoftu (pewnie jakieś
                    75%)
                    >
                    > bo się czytelnicy obrażą.
                    > smile
                    >
                    > Możesz sobie skonfigurować to w opcjach tak, żeby ci pokazywało tylko to co
                    > chcesz, wyeliminować przeładowania strony, wejścia z określonych IP (np. z
                    > twojego).
                    >
                    > G.
                    >
                    > > galba napisał:
                    > >
                    > > > Załóż sobie licznik ze STAT4U to będziesz z większą dokładnością wi
                    > edzieć
                    > > ilu
                    > > > unikalnych użytkowników do ciebie zagląda. Ja ze swoim 10 miejscem
                    > miałem
                    > > w
                    > > > zeszłym tygodniu ponad 2500 wizyt.
                    > >
                    > >
                    > >
                    > > Ale numer! Założyłam sobie takie coś z Twojej strony i teraz mi się wszys
                    > tko
                    > > wyświetla - jakie systemy operacyjne mają, z jakiego kraju wchodzą, jaka
                    > > przeglądarka. Po co komu informacja, że 8,33% odwiedzających wchodzi z
                    > Opery?
                    >
                    >
                    • kataryna.kataryna Re: Ech... 09.08.05, 23:58
                      galba napisał:

> Miałem nadzieję, że ustawiłaś ogólnodostępność statystyk, chciałem podejrzeć
                      > konkurencję... smile

Twoje też nie są ogólnodostępne smile
                      • galba Re: Ech... 10.08.05, 01:03
                        > Twoje też nie są ogólnodostępne smile

Cóż, tajemnica handlowa.
                  • kataryna.kataryna Re: :) 09.08.05, 23:57
                    galba napisał:

> Informacja to ponoć najcenniejszy towar... Teraz już wiesz, że możesz
                    spokojnie
                    >
                    > atakowac Operę ale nie wolno ci ruszać produktów Microsoftu (pewnie jakieś
                    75%)
                    >
                    > bo się czytelnicy obrażą.
                    > smile

Ale mam poczucie jakbym ich poglądała, usunęłam sobie różne rzeczy, zresztą nie
                    wszystkie rozumiem. Śmieszne z jakich stron się do mnie przekierowują i z
                    jakich wpisów w google. Na przykład wpisując w google "metr sześcienny
                    drewna" ;lub "maltretowany facet" też trafił ktoś do mnie smile

Dużo wejść jest z ze strony "Bezpośrenio" ale nie wiem co to jest. No i dużo
                    wejść z samego mojego bloga, tego to nie rozumiem. Jak można wejść na coś z
                    tego czegoś?

Ale nie ma wielu przekierowań, które z kolei są w statystykach serwisu blogów.

> Możesz sobie skonfigurować to w opcjach tak, żeby ci pokazywało tylko to co
                    > chcesz, wyeliminować przeładowania strony, wejścia z określonych IP (np. z
                    > twojego).

Już to zrobiłam tylko nie wiem jeszcze jak zrobić, żeby nie liczył moich wejść.
                    Skąd mam wiedzieć jakie mam IP?

• galba Re: :) 10.08.05, 01:01
                      > Śmieszne z jakich stron się do mnie przekierowują i z
                      > jakich wpisów w google. Na przykład wpisując w google "metr sześcienny
                      > drewna" ;lub "maltretowany facet" też trafił ktoś do mnie smile

Ja z ciekawszych mam: kręgi w zbożu Polska, kasia tusk, IQ australopitek
                      (powinienem się obrazić?), czerwony jak cegla cimoszewicz, jak sie pisze kwoty
                      słownie, michnik agent sb... A ten maltretowany facet to pewnie Cimoch.

> Dużo wejść jest z ze strony "Bezpośrenio" ale nie wiem co to jest.

Pewnie to, jak ktoś wklepie z klawiatury adres.

> No i dużo
                      > wejść z samego mojego bloga, tego to nie rozumiem. Jak można wejść na coś z
                      > tego czegoś?

Może z jednego tekstu w drugi?

> Już to zrobiłam tylko nie wiem jeszcze jak zrobić, żeby nie liczył moich
                      wejść.
                      >
                      > Skąd mam wiedzieć jakie mam IP?

Np. napisać coś na jakimś forum Pcim bez logowania, wtedy pokaże się twoje IP,
                      dla pewności wejdź wtedy na swój blog i później w statystykach zobacz czy było
                      wejście z takiego IP - dokładnie to co się pojawi w statystykach wejśc stat4u
                      możesz podać jako swój adres.
                      • tebe Re: :) 10.08.05, 10:16
                        Na Forum IP będzie niecałe.
                        W blogu na nielogowanym komentarzu - całe.

Możliwe, że wejścia z Twojego bloga to Ty (z edycji). Chyba, że jest tego bardzo
                        dużo.
                      • Gość: lll Re: :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 21:12
                        Galba, pamiętaj, że np. w Neostradzie IP się zmienia, bodajże co dobę....

• Gość: mediorzerca Re: Statystyki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.09.05, 23:32
                a jak zakłada się taki licznik?
                • tebe Re: Statystyki 16.09.05, 10:31
                  Wejdź sobie na stat.pl lub mystat.pl tam wszystko jest
                  wytłumaczone.
                  Z tego co kojarzę, to na tym drugim jest łatwiej założyć a na pierwszym fajniej
                  się ogląda smile
      • quentiin Re: TOP 50 27.07.05, 19:46
        > Są wliczane wszystkie odwiedziny. "Polecamy" zwiększa oglądalność wybranych
        > blogów, ale nie przesadzałbym z tym, że cały TOP 50 zależy głównie od tej
        > zajawki.

Cały to nie, bo na głównej stronie polecane jest ile? Pięć blogów? Albo sześć.
        Ale wpływ ma wielki na pozycję ich właśnie w Top50. Szczególnie, że w ciągu
        ponad roku istnienia bloxa w sumie ile było tam polecanych blogów? Z 30 tysięcy
        nie sądzę, że więcej niż sto, a prędzej myślę, że 50.

Q
        • kck Re: TOP 50 09.08.05, 16:13
          > Cały to nie, bo na głównej stronie polecane jest ile? Pięć blogów? Albo sześć.
          > Ale wpływ ma wielki na pozycję ich właśnie w Top50. Szczególnie, że w ciągu
          > ponad roku istnienia bloxa w sumie ile było tam polecanych blogów? Z 30 tysięcy
          > nie sądzę, że więcej niż sto, a prędzej myślę, że 50.

Nie zgodzę się. Od niedzieli lub poniedziałku jestem na TOP50 i na 80 odwiedzin
          wczorajszych (podaję za statystykami Blox.pl) tylko 5 to wejście z listy TOP50.
          Co prawda, mam pozycję odległą, bo 39, ale to nie działa na zasadzie "wchodzę i
          już nie wychodzę".

Inna sprawa, że jeżeli ktoś ma już blog na TOP50 to był promowany przez Blox.pl
          i Gazeta.pl, ma często wiele linków na innych blogach, ma już stałych
          czytelników itp. Dlatego o odwiedziny nie musi się tak bardzo martwić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka