Dodaj do ulubionych

Trzy szpalty

13.04.08, 15:11
Czyli np. jedna szeroka i dwie wąskie - przedmiot marzeń i zazdrości wielu
początkujących blogerów smile Myślę, że przydałby się choć jeden trzyszpaltowy
szablon wśród tych gotowych. Albo - jeszcze lepiej - przystępna instrukcja,
jak sobie taki zrobić. Może ktoś z "uczonych w CSSie" by się pokusił? smile
Obserwuj wątek
    • pawelb32 Re: Trzy szpalty 14.04.08, 12:13
      Tu można zleźć fajne szablony z trzema szpaltami:
      szablonykatemac.blox.pl/html
    • kate_mac Re: Trzy szpalty 14.04.08, 14:34
      skoro zostałam wywołana do odpowiedzi to kilka rzeczy mogę wyjaśnić

trzecia szpalta nie równa trzeciej szpalcie i efekt trzech kolumn można uzyskać
      na kilka różnych sposobów

np.
      taisha: szablonik.blox.pl
      poszczególne elementy są wypozycjonowane absolutnie - każdy osobno
      elementy opisywane są względem lewej krawędzi
      jest to raczej pracochłonna metoda

Eskey: sgk74exp.blox.pl (także zrobiony przez niego Letsrock)
      elementy trzeciej szpalty umieszczone są w specjalnie w tym celu stworzonym
      elemencie który jako całość pozycjonowany jest absolutnie
      lecz nadal całość opisywana jest względem lewej krawędzi
      pomysł jednak dużo prostszy i łatwiej zapanować nad całością

Radioblox - radioblox.blox.pl
      W początkowym zamierzeniu miał składać się tylko z elementów bloxowych stąd też
      absolutnie wypozycjonowałam tylko blok z zakładkami - ten pomysł nie całkiem
      nadaje się do powtarzania ale zaletą jest, że udało mi sie zachować
      wyśrodkowanie całego szablonu i nie musiałam opisywać go względem lewej krawędzi
      ekranu - określiłam top a left opisałam jako auto a następnie przesunęłam
      element marginesem (margin-left); czyli wartość top jest absolutna a left
      pozostaje powiedzmy relatywna - to dość karkołomne rozwiązanie ale działa więc
      na razie mnie zadowala, polecam jednak wpisy e-maupa - część pierwsza dotyczy
      właśnie pozycjonowania
      cssmonkey.blox.pl/2008/02/Podstawy-layoutu-CSS-czesc-I.html
      Na koniec
      tybetwatch.blox.pl i korner.blox.pl
      to było połączenie pomysłu Eskey'a (i chyba Eirena też tak to ma zrobione) z
      umieszczeniem elementów Trzeciej szpalty w osobnym pudełku i wypozycjonowaniem
      jej absolutnie-relatywnie (tak jak w radiobloxie)

podsumowując ten "nieprzepis" na trzecią szpaltę - wszystko zaczynasię od tego
      CO ma być w trzeciej szpalcie bo ją trzeba dopiero stworzyć (HTML) i dopiero gdy
      są elementy można opisywać ich wygląd i zmieniać położenie (CSS)
      • proces7 Re: Trzy szpalty 14.04.08, 16:56
        Wszystkie te szablony są naprawdę fajne, ale cóż z tego, skoro nie są udostępnione? Nie wiem czy jestem odosobniony w mych poglądach na rzecz, ale ja nie chcę się znać na CSS, chcę sobie kliknąć i założyć fajny szablon. Tyle.
        • sgk Re: Trzy szpalty 15.04.08, 12:10
          Rzecz w tym, że obecna wewnętrzna konstrukcja blogów na blox oparta jest o dwie szpalty. Trzecią da się osiągnąć tylko sztuczkami HTML/CSS. Dotychczasowe szablony trzyszpaltowe wymagały indywidualnych prac i dlatego nie są udostępniane.

A nawet jeśli powstanie jakiś publicznie dostępny, to jego wykorzystywanie musi być oparte o dodanie (przez zainteresowaną użyciem osobę) odpowiednich elementów w pole na kod HTML bloga. Nawet mimo tego, że szablon będzie przygotowany i twórca pokusi się o instrukcje. Zatem stworzenie takiego szablonu to nie tylko sprawa wymyślenia i zakodowania, ale dodatkowej pracy z objaśnieniami odnośnie stosowania. Objaśnieniami, które zrozumie osoba nieobeznana z HTML/CSS.

Cała nadzieja w kate_mac wink

Dla użytkowników niewtajemniczonych w tworzenie stron pogląd o "kliknij i używaj" jest jak najbardziej słuszny. Ale jak na razie odnosić się może do standardowych układów dwuszpaltowych.
          • kasica_k Re: Trzy szpalty 15.04.08, 12:41
            sgk napisał:

> Rzecz w tym, że obecna wewnętrzna konstrukcja blogów na blox oparta jest o dwie
            > szpalty. Trzecią da się osiągnąć tylko sztuczkami HTML/CSS.

I see. Bo mnie się marzy na przykład gotowy szablon trzyszpaltowy, w którym w
            jednej szpalcie są linki nawigacyjne (archiwum lub kalendarz, ostatnie notki), a
            w drugiej - zakładki. Czyli w obu stałe elementy bloksowe, a poniżej możliwość
            dodawania gadżetów przez użytkownika. Rozumiem, że obecnie jest to technicznie
            niemożliwe. Obecny dwuszpaltowy układ ma tę wadę, że mało elementów mieści się w
            widocznym obszarze ekranu, trzeba przewijać stronę, a na sam dół rzadko kto
            dociera. Zresztą dla wszystkich, którzy widzieli trzyszpaltowe blogi, jest to
            oczywiste - po prostu więcej sie mieści, co istotne zwłaszcza dla tych, co mają
            tego materiału dużo smile

katemac, dzięki za uwagi. Jeśli kiedyś się zdecyduję na zrobienie takiego
            szablonu, na pewno skorzystam.
            • sgk Re: Trzy szpalty 15.04.08, 14:37
              kasica_k napisała:
              > I see. Bo mnie się marzy na przykład gotowy szablon trzyszpaltowy, w którym w
              > jednej szpalcie są linki nawigacyjne (archiwum lub kalendarz, ostatnie notki),
              > a w drugiej - zakładki. Czyli w obu stałe elementy bloksowe, a poniżej możliwość
              > dodawania gadżetów przez użytkownika. Rozumiem, że obecnie jest to technicznie
              > niemożliwe.

Jest to niemożliwe z punktu widzenia dostępności takich opcji w zarządzaniu układem bloga (no i tym samym jakiegoś gotowego szablonu).
              Natomiast ja mam napisane skrypty, dzięki którym możliwe jest wstawienie zakładek i ostatnich notki w dowolne miejsce.
              To trochę rozwiązanie "na około", ma pewne wady, ale działa i sprawdza się, zwłaszcza jeśli nadrzędnym celem ma być widoczność elementów na blogu (i ich dostępność).

Ale oznacza to tworzenie szablonu "na miarę".
            • kate_mac Re: Trzy szpalty 15.04.08, 20:49
              kasica_k napisała:
              > I see. Bo mnie się marzy na przykład gotowy szablon trzyszpaltowy, w którym w
              > jednej szpalcie są linki nawigacyjne (archiwum lub kalendarz, ostatnie notki),
              > a
              > w drugiej - zakładki. Czyli w obu stałe elementy bloksowe, a poniżej możliwość
              > dodawania gadżetów przez użytkownika. Rozumiem, że obecnie jest to technicznie
              > niemożliwe.

niekoniecznie ale wymaga indywidualnego podejścia; w konkretnym przypadku będę
              mogła pomóc więc jak się zdecydujesz to napisz do mnie
              radioblox miał mniej więcej taką konstrukcję
              ale dodatkowe elementy musiałby być pod częścią nawigacyjną bo ta z zakładkami
              jako "ta trzecia" będzie niejako "świętą krową"
          • proces7 Re: Trzy szpalty 15.04.08, 16:28
            DziękujęsmileTworzenie szablonów to może nie sztuka, ale swoiste rzemiosło. Jestem
            przeciwnikiem pisania blogów za pieniądze, ale opłaty za szablony (w postaci na
            przykład sms) przyjąłbym z entuzjazmem. Choć może faktycznie ludzie mogą to
            lubić robić, jak inni pisać wiersze i cieszy ich fakt, że inni używają ich
            małych dzieł. Tak jak poetów blogowych cieszą czytelnicy.
      • sgk Re: Trzy szpalty 15.04.08, 12:15
        Muszę dokładniej przyjrzeć się szablonowi TybetWatch (który notabene bardzo, bardzo mi się podoba) bo męczy mnie wyśrodkowanie mojego trzyszpaltowca niezależnie od rozdzielczości ekranu wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka