Dodaj do ulubionych

Pieniądze na Litwie

IP: *.kielce.net.pl 26.04.11, 08:02
Wybieram się pod koniec maja na kilka dni do Wilna. Proszę o poradę: lepiej kupić LIT-y w Polsce, czy lepiej w Wilnie wymienić złotówki na LIT-y. Czy też może wypłacać gotówkę z bankomatów w Wilnie i nie zawracać sobie głowy wymianą? Pozdrawima.
Obserwuj wątek
    • fajnyeveryman Re: Pieniądze na Litwie 26.04.11, 09:31
      Moim zdaniem lepiej kupic lity w Polsce, na Litwie nie ma kantorów, wymienia sie w bankach, a te maja sporą prowizję, to samo w bankomatach, ewentualnie można płacić kartą, jednak tak jak u nas jeszcze nie wszędzie.
      Gość portalu: Jasny napisał(a):

> Wybieram się pod koniec maja na kilka dni do Wilna. Proszę o poradę: lepiej kup
      > ić LIT-y w Polsce, czy lepiej w Wilnie wymienić złotówki na LIT-y. Czy też może
      > wypłacać gotówkę z bankomatów w Wilnie i nie zawracać sobie głowy wymianą? Poz
      > drawima.
      • Gość: keimak Re: Pieniądze na Litwie IP: *.bonair.com.pl 27.04.11, 09:20
        A po co się w ogóle przejmować wymianą. Ja zawsze wybieram z bankomatu i różnie - czasem mi wyjdzie więcej, czasem mniej niż w kantorze, ale moim zdaniem za te grosze szkoda zawodu i biegania.
    • minimax66 Re: Pieniądze na Litwie 01.05.11, 17:02
      W 2009 roku lepiej "wychodziło" wymienić złotówki na lity na Litwie. Pisałem o tym tutaj forum.gazeta.pl/forum/w,804,109756167,111762636,Re_CENY.html
      Punktów wymiany pieniędzy jest sporo, rzeczywiście tylko w bankach. Bankomatów jest dużo, a wszystkie duże sklepy i restauracje przyjmują zapłatę kartami. W mniejszych sklepach bywa różnie. Kurs lita jest raczej stały i zdecydowanie bardziej stabilny do EURO niż złotówka, bowiem litewski lit, estońska korona i słoweński tolar od 28 czerwca 2004 r. zostały objęte ERM II. Polska do korytarza EMR jeszcze nie weszła i raczej długo nie wejdzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka