Dodaj do ulubionych

Stramberk nocleg

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.10, 08:42
Witam.
Wybieram się z 3-miasta na Węgry i chciałbym zobaczyć po drodze miasteczko
Stramberk /słynące z wypiekanych ciastek zwanych uszami/.Czy moze ktoś polecić
,gdzie można niedrogo wynająć pokój ?
Obserwuj wątek
    • zolzatoja Re: Stramberk nocleg 18.08.10, 14:08
      Nie spałam, ale wygooglowałam: www.stramberk.cz/info/?
      akce=ubytovani_cz

Możesz spokojnie nocować w Cieszynie, do Stramberka b. blisko.

Swoją drogą - prześliczne miasteczko!
      • mysiam Re: Stramberk nocleg 18.08.10, 22:52
        eee...nie Cieszyn:)
        koniecznie do STramberka!!!!

właśnie z soboty na niedzielę nocowaliśmy już kolejny raz w tym
        urokliwym miasteczku:) ...a do domku mamy niedaleko-my z Katowic
        ale wlasnie klimat tego miasteczka nas kręci:)

my juz kilkakrotnie nocowaliśmy w hotelu "sipka" www.hotelsipka.cz
        na rynku
        zaplaciliśmy za pokoj 2 osobowy(malzeńskie łoze bo byliśmy z
        synkiem) 1100 koron ze śniadaniem
        na miejscu spokojnie coś znajdziesz:)
        jest jeszcze jedne hotel na rynku ,ale tam nie bylo miejsc,cena jaka
        na zaproponowano to 1700 koron,jest tez penzion stara szkola-tam
        chyba 350 koron za noc/os-ale nie korzystaliśmy
        polecamy stramberskie uszi:)
        pyszne piwko z minibrowaru na rynku i pyszne jedzonko:)
        • Gość: jaszczur Re: Stramberk nocleg IP: *.toya.net.pl 19.08.10, 10:48
          Potwierdzam , że noclegów jest dużo . Tanio i w dobrej okolicy to pensjonat w
          Starej Szkole - znajdziecie bez problemu, na rynku obok kościoła , największy
          budynek . Droższe są hotele w rynku i hotel GONG przy ul. Zaulici. Są też pokoje
          w drewnianych chatach z klimatem minionych lat, ale też kosztują sporo. Jeśli
          nie znajdziecie noclegu w Stramberku proponuję Novy Jicin położony kilkanaście
          km. dalej . Tam za 300-400 Ck. znajdziecie coś na 100%. Polecam hotel Praha lub
          Pensjonat na Skałkach .
          Stramberskie uszy kupisz dosłownie wszędzie 10szt. za 25 Ck. Niepowtarzalny smak
          korzenno-cynamonowo-piernikowy (chyba???), można taż kupić wersje z czekoladą ,
          orzechami itp. ale i tak polecam najbardziej oryginał.
          Gdybyście chcieli zostać w tej okolicy na dłużej i szukali atrakcji napiszcie, a
          postaram się doradzić, byłem tam kilkadziesiąt razy i cały czas coś mnie zaskakuje.
          • Gość: Bartek Re: Stramberk nocleg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.10, 11:32
            Dzięki za informację ,chciałbym przenocować w Stramberku 1-2 noce i w drodze do
            Egeru zatrzymać się na 2 dni w Liptowskim Mikulaszu. Jeśli w okolicy Stramberku
            są ciekawe miejsca do zwiedzenia ,to chętnie poproszę o wskazówki co można zobaczyć.
            • lisia312 Re: Stramberk nocleg 19.08.10, 12:38
              ruiny zamku Hukvaldy, warto!
              www.czechtourism.com/pol/pl/docs/what-to-see/castles-chateaux/all/hukvaldy/
              • Gość: jaszczur Re: Stramberk nocleg IP: *.toya.net.pl 20.08.10, 11:41
                Bezpośrednio ze Stramberkiem sąsiadują Koprivnice , gdzie polecam muzeum Tatry- w samym centrum ,duży budynek, przed muzeum stoi zabytkowy pociąg pod dachem (łatwo znaleźć). Ciekawa ekspozycja dla dużych i małych. Parking przed muzeum.
                Około 10 km. w stronę Olomouca znajduje się Novy Jicin -Piękny rynek , obok mniej ciekawy(z zewnątrz) zamek . W środku 3 wystawy :
                1. Kilka komnat z wystrojem z epoki
                2. Muzeum kapeluszy- przy wejściu na piętro jest małe atalie , gdzie można przymierzać wybrane modele nakryć głowy i robić sobie zdjęcia na tle np.sawanny.
                3. Wystawa czasowa -zmieniana 2 razy w roku ja trafiłem na wystawę kamieni, etnograficzną oraz lalek i zabawek - obecnie nie wiem co eksponują .
                Zajrzyjcie pod ten link a na żywo zobaczycie rynek w NJ

webcam.novy-jicin.cz/cgi-bin/guestimage.html

20 km. na południe jest miasteczko Rożnov pod Rodhostem , na skraju miasta (dobrze oznakowane) znajduje się Skansen Wołowski (będzie oznakowane jako VALASKE MUZEUM V PRIRODE lub VMP). Znajdują się tam drewniane chtay w 3 osadach, działający młyn wodny , tartak, kuźnia itp. a wszystko napędzane wodą i działające (dla dzieci ciekawa edukacja). Do tego kościół , szkoła ,poczta (działająca) i wiele innych budynków . Na miejscu jest gospoda gdzie za "normalne" pieniądze można zjeść obiad. Parking pomiędzy osadami przy drodze dojazdowej. W samym miasteczku mały ładny rynek i kilka knajp i sklepów.
                Myślę ,że na dwa dni wystarczy:-) Jeśli się mylę , to należy wrócić w stronę Polski do Frydka-Mistka -kiedyś dwa oddzielne miasta, w związku z tym mają dwa rynki (oba ładne). Na większym ,tym bliżej Polski jest zamek z Muzeum Beskidów, gdzie warto zajrzeć.
                Pamiętajcie - w poniedziałki muzea są nieczynne.
                Gdyby coś było niejasne lub potrzebny by był bardziej szczegółowy opis jestem do dyspozycji.
                Pozdrawiam .
                • zolzatoja Re: Stramberk nocleg 20.08.10, 12:12
                  Jaszczur - mała poprawka - skansen wsi wołoskiej (nie
                  wołowskiej) :))

pl.wikipedia.org/wiki/Wo%C5%82osi
                  • Gość: jaszczur Re: Stramberk nocleg IP: *.toya.net.pl 20.08.10, 23:44
                    Przepraszam za literówkę . Cała reszta to czysta prawda. PA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka