Gość: anda IP: 213.25.24.* 05.07.09, 12:25 Witam. Czy ktos był w Tiszaujvaros? Jak tam jest?Jakie sa ceny za kwatery i baseny?Czy łatwo o kwaterę?Można jechac w ciemno? Oglądałem fotki z basenów i nieźle to wygląda. Dziękuje za info. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anda Re: Tiszaujvaros-Węgey IP: 213.25.24.* 05.07.09, 12:27 Jeszcze link: www.wegry.yoyo.pl/index.php?option=com_ponygallery&Itemid=8&func=viewcategory&catid=8 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi Re: Tiszaujvaros-Węgey IP: 94.246.134.* 05.07.09, 12:40 Witam :)byliśmy w Tiszujvaros 2 lata temu, kompleks basenów duży m.in. 2 zjeżdzalnie, sztuczna fala, rwąca rzeka, basen pływacki, siedzące dla dorosłych, mase masaży, część zadaszona. Ja osobiście byłam na polu camp. i tam ceny za baseny wliczone były w pobyt. Co do kwater to można wynająć, ale adresów nie posiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola.nda Re: Tiszaujvaros-Węgey IP: *.siedlce.vectranet.pl 05.07.09, 14:33 Byłam w tamtym roku. Miejsce godne polecenia zwłaszcza dla rodzin z dziećmi. Nie szukaliśmy rozrywek nocnych to nie powiem czy są takowe. Jechaliśmy w ciemno - nocowaliśmy na kwaterze prywatnej ok. 1,5 km od basenów. Za dobę płaciliśmy 9000 huf za 2+3 dzieci (w tym jedno małe)- nie szukaliśmy długo. Baseny bardzo czyste - do basenu dziecięcego - zakaz wchodzenia dorosłym, plac zabaw. jednym słowem jak ktoś oczekuje odpoczynku, a nie zgiełku - to polecam. Aha - nie mieszkaliśmy w mieście - to wyglądało jak podmiejska osada nastawiona na wynajem kwater dla wczasowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anda Re: Tiszaujvaros-Węgey IP: 213.25.24.* 05.07.09, 22:20 Wielkie dzieki za info. Prosze mi jeszcze powiedzieć,czy lepiej jest w Hajduszoboszlo,czy właśnie w Tiszaújváros? Jak zobaczyłem dzisiaj Tiszaújváros na fotkach,to coraz bardziej skłaniam sie na wyjazd własnie tam,a nie do HB. Szczególnie,że sa zjeżdżalnie i inne atrakcje.Czy te wszystkie zjeżdżalnie sa w cenie podstawowej?Czy trzeba dopłacać?Bo w HB jest osobny aquapark i trzeba dodatkowo płacić. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Tiszaujvaros-Węgey 06.07.09, 08:56 W HB trzymają starą cenę-1200 ft.W T. już 1800 ft. 10 zł na bilecie to już sporo. Tłumy zapewne tu i tam.Na czas pobasenowy HB daje więcej możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola.nda Re: Tiszaujvaros-Węgey IP: *.siedlce.vectranet.pl 07.07.09, 09:15 Ja byłam w obu miejscach. jak dla mnie to Tiszaujvaros. Po pierwsze - czysto i spokojniej. Nie miałam problemu z rozłożeniem koca w cieniu i jak chciałam to korzystałam z placu zabaw. Jest to o niebo nowszy kompleks i rzeczywiście za korzystanie ze zjeżdżalni nie płacisz dodatkowo. Jest też możliwość kupna pakietu rodzinnego - co jest tańsze niż dla każdej osoby oddzielnie (chyba oprócz sobót i niedziel). No i taniej popołudniami ale to daje każdy. Jeszce jedno - nie wiem czy to plus czy minus - nie potykałam się co krok o Polaka. Ale jak ktoś woli tłumy i bardziej oblegane obiekty to HB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anda Re: Tiszaujvaros-Węgey IP: 213.25.24.* 11.07.09, 21:20 Dzięki jola za informację. Jakby jeszcze ktoś miał jakieś nowe wieści,to bardzo prosze o wpisy. Ja sie wybieram po 20 lipca-mam nadzieje,że wreszcie pogoda bedzie jakaś pewniejsza.Bo teraz chyba tam na Węgrzech jest podobnie jak u nas,tzn.pada co chwile. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Re: Tiszaujvaros-Węgey IP: *.net.autocom.pl 14.07.09, 21:28 polecam bogacs, tanie baseny, tanie kwatery , tanie jedzenie , za darmo korty beton, winniczki tanie wino 450-750 f za 1 l , jezioro , blisko wszedzie , do tiszy, egeru, debreczyna, HB, miszkolca i jest blisko do mini mazur polskich czyli tiszafiured jako baza wypadowa idealna Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Tiszaujvaros-Węgey 14.07.09, 22:56 Gość portalu: krzys napisał(a): > winniczki tanie To Madziarzy też ślimakożerni? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anda Re: Tiszaujvaros-Węgey IP: 213.25.24.* 18.07.09, 05:34 Witam.Prosze mi jeszcze powiedzieć,czy w Tiszaujvaros jest jakiś samoobsługowy i niedrogi sklep,czy musze jedzenie wieźć z Polski?Czy jest jakiś kantor,czy musze wymienic Euro gdzieś po drodze? Jeszcze raz dzięki jola za informacje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola.nda Re: Tiszaujvaros-Węgey IP: *.siedlce.vectranet.pl 18.07.09, 06:05 Proszę bardzo. Sklep niedrogi? Między innymi Tesco są chyba trzy, chociaż są i inne - penny, spar. Co do kantorów to nie korzystałam, ale wiem ,że np. w tesco jest -(w tym przy wylocie na Miszkolc). Pozdrawiam i życzę udanego pobytu. Ja wyruszam w tym roku do Gyuli, ale nie wykluczone, że w drodze powrotnej nie zahaczę Tiszaujvaros. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anda Re: Tiszaujvaros-Węgey IP: 213.25.24.* 18.07.09, 17:02 Dzięki jola za informacje.Bardzo mi pomogłas.Jeżeli jest Tesco,to spoko.Nie ma co pakować za dużo jedzenia z domu. Pozdrawiam i Tobie tez zycze udanych wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Re: Tiszaujvaros-Węgey IP: *.net.autocom.pl 14.07.09, 21:29 oczywiscie tisza tez jest super propozycja jesli chodzi i brak tlumow i cisze , ale brak mi zycia nocnego w piwniczkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Re: Tiszaujvaros-Węgey IP: 80.50.235.* 15.07.09, 11:22 tu masz spis imprez w okolicy , czyli dni miast na ktorych sa np zawody na najlepsze wina , jedzenie , tance itp bylem w tiszafiured na takim 3 dniowym festiwalu zjadlem za darmo z degustacji zeberka , zupy rybne , wino , ciasta ( rekord guinessa 60m dlugosci ciasto) tnij.org/dtdb Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrasz Re: Tiszaujvaros-Węgey IP: *.22.radom.pilicka.pl 21.07.09, 20:10 Właśnie wróciliśmy z Tiszaujvaros, byliśmy w tym miasteczku pierwszy raz i jesteśmy bardzo zadowoleni. Odwiedziliśmy też m.in. baseny jaskiniowe w Miszkolc Tapolca i Tokaj, ale chcąc skupić się na tym wątku opiszę kilka wrażeń z Tiszaujvaros dla niezdecydowanych gdzie jechać. Może w ostatniej chwili zdecydują się na to miasteczko, bo warto. Kompleks basenów, to idealne miejsce, jak już ktoś pisał, dla rodzin z dziećmi. Dzieci (9-latek i prawie dorosły nastolatek) były zachwycone. Zjeżdżalnie, rwąca rzeka, basen z falami, itd. Co ważne jest trawa i drzewa, można przyjść na cały dzień położyć się pod drzewem, jeśli ktoś nie lubi słońca (ja nie lubię, chciałem być w cieniu a i tak się "spiekłem"), poczytać, itp. Można dodatkowo za 500 HUF wypożyczyć na cały dzień plastikowe łóżko plażowe. Wszystkie wodne atrakcje w cenie wejścia. Ceny uzależnione są od godziny wejścia (od rana, od 14.30 i 16.30), są bilety ulgowe dla dzieci oraz bilet rodzinny. Baseny są czynne do 19.30, ale po 19 już zaczynają zachęcać przez megafon do wyjścia. Wszędzie bardzo czysto, woda i otoczenie, cały czas utrzymują porządek. Na terenie basenów są budki z jedzeniem, dominują hot-dogi i hamburgery, ale jest też budka z langoszami i stoisko ze świeżymi owocami (niestety nie ma tam arbuzów, te są wraz z melonami - to informacja dla rzadko jeżdżących na Węgry - przy każdej drodze, jak u nas jabłka). Ceny w budkach oczywiście nieco wyższe, szczególnie picia, więc warto zaopatrzyć się w napoje przed przyjściem na baseny, różnice dość wyraźne. Ciekawostka - sprzedawany jest na terenie basenów wszelki alkohol, a nie widzieliśmy nikogo pijanego. To istotne, bo o ile Węgrów bardzo rzadko w ogóle widziałem pijanych w czasie swoich tam wyjazdów, to nie było także pijanych Polaków, co już jest warte odnotowania. Przeważają Węgrzy, ale jest sporo Słowaków, natomiast Polaków i Rumunów (ich auta na parkingu były najlepszych marek!) niewielu. A propos parkingu, przy basenach koszt 500 HUF cały dzień i 300 HUF od 16.30. Dla superoszczędnych - można parkować pod pobliskimi blokami gratis. Waluta - z roztargnienia (zapomnieliśmy wymienić w Zakopanem, a w Bukowinie Tatrzańskiej, gdzie też kilka dni byliśmy przed Węgrami i na przejściu na Łysej Polanie nie było kantoru) wjechaliśmy na Węgry ze złotówkami, pierwsze forinty wymieniliśmy w Tesco w Miszkolcu (kurs 1 PLN = 61 HUF), potem wymienialiśmy w Tesco w Tiszaujvaros, kurs - 1 PLN = 60,50 HUF. Kwatera - pojechaliśmy w ciemno, nie wiedząc dokładnie kiedy i na ile dni pojedziemy. Gdy podjeżdżaliśmy pod baseny aby zobaczyć, czy ktoś nie proponuje noclegów (potem się przekonaliśmy, że rzeczywiście proponują) zobaczyłem znak kierujący do Biura informacji Turystycznej (dla nieznających węgierskiego - czytelny międzynarodowy znak z literką "i"), jadąc za jeszcze 2-3 znakami dotarliśmy do biura, gdzie miłe Panie wysłuchawszy o co chodzi (ja się posługiwałem swoim "amatorskim" węgierskim, ale Panie oczywiście mówią po angielsku) zadzwoniły do osób wynajmujących kwatery, które mają w swoim zeszycie. Pierwsza kwatera za 10 000 HUF (4 osoby/1 dzień) była zajęta, ale druga wolna i tak trafiliśmy do Edit i Tibora. Przemili właściciele - kwatera kosztowała nas 7800 HUF za noc (2 dorosłych po 2500 HUF + 2 dzieci po 1400 HUF). Standard OK, chociaż dla wymagających trochę ciasnawa jak na węgierskie kwatery. Był to jeden duży pokój z 1 dwuosobowym dużym łóżkiem, 1 mniejszym i rozkładanym tapczanikiem. Plus w holu aneks kuchenny (talerze, garnki, kuchenka elektryczna, mikrofala, lodówka), kibelek i łazienka dla obu wynajmowanych pokoi (dzień po nas zakwaterowali się tam mili Słowacy). W pokoju duży TV z satelitą (bez polskich programów), duży przenośny wentylator, ale nie ma klimatyzacji. Jak wspomniałem, wymagający, przyzwyczajeni do kwatery typu 2 sypialnie + pokój dzienny, mogą być zawiedzeni. Ja nie, bo cena niewygórowana, a gospodarze bardzo mili, częstowali owocami, warzywami, zapraszali na swój taras na parterze na wieczorne pogawędki przy palince (Gospodarz sam robi na własny użytek) i wodzie z sokiem. Aha, ta kwatera jest mniej niż 1000 metrów od basenów, my jechaliśmy samochodem, bo zawsze albo przed albo po basenach gdzieś jechaliśmy, na wycieczki lub przynajmniej po zakupy. A propos zakupów - już ktoś pisał w tym wątku, ale uzupełnię. Bardzo blisko basenów market "Spar" nieźle zaopatrzony, ale dość drogi, tuż koło naszej kwatery był market "Penny", słabo zaopatrzony, gdy zobaczyłem, że nieczynne są wszystkie lady chłodnicze (czyli brak serków, masła, itp) oraz nie ma tam mojej ulubionej "Traubisody" (taka oranżada z winogron, kiedyś dawno sprzedawana w nietypowych 1,5 litrowych butelkach z kapslem!, teraz w normalnej butelce "pet"), to więcej tam nie poszliśmy. Pozostaje Tesco, tylko jest po drugiej stronie miasteczka w odniesieniu do basenów. W Tesco oprócz międzynarodowego towaru, trochę lokalnych towarów, w tym oczywiście "Traubisoda", nawet trafiłem na jej promocję, chyba po 230 HUF, normalnie około 300 HUF. Jeśli będzie miał ktoś pytania dotyczące Tiszaujvaros, chętnie odpowiem. Na koniec potwierdzenie uwag z wcześniejszych maili, to nie jest miasteczko wieczorem tętniące życiem, tak jak na przykład Tokaj, w którym też byliśmy pierwszy raz. Ale co kto lubi, my spędzaliśmy miłe wieczory z gospodarzami, tu jednak przydałaby się minimalna znajomość węgierskiego, bo Edit i Tibor mówią po niemiecku, ale nie po angielsku, tylko pojedyncze słowa, co nie znaczy, że nie można się dogadać moja żona i dzieci nie znająca w ogóle węgierskiego, czy podobnie Słowacy w prostych sprawach dochodzili do porozumienia z gospodarzami. Może komuś moje uwagi się przydadzą, jeśli będą pytania chętnie odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Tiszaujvaros-Węgey IP: *.chello.pl 21.07.09, 22:16 Bardzo fajna relacja, sporo cennych, praktycznych informacji, oby więcej takich w necie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
magdakluz Re: Tiszaujvaros-Węgey 21.07.09, 23:00 Bardzo wyczerpująca i zachecajaca relacja. Wybieramy sie z dzieciakami w sierpniu. Czy moglabym prosić o jakieś namiary na ten nocleg? Dziekuje z góry za pomoc. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrasz Re: Tiszaujvaros-Węgey IP: *.22.radom.pilicka.pl 23.07.09, 20:08 Dzięki za ciepłe słowa. Jest problem z kontaktem do właścicielki kwatery, próbowałem wysłać mailem podziękowanie za pobyt i dwukrotnie odrzuciło mi maila. Na wszelki wypadek podaję ten adres, może Wam się uda: oneviseg@index.hu Ja też jeszcze będę próbował mailować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziefczynka0 Re: Tiszaujvaros-Węgey IP: 217.98.85.* 31.07.09, 19:46 Witam Ciesze sie , że trafiłam na Pani komentarz. Jedziemy z rodziną 4 sierpnia do Tiszajvarosz, też w "ciemno",nie mamy zarezerwowanego noclegu. Bardzo Was proszę o informację, w którym kierunku od basenów mamy szukać dzielnicy z prywatnymi kwaterami, albo znaleść Waszą kwaterę. Pozdrawiam. Dziefczynka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola.nda Re: Tiszaujvaros-Węgey IP: *.siedlce.vectranet.pl 31.07.09, 20:35 Ja mieszkałam w tamtym roku nie w samym mieście ( swoją drogą - same bloki) ale w przyległej osadzie- podmiejskiej dzielnicy Tiszaszedrkeny. O tyle przyjemniej, że nie w bloku, ale w domku. Co ważne gospodyni mówiła po rosyjsku, trochę słowacku, a córka angielsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anda Re: Tiszaujvaros-Węgey IP: 213.25.24.* 13.08.09, 17:41 Witam.Wróciłem niedawno z Tiszaujvaros.Wszystkie rady,o które sie zwracałem na tym forum przydały sie jak najbardziej.Jeszcze raz dziękuje.Ja mogę tylko potwierdzić,że jest tam rewelacyjnie.Byłem wcześniej w Egerze,HB,Mezokovesd,Miszkolcu i Debreczynie,ale żadne z tych miejsc nie umywa sie do Tiszaujvaros.Wiadomo,że nie ma tam tyle rozrywki w mieście,co w HB.Ale baseny sa super.I co ważne,jest bardzo czysto i nie ma tłumów.Naprawdę jestem zadowolony i polecam wszystkim to miejsce.W przyszłym roku tez tam pojade.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś