Dodaj do ulubionych

Rysy na lakierze

IP: *.lodz-sowinskiego.sdi.tpnet.pl 02.10.02, 09:30
Proszę o doradzenie mi jak najlepiej i czym zlikwidować zadrapania na
lakierze samochodu, którym otarłam się o betonowy murek. Nie są bardzo
głębokie, ale niestety widoczne.
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: wrona Re: Rysy na lakierze IP: *.ok.ae.wroc.pl 02.10.02, 10:28
      Zalezy jak glebokie sa te zadrapania.
      Lekkie zadrapania mozna usunac pasta do polerowania, osobiscie polecam czeska
      paste "tempo" dostepna na kazdej stacji benzynowej za okolo 10 zl, przy okazji
      mozna wypolerowac cale auto - wyglada jak nowe. Jezeli rysy sa glebsze to mozna
      sprobowac uzyc "kredki" do lakieru podobno tez sa skuteczne ale nie probowalem.
      • Gość: roberto Re: Rysy na lakierze IP: *.man.polbox.pl 02.10.02, 18:47
        Ja polecam uzyc do tego profesjonalnej pasty polerskiej drobnoziarnistej
        marki Farecla.Powinna byc w kazdej mieszalni lakierow samochodowych.
    • Gość: Bartek B. Re: Rysy na lakierze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.10.02, 23:50
    • Gość: Bartek B. Re: Rysy na lakierze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.02, 00:26
      Zdecydowanie Szanowna Pani odradzam kredkę. Nie jest warta naszej uwagi. Bez
      względu na głębokość rysy kredka zmywa się przy pierwszej wizycie w myjni.
      Oczywiśćie metoda usunięcia usterki zależy od głębokości rysy. Jezeli
      zarysowanie nie naruszyło warstwy zabezpieczającej antykorozyjnie (najczęsciej
      biała powierzchnia, widoczna pod warstwą lakieru) prubujmy polerować.?
      Widoczna, biała powierzchnia pod powłoką lakieru sugerule, że rysa jest
      głęboka, ale warstwa zabezp. antykorozyjnego (podkładu) nie została uszkodzona.
      Jeśli widać lśniącą w czeluściach rysy blachę - tylko lakiernik, ewentualnie
      trochę spokoju polerowaniem, a potem korozja. Znaczy rdza. Pasty polerskie
      owszem polerują, ale nie uzupełniają ubytków lakieru. Są na rynku lakiery
      sprzedawane w pojemniczkach podobnych do tych od lakieru do paznokci. Srodek
      ten jest skuteczniejszy, wypełnia ubytki lakieru, a w przypadku mikro uszkodzeń
      warstwy podkładowej konserwuje przeciwkorozyjnie. Osobiście oplecam oddać auto
      w ręce fachowców. Jeśli oczywiście rysa jest na tyle głęboka że dotarła swą
      niewdzięczną osobowością do warstwy podkładu lub glębiej. Metody lakierowania
      renowacyjnego są inne od tych stosowanych przy nowych autach, ale równie
      skuteczne. Dobry lakiernik wypełnia ubytki powłoki odpowiednią masą nanoszoną
      pistoletem lakierniczym. Następna operacja to nałożenie właściwego lakieru
      TYLKO w miejscu rysy (met. cieniowania)i jej okolicy, bez konieczności
      lakierowania całego elementu. To wszystko, mam nadzieje że choć troche
      pomogłem.
      Pozdrawiam bartek b

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka