Dodaj do ulubionych

Zasypianie

23.10.09, 11:49
Witam,
chciałabym poznać zdanie eksperta - psychologa.
Mój syn budzi się w nocy co godzinę (ma 8 miesięcy) i chce ciągle piersi. Ni
domaga dawanie wody, smoczka nie chce, jego tata potrafi go uśpić, ale budzi
się po 5 minutach i domaga się piersi. Niemniej nawet jak ją dostanie, to za
godzinę znów się budzi. W dzień potrafi zasnąć bez piersi - trzeba go bujać i
śpiewać kołysanki, ale ostatnio płakał pół godziny, bo chciał pierś do
zaśnięcia. Co powinnam robić? Ulec tej potrzebie i dawać mu pierś ile chce i
kiedy chce czy konsekwentnie w dzień usypiać bez piersi mimo płaczu? Chodzi o
to, że potem, gdy zostaje z kim innym, ciężej mu zasnąć beze mnie. Czy powinno
się pozwolić dziecku płakać czy absolutnie nie?
Obserwuj wątek
    • eli-mama Re: Zasypianie 23.10.09, 17:20
      Witam, pozwolę sobie wtrącić słówko.
      8-miesięczniak to jeszcze małe dziecko które nocą nadrabia braki żywieniowe z dnia. Mleko nocne jest tłustsze, bardziej kaloryczne. Jeżeli chcesz karmić piersią, to pozwól mu na picie piersi w nocy.
      Możesz zamiast piersi proponować wodę, ale najlepiej gdyby robił to mąż. Może być tak, że tego nie zaakceptuje i kategorycznie będzie potrzebował mleka. Jeżeli wybudza się z płaczem, pozwól mu trochę pomarudzić, jest szansa że sam uśnie. Na długi płacz nie pozwalaj, nawet gdybyś konsekwetnie odmawiała piersi. Dziecko musi się wypłakać czy wyzłościć, ale najlepiej w ramionach mamy lub taty, nigdy samotnie w ciemnym pokoju.
      Na swoim przykładzie napiszę Ci, że pierwsze dziecko ładnie zaczęło przesypiać noce kiedy odstawiłam go od nocnego ciumkania (nie intensywnego ssania) stosując chwyt z wstającym Tatą i piciem wody zamiast.
      Natomiast drugie dziecko to zupełnie inny egzemplarz, ma 14 miesięcy i dalej widzę potrzebę nocnego dokarmiania, podrzucam linki (najlepiej pytać i szukać bezpośrednio na forum):
      forum.gazeta.pl/forum/w,570,99663959,99663959,Nocne_karmienie_roczniaka.html
      i tu :
      forum.gazeta.pl/forum/w,570,100859456,100859456,moj_roczny_cycoholik_ciagle_w_nocy_mnie_meczy_.html
      Najlepiej zapytaj tu forum.gazeta.pl/forum/f,570,Karmienie_piersia.html
      Pozdrawiam.
      • pantera2008 Re: Zasypianie 27.10.09, 22:25
        Dzięki za pomoc.
        Nie działa u nas podanie wody. Mąż może pójść do synka1 raz, dwa razy, wtedy go
        uśpi, ale potem przy 3 razie, synek wybudza się już co 5 min i szuka piersi. I
        czy wtedy dać mu pierś czy nie?
        Dodam, że będzie bardzo płakał jak mu się jej nie da - zanoszenie się itd.
        Czy można na to pozwalać nawet będąc z dzieckiem? czy nie zostawia się trwałego
        śladu na jego psychice w ten sposób?
        Ciekawa jestem zdania Pana Eksperta. Będę wdzięczna za odpowiedź na mojego posta.
        • pantera2008 Re: Zasypianie 04.11.09, 20:25
          Czy Pan Ekspert odpowie? Jest to bardzo ważne dla mnie. Cały czas czekam na Pana
          odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka