Dodaj do ulubionych

3- latek wszystko WĄCHA

IP: *.chello.pl 22.08.10, 21:27
Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, iż np. jestem z nim
w Aptece, w której jest ławeczka dla starszych osób. siedziała na
niej pani. Gdy wstała - mój KAmil zanim usiadł, powąchal to miejsce.
Wącha serek, chleb i inne produkty spożyw. ....

Gdy wkłada rączki do buzi, też później je wącha...
Dodam , że ta sprawa wąchania trwa już dość długo. Chyba jakieś pół
roku lub dłużej.
Obserwuj wątek
    • gacusia1 Re: 3- latek wszystko WĄCHA 23.08.10, 01:28
      szczerze mowiac to wydaje mi sie naturalne. Fakt,ze dziwnie czasem
      wyglada. To jednak minie...moze nie w calosci,bo pozostanie wachanie
      potraw :)
    • Gość: domza2 Re: 3- latek wszystko WĄCHA IP: *.rzeszow.vectranet.pl 23.08.10, 10:36
      Może akurat węch jest jego nasilniejszym zmysłem, stąd poznaje świat na pomocą
      noska. Przyznam się, że sama wszystko wącham, może nie ławeczki..., ale dużo.
      Prawdopodobnie czuje dużo więcej niż dorosli o stępionych już zmysłach. Ja bym
      się nie przejmowała:)
      • sierpniowa27 Re: 3- latek wszystko WĄCHA 23.08.10, 11:25
        witam, synek mojej kolezanki mial to samo.Co sie okazalo,,na Mini mini leci
        bajka 'Niedzwiedz w duzym niebieskim domku",ktory wszystko wacha;-).Maly badzo
        lubil te bajke i od tego sie zaczelo..Nie mowie, ze tak jest w tym prypadku;-)hi
        hi..ale chcialam tylko pokazac, ze niektore rzeczy biora sie z takich zdarzen ,
        ze nam do glowy by nie przyszlo:)pozdrawim!
    • justyna_dabrowska Re: 3- latek wszystko WĄCHA 23.08.10, 11:16
      Jesli to wąchanie nie wpływa na jego decyzje to bym sie tym w ogóle nie
      przejmowąła. Węch to bardzo silny zmysł, bardzo pierwotny...My, dorośli,
      rozwijając intelekt - przytepiamy zmysły. Synek na razie jeszcze bardziej czuje
      niz myśli:))

Pozdrawiam
      JD
      • Gość: asia1978 Re: 3- latek wszystko WĄCHA IP: *.chello.pl 25.08.10, 16:55
        Pani Justyno... trochę to wąchanie ma wpływ na decyzje Kamilka .
        Wącha np. kaszkę, kanapki itp
        Gdy jakiś zapach mu nie odpowiada, to odmawia jedzenia; potrafi
        nawet cały dzień nic nie jeść, bo wszystko jak on to mówi "pfe".....
    • agaciha Re: 3- latek wszystko WĄCHA 24.08.10, 09:25
      Moja przyjaciolka po 30-tce do dzis do ust nic nie wezmie zanim nie
      powacha:) Zyje i calkiem normalna jest :)
      • kotwtrampkach Re: 3- latek wszystko WĄCHA 05.09.10, 23:42
        hi hi, ja kiedy mam katar mogę nie jeść nic, albo coś mało skomplikowanego, co
        łatwo ocenić pod względem świeżości - np. chleb.. źle się czuję w brzydko
        pachnącym pomieszczeniu, nie mogę rozmawiać z kimś, kto mi śmierdzi, ciągle coś
        wietrzę lub piorę.
        Kiedyś myślałam, że to niezupełnie normalne - ale może po prostu wiele osób nie
        myśli o tym, że węchem poznaje otoczenie :-) Dobrze mieć świadomość swojego
        ciała, to nie jest bardzo szkodliwe :)
    • morelee Re: 3- latek wszystko WĄCHA 27.08.10, 11:06
      Być może dziecko ma ponadprzeciętny węch, więc i więcej go wykorzystuje.
      Ja też mam niezły węch, jako dziecko jedynie ja wyczuwałam gaz w domu, i
      faktycznie kiedy przyszedł facet z czujnikiem okazała się że jest niewielkie
      rozszczelnienie był zdziwiony ze ktoś to wyczuł.
      Po dziś dzień lubię wąchać i wiem że czuję węchem więcej niż większość ludzi.
      Czasem potrafię węchem rozpoznać że dziecko jest chore - zmienia się zapach potu
      czy może coś innego. Jedzenie też wącham, może nie tak ostentacyjnie, ale
      skutecznie - wczoraj w restauracji oddałam kotleta który dla mnie śmierdział
      okropnie, na szczęście dostałam w zamian inne danie.
    • helena_ebert Re: 3- latek wszystko WĄCHA 30.08.10, 23:28
      Z uśmiechem czytam Twój post:)). Pamiętam jak dwa lata temu sama się tym
      martwiłam. Młody - obwąchiwał wszystko co miało związek z jakimś innym
      człowiekiem: krzesła po gościach, rękę po podaniu "cześć" - robił to bardzo
      niechętnie, itd. Dzisiaj, bardzo rzadko, widzę jak ukradkiem powącha sobie
      dłonie. Dodam, że nigdy nie powiedziałam synowi, że nie powinien tak robić, czy
      czegoś podobnego.
      • paulinad78 Re: 3- latek wszystko WĄCHA 31.08.10, 14:10
        Mój obecnie 2,9-latek też wszystko wącha, oprócz tego wszystko wkłada do buzi i
        jest nadpobudliwy - to tak w skrócie. Diagnoza psychologa - zaburzenia SI
        • Gość: asia1978 Re: 3- latek wszystko WĄCHA IP: *.chello.pl 01.09.10, 11:52
          Dzieki za posty. Myślę, że mój mały jest też nadpobudliwy, mam
          wyznaczoną wizytę u psychologa... jest ogólnie dość nerwowy, łatwo
          wpada w histerię z byle powodu. Ta sytuacja nadmiernego płaczu trwa
          prawie od urodzenia. A dzis 01 września - PIERWSZY RAZ DO
          PRZEDSZKOLA.... zobaczymy........
          • Gość: ona Re: 3- latek wszystko WĄCHA IP: *.ip.netia.com.pl 05.09.10, 20:25
            ja mam ten sam problem, tylko że mój syn ma 6 lat, i tak obwąchuje wszystko od paru tygodni,
            najpierw obwąchiwał siebie, szcególnie dłonie, a teraz inne rzeczy, szczególonie mnie, tez jestem
            tym zaniepokojona, bo co dzień to gorzej, a swoja drogą mój syn tez ogląda bajki na mini mini, i tę
            bajke o misiu, tylko nie rozumiem jaki związek ma właśnie ta bajka z wąchaniem, bardzo proszę o
            wyjasnienie
            pozdrawiam
            • Gość: asia1978 Re: 3- latek wszystko WĄCHA IP: *.chello.pl 07.09.10, 11:51
              Widziałam kilka razy tę bajkę- misio wącha w niej różne rzeczy i opowiada w barwny sposob jak pachną.
              Tylko , że mój mały nie ogląda wogóle tej bajki !!! W sumie to jest zafascynowany tylko Cliffordem !
              • Gość: Beata Re: 3- latek wszystko WĄCHA IP: *.opera-mini.net 12.06.13, 22:46
                Słuchajcie to nabank jest z tej bajki bo moja córka ma to samo ,własnie zaobserwoalam ,ze odkad oglada tą bajke Niedziwiedz w duzym niebieskim domu,to nie sa zaburzenia poprostu dzieci w tym wieku ,powtarzaja ,uczą się .Zwrućcie wuwage ze w kazdym odcinku własnie ten miś wącha,moje dziecko nawet przy bajce to powtarza,więc ja uwazam ze nie ma sie czym martwic a skoro niepoki to was to najlepiej zapytac pediatry .
    • donna28 Re: 3- latek wszystko WĄCHA 08.09.10, 21:45
      Wygląda na podwrażliwość układu węchowego. Idź do dobrego terapeuty od SI, podpowie jakieś ćwiczenia. U nas pomogły, problem był podobny, z tym że nakładają się różne podwrażliwości, różnych układów.
      • Gość: asia1978 Re: 3- latek wszystko WĄCHA IP: *.chello.pl 10.09.10, 19:36
        Dzięki poszukam terapeuty. tylko że teraz etap węchania odszedl na boczny tor - mamy problem z aklimatyzacją w przedszkolu.
        • arathlo Re: 3- latek wszystko WĄCHA 13.06.13, 00:43
          Brawo dla donny od razu o tym pomyslalam o SI.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka