Dodaj do ulubionych

Pobutki w nocy

02.12.10, 13:26
Witam:),
Moja córka ma 18miesięcy i od noworodka nie przespała nocy - budzi się na karmienie piersią. Od września próbowałam ograniczyć to nocne karmienie. Karmiłam ja o 20 jak zasypiała, o 23, a potem starałam się przetrzymać do ok 4 w nocy nie karmiąc. Oczywiście strasznie płakała, ale jakoś dałam radę. Potem zaczął spać z nią w pokoju mój mąż od 11 do ok4, tak żebym mogła się zregenerować. Moja córka często się w miedzy czasie przebudzała, ale w sumie szybko zasypiała po podaniu smoczka. Ostatnio jednak znowu coraz wcześniej się budzi żądając karmienia i bardzo o to płacze. Postanowiłam więc powrócić do spania z nią i sama próbować ją uspokoić nie karmiąc. Parę razy zasypia, ale za chwilę znowu się budzi, aż w końcu całkiem się wybudza i 1,5 godziny mam z głowy(plusem jest to ze tak nie płacze jak przy tacie).
Nie wiem co powinnam robić. Gdy śpi z moją córką mój mąż, to kiedy zaczyna bardziej płakać ja przychodzę do pokoju i ją karmię. Być może nie powinnam tego robić?
Czy może kontynuować spanie z nią całą noc i próbę uspokajania jej aż do skutku? Może w końcu przestanie się tak wybudzać.
Obserwuj wątek
    • na_forum_na Re: Pobutki w nocy 02.12.10, 14:55
      a moze o 20 dać kaszke?
      • margo_kozak Re: Pobutki w nocy 02.12.10, 15:50
        KASZKA NIC NIE DA.(sorki za capsa)

a dlaczego dziecko po pierwszej pobudce nie moze spac z wami do rana? córka by sie w nocy obudzila, sama obsłuzyla i nawet byc nie zauwazyla.

sama karmie jeszcze dwulatka i robie tak jak napisalam. nie wiem co to nie przespana noc. po co sie szarpać z dzieckiem?
        • basca_basca Re: Pobutki w nocy 02.12.10, 21:17
          Dziecko zawsze śpi czy to ze mną czy ze swoim tata. Wcześniej karmiłam na żądanie w nocy, ale nie pozwalało mi sie to wyspać, a raczej częste wybudzenia powodowały problemy ze snem.
          ps. kaszka zjada wieczorem
    • Gość: domza2 Re: Pobutki w nocy IP: *.rzeszow.vectranet.pl 03.12.10, 09:13
      Dziecko faktycznie może być głodne. Miałam podobny problem z b. częstymi pobudkami, dziecka w tym samym wieku, ale na mm. Chciałam wreszcie odstawić nocne karmienie. Musiałam zacząć dawać dwa dania na obiad w odstępie ok. 2 godzin (solidne porcje), a po ok. 2 godz. jedzcze kaszę jaglaną/ryż z owocami, po ok. godzinie mleko - dopiero wtedy córka zaczęła przesypiać noc bez jedzenia. U mnie więc te pobudki to był ewidentny głód (duuuza dziewczynka o sporych potrzebach żywieniowych), chociaż oczywiście każdy lekarz twierdził, że to nie głód, tulko potrzeba ukojenia, hehe. Mogłam nosić całą noc i "koić" i nic, płacz tylko się wzmagał, dziecko było coraz bardziej głodne.
      Moim zdaniem więc należy sprawdzić, czy dziecko faktycznie nie jest głodne, podając większe posiłki, bardziej sycące w drugiej połowie dnia, sama kaszka może nie wystarczyć, może tak , jak u nas należy zwiększyć obiad, podać deser etc. powodzenia
    • azak74 Re: Pobutki w nocy 03.12.10, 10:55
      Mój synek też ma 18 m-cy i też nie przespał jeszcze całej nocy. Śpię z nim i karmię piersią na żądanie - nie jestem nie wyspana bo wystarczy tylko obrócić się do smyka i sam sobie pije (budzi się w nocy na mleczko mimo tego, że w dzień dużo je - choć jak jest obfitsza kolacja to z reguły póżniej się wybudza) - myślę, że bardziej męczące dla Ciebie jest jak czekasz, aż dziecko zacznie strasznie płakać bo wtedy jak napisałaś się wybudza i już po spaniu. Poza tym skoro bardzo płacze to pewnie bardzo chce się jej jeść - żeby się czasem nie okazało że głodzisz swoją córcię.
    • Gość: mamamamama Re: Pobutki w nocy IP: 46.112.7.* 03.12.10, 11:00
      Mój synek ma 8 miesięcy, jeszcze do niedawna budził się w nocy o 2,4,5. Przed snem dostawał kaszkę z butelki a potem przy przebudzeniu o 2 wode o 4 pierś, 5 pierś, przy czym za każdym podaniem piersi zasypiał ponownie. Od 3 dni podaję mu kaszkę przed snem łyżeczką z miseczki, potem jest kąpanie i spanie. Pierwszego dnia obudził się po raz pierwszy dopiero o 5.30 a przez dwa następne dni o 6. Mam nadzieję, że od teraz jego jakość snu się poprawi na dobre.
      Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka