Dodaj do ulubionych

4latek arogancki, pyskaty

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 20:46
Mój synek poszedł w tym roku do przedszkola.Niestety "przyniósł" z niego też wiele złych zachowań, słów których u nas w domu się nie używa/nie toleruje.
Nie mam już sił kolejny raz tłumaczyc...wiem taka rola rodzica.
Dzisiaj po "wigilijce" dostały dzieci tabliczkę czekolady. W szatni zapytał czy może już otworzyć i zjeść. Powiedziałam - nie, bo idziemy do domu i podzielimy się na podwieczorek wszyscy po kawałeczku. Zaczął mi normalnie urągać!Jesteś głupia świnia itd SZOK!Ja nie wiedziałam po raz pierwszy jak zareagować!Przyszliśmy do domu i ten dalej-idź sobie do innego domu, idź sobie do więzienia itd- oczywiście za kare nie oglądał bajki i nie mógł otworzyć nieszczęsnej czekolady. nie wiemy jak zareagować naprawdę! Mamy córe 10latkę nie było z nią takiego problemu ! Nie takie słownictwo! Proszę o rady i powiedzcie czy Wasze dzieci przechodziły taki etap (o matko żeby to był TYLKO etap)...
Obserwuj wątek
    • maruk1a Re: 4latek arogancki, pyskaty 22.12.10, 21:17
      Twoj synek jeszcze nie umie w spolecznie akceptowany sposob wyrazic swojej zlosci. Nie pozwolilas mu zjesc w przedszkolu czekolady, wiec byl zly. W samej zosci nie ma nic zlego, nalezy go tylko nauczyc jak ja wyrazac. Nie musisz pozwalac mu na to, aby ciebie obrazal. Powiedz, ze nie chcesz aby tak do ciebie mowil, ale rozumiesz ze jest zly i do tego ma prawo.
      • verdana Re: 4latek arogancki, pyskaty 22.12.10, 21:21
        Zdecydowanie forma sprzeciwu była nie do zaakceptowanie - trzeba dziecku powiedzieć, co mówić, gdy jest zły.
        Z drugiej strony to była jego czegolada - to on powinien decydować, czy się nią podzieli, czy nie. Jestem jak najbardziej zwolenniczka zachęcania i uczenia dzieci dzielenia się - i zdecydowana przeciwniczka nakazywania tego dzielenia i dysponowania wlasnością dziecka. Nie nauczysz go w ten sposób altruizmu, tylko buntu.
        Ciekawe, czy dziecko zareagowało by tak samo, gdybyś powiedziała "Wiesz, moze nie teraz. mam straszną ochotę na kawalek czekolady w domu, po obiedzie i tak sobie myśle - gdybyś otworzył te czekoladę później i poczestował mnie kawałeczkiem, to byloby wspaniale".
        • joa66 Re: 4latek arogancki, pyskaty 22.12.10, 22:05
          Zgadzam się z poprzedniczkami, ale dorzucę jeszcze jedną myśl :)

Być może awantura o czekoladę była ostatnią kroplą ? Zauważyłam, że sporo dzieci nie potrafi na bieżąco uwalniać się od złych (nawet malutkich) emocji i je kumuluje, a potem następuje wybuch. Czy Twój synek opowiada Tobie codziennie (często) o swoim przedszkolnych przygodach i smuteczkach?
          • mmala6 Re: 4latek arogancki, pyskaty 24.12.10, 23:58
            oj, też bym się wkurzyła jakby mi ktoś rozdysponował MOJĄ czekoladę ale jako dorosła nie nazwałabym tej osoby świnią, co najwyżej bym tak pomyślała;-)
            mój syn pomału kończy edukację przedszkolną i czasem takie kwiatki przynosił. Ja zazwyczaj reagowałam zdziwieniem ' o? jakieś nowe słówko? kto Cię go nauczył, kto tak dzisiaj mówił? Jasio? a Ty wiesz co to znaczy?', oczywiście prawie nigdy nie wiedział więc mówiłam, że np świnia to takie zwierzątko, które lubi błotko a mama przecież ani nie jest zwierzątkiem, ani nie lubi błotka...i takie tam, generalnie chodziło o to aby 1. nie używał słów których nie zna a 2. nie mówił tak, bo to nieładnie i komuś może być przykro. Ale szczerze powiedziawszy albo nie był to zbyt wielki kaliber albo ja mam do tego dość luźne podejście. Jak szybko przynosił nowe słówka, tak szybko je zapominał. I przynosił nowe i sprawdzał jak na nie reagujemy;-) Nie karałam, przynajmniej nie pamiętam. Najwyżej groziłam karą ' jak jeszcze raz to usłyszę, to...'. Młody ma 6 lat i największe 'przekleństwo' to: 'cholera mnie zaraz weźmie' ale to nie z przedszkola tylko z domu:P
          • ata99 Re: 4latek arogancki, pyskaty 27.12.10, 19:59
            O właśnie, odreagowanie b. silnych emocji, których młody człowiek nie potrafi, nie chce nazwać.
        • malgosiek2 Verdano uwielbiam Cię czytać:) 28.12.10, 19:16
          Zawsze piszesz z sensem i mądrze,że chętnie się czyta:)
          Ot taki off topic:D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka