Dodaj do ulubionych

problem z agresją

08.02.11, 11:16
Witam,
Mam problem z którym nie bardzo wiem jak sobie poradzić ...
jakiś czas temu zmieniłam kraj zamieszkania, mieszkam teraz w domu u kuzynki i jej męża,
mieszka z nami też dwója dzieci mój syn i syn kuzynki, odkąd mój syn przybył do tego domu wiecznie pojawia się agresja a dla mnie jest to już nie do zniesienia i dzisiaj zastanawiam się czy dobrze wychowałam swojego syna, otóż tak oto wygląda ta sytuacja: mój syn podczas zabawy jest bity przez syna kuzynki (mój syn 6 lat, jej 3 lata), już nie raz dostał w głowę metalowym autem.... moja kuzynka na to nie reaguje albo powie tylko nie wolno bić a mały dalej swoje ... moj syn zauważyłam że nie może już tego znieść i zresztą ja go tak uczyłam zaczyna oddawać, zawsze mi się wydawało że dziecko nie może stać biernie i patrzeć jak inne dzieci go biją, bo w końcu dojdzie do tragedii albo stanie się kozłem ofiarnym... nie wiem co robić... jak zwróciłam uwagę mojej kuzynce że dzieci nie mogą się bić powiedziała tylko żebym się nie wtrącała w wychowanie jej dziecka... sytuacja jest taka cały czas syn mojej kuzynki bije mojego, mój mu oddaje a potem słyszę pytania dlaczego mój syn bije syna kuzynki... sytuacja jest straszna bo wychodzi na to że mój syn ma stać i poddawać się biciu.... nie wiem co robić proszę o pomoc... nadmienię tylko że do mojej kuzynki nic nie dociera....
z góry bardzo dziękuję Sylwia
Obserwuj wątek
    • morekac Re: problem z agresją 08.02.11, 11:21
      A nie możesz złapac syna kuzynki za łapkę i powiedzieć, żeby nie bił twojego?
      Inna opcja to wyprowadzka.
    • justyna_dabrowska Re: problem z agresją 08.02.11, 12:11
      Radziłabym porozmawiac z synem o tym w jaki sposób mógłby sie ochronic przed biciem. A kuzynce trzeba powiedziec że nie zgadza sie Pani by ktokolwiek bił Pani dziecko. I tyle. Spokojnie, stanowczo, bez agresji, bez lęku. Pani obowiązkiem jest stac na straży swojego dziecka. Pomóc mu nauczyc się stawiania granic. On jest na tyle duzy że potrafi powstrzymac agresje trzylatka bez specjalnego wysiłku.

Pozdrawiam
      jd
    • Gość: krysia Re: problem z agresją IP: 195.117.216.* 08.02.11, 15:18
      Może kuzynka, przy pomocy swojego dziecka, dyskretnie daje ci znaki, żebyś się już wyprowadziła. Takie życie...
      A twój syn niech leje tego małego jak nikt nie widzi, i tyle ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka