Dodaj do ulubionych

onanizm 9latki

IP: *.p-net.pl 09.11.11, 22:51
o onanizmie czytałam już sporo na tym forum, ale najczęściej chodziło o młodsze dzieci. Moja córka ma 9lat i "bawi się " w ten sposób od 4roku życia. Wiem, że samo w sobie nie jest to złe, tym bardziej ze widze wyraźnie, ze robi to kiedy się nudzi a kiedy rozmawiamy na ten temat mówi, że to jest fajne i sparawia jej przyjemność. No ok. Niepokoi mnie jedank to, ze ostatnio połaczyła tą "rozrywkę" z inną - czytaniem czyli leży na łóżku, czyta książkę i jednocześnie pociera kroczem o poduszkę. A że czyta dużo i codziennie tak samo częste stało się masturbowanie. Do tego podobnie zachowuje się oglądając telewizję (kreskówki). Nie wiem jak na to reagować.Ona mówi, ze nie może się opanować a skoro nie jest to niczym złym to dlaczego miałaby tak nie robic. Powiedziałam jej, z krępuje mnie kiedy wchodzę do pokoju i widzę ją w tej pozycji i przecież moze wejść ktoś inny i będzie zakłopotany (onanizuje się pocierajac kroczem o bok kanapy) Jak mam rozmawiać o tym z córką? Czy to nadal normalne jeżeli dziecko tym wieku onanizuje sie, jak mówi dla przyjemności, czasem po kilka razy dziennie?

Obserwuj wątek
    • a.nancy Re: onanizm 9latki 09.11.11, 23:02
      IMO normalne :)

> Powiedziałam jej, z krępuje m
      > nie kiedy wchodzę do pokoju i widzę ją w tej pozycji i przecież moze wejść ktoś
      > inny i będzie zakłopotany (onanizuje się pocierajac kroczem o bok kanapy) Jak
      > mam rozmawiać o tym z córką?

no, chyba mniej więcej tak, jak rozmawiasz...
      9-latce powinno dać radę wytłumaczyć, że pewne rzeczy, nawet jeśli same w sobie nie są złe, to należą do sfery intymnej i nie robi się ich przy ludziach / tam, gdzie inni mogą to zobaczyć.
      mam wrażenie, że skupiłaś się za bardzo na tym, żeby nie wywołać poczucia winy, i podkreślaniu, że to nic złego, a jednak odrobina stanowczości nie zawadzi. powiedz, że nie interesuje cię, co robi kiedy jest sama, ale nie chcesz tego oglądać - i egzekwuj bez wdawania się w dyskusje.
      • Gość: sebalda Re: onanizm 9latki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.11, 15:41
        A może wytłumaczyć przez analogię z nagością. Nagość sama w sobie nie jest zła, ale nie chodzimy nago przy innych.
        Też bym już teraz wykazała nieco stanowczości, bo dziewczynka prędzej czy później będzie z tego powodu wyśmiewana i wtedy dozna dużo większego szoku, niż gdy teraz nauczysz ją, że tych rzeczy nie robi się przy innych, tak jak nie robi się siku na podwórku i nie chodzi bez majtek w szkole. Proste. Jak powie, że przy innych tego nie robi, tylko w domu, to powiedz, że chcesz, żeby się przyzwyczaiła, że "to" można robić tylko i wyłącznie, jak jest się samemu.
        Czy mała nie ma problemów intymnych? Czy nie skarży się, że czasami ją swędzi? Może coś ją tam drażni i stąd częstsze pocieranie i szukanie rozładowania?
        • mama303 Re: onanizm 9latki 27.11.11, 17:21
          Gość portalu: sebalda napisał(a):

> A może wytłumaczyć przez analogię z nagością. Nagość sama w sobie nie jest zła,
          > ale nie chodzimy nago przy innych.
          no nie wiem, czy to dobre porównanie, w niektórych domach nagośc nie jest krępujaca dla nikogo.
    • justyna_dabrowska Re: onanizm 9latki 10.11.11, 17:05
      Powiedziałabym jasno, ze to jest cos co robi sie wtedy gdy jest sie samemu, podobnie jest z seksem z drugą osobą. To nie chodzi o to, że to jest "złe" tylko o granice - warto by córka uczyła sie gdzie sa granice jej intymności a także granice innych ludzi, których może krępowac to, że są świadkami takiej intymnej czynności.
      A poza tym starałabym się zaproponowac jakis rodzaj aktywności związanej z ciałem - intensywnej i przyjemnej, może gimnastyka? taka gdzie skacze się na batucie, biega, siłuje? a może jakis rodzaj intensywnych gier zespołowych? chodzi mi o to by dziecko zobaczyło, że ciało daje przyjemnośc nie tylko wtedy gdy sie masturbujemy.

pozdr

jd
    • mamameg Re: onanizm 9latki 13.11.11, 19:39
      Masturbacja czasem jest też sposobem radzenia sobie ze stresem, może warto pomyśleć czy córka się czymś bardzo nie denerwuje?
    • vatum Re: onanizm 9latki 20.11.11, 23:59
      A moim zdaniem to nie stres tylko chęć odczucia przyjemności. Dzieci nie umieją się powstrzymywać, dlatego może to robić ciągle. Córka mojej koleżanki ma teraz fazę na masturbację i robi to przy każdym i wszędzie, nawet w szkole. Wszyscy wyrozumiale udają że to nic takiego a dla mnie nie jest ok kiedy moje dziecko to widzi bo nie chcę by za namową czy z zapatrzenia w koleżankę też to wszędzie robiła. Mówia żeby być delikatnym ale ciężko wyczuć bo albo jest się za mało delikatnym albo pozwala się na zbyt wiele i efekt jest taki jak w poście. Skoro byłaś za delikatna może zmień swoje stanowisko i spróbuj ostro reagować. Sama nie wiem, ciężki temat. Ale cos trzeba zrobić bo jak ktoś tu słusznie zauważył dzieci będą z niej szydzić. I tak jak do końca życia pamięta się dziecko które dłubało w nosie tak i takie mankamenty zapadną innym w pamięć i po latach będą o tym między sobą szeptać :/
      • iza.74 Re: onanizm 9latki 25.11.11, 23:45
        moze nie do konca jasno sie wyraziłam - córka nie robi tego publicznie. Uważa, że bedąc sama w salonie może czuć sie swobodnie i wydaje jej sie, że nawet jeśli ktoś z domowników wejdzie, zdąży udać, że nic nie robiła. Ja jednak chcę ją wyczulić na to, że w miejscach, gdzie ktoś może niespodziewanie wejść, ma tego nie robić.
        Co mnie bardziej niepokoi to to, że ona zaczęła onanizm łączyć z czytaniem książki czy oglądaniem telewizji. Wydaje mi się, zę wyrabianie sobie takiego naywku nie jest dobre. Czy powinnam zareagować w tej stuacji ostrzej i zabronić jej tego?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka