Dodaj do ulubionych

4 latek - zabawa siusiakiem, drapanie po pupie

IP: *.toya.net.pl 19.04.14, 22:08
Witam,

Mój 4 letni syn od jakichś kilku miesięcy zaczął dość często łapać się za siusiaka na przemian z odruchem jakby wyciągał majtki z pupy.
Byliśmy u lekarza, siusiak zbadany - wszystko ok, pupa czysta, robiliśmy badanie kału na pasożyty - nie ma. Od dwóch tygodni, ze względu na przeziębienie, syn jest w domu. Z pupą jakby się uspokoiło, sporadycznie się łapie, natomiast siusiakiem bawi się wręcz odruchowo.
Otrzymuję sprzeczne komunikaty, lekarka powiedziała, że to może być reakcja na stres z przedszkola, i jak się bedzie utrzymywać to skieruje nas do psychologa. Znowu z jakąkolwiek koleżanką rozmawiam, która ma syna, wszystkie mówią że ich synowie non stop "merdają w majtach" i nic z tym nie robią.
Kogo słuchać? Proszę o wszelkie porady....
Obserwuj wątek
    • scher Re: 4 latek - zabawa siusiakiem, drapanie po pupi 19.04.14, 23:13
      Gość portalu: Aga napisał(a):

> Kogo słuchać?

Koleżanek, nie lekarki.
    • Gość: bb Re: 4 latek - zabawa siusiakiem, drapanie po pupi IP: *.elpos.net 20.04.14, 07:44
      chyba strasznie jestes rozczarowana, ze twoje dziecko to nie cudowny synuś tylko zwykla ludzka istota
      • Gość: max&david Re: 4 latek - zabawa siusiakiem, drapanie po pupi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.04.14, 12:47
        zdecydownie nic nie robic. nie biegac do psychologa. nie ma powodu. dziecko nie ma zadnych zaburzen, Twoj syn to normalny , zdrowy chlopczyk!!!

jestem mama dwoch chlopcow (4,5 oraz 1,5), mlodszy wiadomo zainteresowanie wszystkim, siusiakiem rowniez.
        starszy mial etap , ze bawil sie Cale dnie jak akurat nic nie robil, tylko np ogladal bajke. nawet majtki sciagal zeby mu bylo wygodniej:) bardzo chetnie lubil pokazywac swoje skarby innym- nie pamietam nawet kiedy zainteresowanie minelo. teraz sporadycznie dotyka, ale bardzo bardzo rzadko.
        mysmy nie panikowali, nie zabraniali, nie wysmiewali. jego czesc ciala w koncu i ma prawo poznawac.
        • Gość: Aga Re: 4 latek - zabawa siusiakiem, drapanie po pupi IP: *.toya.net.pl 22.04.14, 20:54
          Dzięki serdeczne, pocieszyłaś mnie. Już zaczynałam świrować, szczególnie że pani w przedszkolu mi zwróciła uwagę, że nie wie jak ma reagować bo inne dzieci patrzą. Już wtedy jej powiedziałam, zeby nie reagowała, ale mimo wszystko sama zaczęłam popadać w lekką paranoję.
          Zostawiam, nie reaguję i czekam. Dzięki :-)
    • ewa.ulrich-zaleska Re: 4 latek - zabawa siusiakiem, drapanie po pupi 22.04.14, 22:13
      Witam
      Zapraszam do lektury:
      www.edziecko.pl/przedszkolak/1,79345,4084848.html
      Zdarza się, że masturbacja staje się sposobem na rozładowanie napięcia i jeśli jest to jedyny sposób pojawia się problem. W takiej sytuacji warto wybrać się do specjalisty.
      By do tego nie doszło warto zapewnić dziecko możliwość odreagowania przedszkolnych stresów a w sytuacjach gdy masturbacja pojawia się najczęściej postarać się zająć dziecko inną ciekawą czynnością.
      Pozdrawiam
      Ewa U
    • Gość: ... OT - owsiki IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.14, 10:58
      Żeby stwierdzić lub wykluczyć obecność owsików, nie bada się kału, tylko robi tzw. szkiełka. Rano przykleja się na moment taśmę klejącą do odbytu dziecka i nakleja na zwykłe szkiełko laboratoryjne. I to oddaje się do badania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka