Dodaj do ulubionych

problem ze snem u 9 msc chłopca

06.11.15, 11:05
Witam, nie ukrywam, że wiąże ogromne nadzieje, że ktoś mi w końcu pomoże 😯 mój 9 miesięczny synek zawsze ciężko spał i ciężko zasypiał, ale teraz to już apogeum ... zasypia przy butli między 20 a 21:30 ( w zależności od ostatniej drzemki), po 3h budzi się i ma ogromne problemy z ponownym zaśnięciem. Wkraczamy z butlą, przytulaskami i nic .... biały szum, smoczek. .. nic... jak go wezmę na ręce przestaje płakać, jak go odkładam ( niezależnie, czy po 5 min, czy po 15 min) zaczyna się ryk. To twa od 1h do 1,5. Po tym czasie zasypia z wycienczenia na rękach albo przy butli. Jeżeli jakimś cudem uda mu się odrazu zasnąć przy tej pierwszej pobudce, to opisana wyżej sytuacja ma miejsce ok 01:00 lub 01:30 😢 Mały budzi się mniej więcej 2, 3 razy na butlę! !!!!!! Wody nie chce pić!! W dzień jest marudny. Ostatnio w trakcie drzemek tez budzi sie z placzem ( w dzień mamy 2 drzemki, trwają różnie: od 40 min do 2h). Neonatolog zapisał hydroxyzinum, nic nie dało. Dodam, że ograniczyłam do minimum bodźce. Nie gra tv, ani radio, przestałam chodzić na zajęcia z Maluszkami. Wyniki badań ogólnych są dobre. Taki kryzys zaczął się we wrześniu, kiedy misiu się przeziębił. Myślałam, że to zęby. ... ale dwa miesiące noc w noc ..... a u góry w buziaku czysto. Nurofen podawała i nic. Nawet nie są spulchnione dziąsła. ... dolne jak mu wychodzily, to płakał, ale dwa dni i było wiadomo, że to zębole.... teraz raczej odrzucam ten problem. Mam nadzieję, że ktoś nam coś doradzi, bo już z mężem jesteśmy wykończeni ....
Obserwuj wątek
    • carmelita81 Re: problem ze snem u 9 msc chłopca 06.11.15, 18:34
      Hej. Spróbuj na forum niemowle - tam udziela się babybump a ona sporo wie na tema snu niemowląt.
      Twój opis jest trochę za krótki żeby coś wywnioskować. Przez pare dni zapisuj cały pan dnia dziecka ( o której rano pobudka ile czasu aktywności kiedy drzemka ile trwa i tak po kolei do wieczora). Być może dziecko jest przemęczone i stąd te problemy a może problem stanowi sposób usypiania ale to trudno stwierdzić na podstawie tego co napisałaś.
      • mum_leo Re: problem ze snem u 9 msc chłopca 07.11.15, 09:28
        Przeniosła post do działu niemowlę. Mam nadzieję, że ktoś nam pomoże
        ??
      • alekss1231 Re: problem ze snem u 9 msc chłopca 07.11.15, 13:45
        Moim zdaniem Twoje dziecko odczuwa lęk separacyjny, co oznacza, że nie chce nawet na chwilę zostać samo, a Twoja obecność blisko jest dla niego najważniejsza. Nie musisz się jednak niczego obawiać, to normalne w tym wieku. Mogę się jednak tylko domyślić jak bardzo jest to uciążliwe dla Ciebie i Twojego męża. Proponuję długie spacery w dzien i "wymęczenie" dziecka do maksimum: zjadło butle i chce spać? -nic z tego, mamusia ma teraz ochote na zabawę. Jeśli uznasz, że powinien już iść spać może właśnie próbuj z różnego rodzaju "wspomagaczy": włączaj mu róznego rodzaju muzykę i zobacz który rodzaj jak na niego działa. Czasami martwa cisza w domu nie pomaga dziecku w zaśnięciu, synek mojej kolezanki lubi spać na !piorącej pralce! W kwestii usypiania dziecka zachęcam do zapoznania się z metodą Ferbera.
        Na koniec polecam przeczytanie książki:
        Annette Kast-Zahn, Hartmut Morgenroth -" Każde dziecko może nauczyć się spać"
        sr. 25-31, 36, 40-49.
        Mam nadzieję, że mój wpis będzie pomocny dla Ciebie, Twojego męża i Waszego syna.
        Pozdrawiam i życzę powodzenia.
    • moni_kaw Re: problem ze snem u 9 msc chłopca 07.11.15, 21:16
      u mnie się sprawdzało spanie "brzuchem do brzucha" - kładłam dziecko na swoim brzuchu i zasypiało momentalnie, rano nie czułam kręgosłupa no ale coś za coś:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka