Dodaj do ulubionych

kłopot z przesdzkolem

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.07, 17:58
zapisałam czterolatka do przedszkola ale po pierwszym dniu musialam
zrezygnować bo nie ma mowy o rannym wyjściu z domu.Dziecko zapiera się ile sil
i nie mozna nawet go ubrać co ja mam dalej zrobić jak przemóc tę jego niechęć
pomóżcie
Obserwuj wątek
    • mamusia101 Re: kłopot z przesdzkolem 14.01.07, 21:33
      to wszystko kwestia przyzwyczjenia. Ja walczylam z moim 3latkiem od wrzesnia do
      grudnia aby szedł chetnie do przedszkola? miał przerwy bo bardzo czesto
      chorował i to znowu wytracało go z rytmu przedszkolnego. jest styczen i o dziwo
      3 tydzien chodzi juz nie chorujac z usmiechem na twarzy. Ale dni zwątpienia
      mialam bardzo bardzo wiele. Dodam ze w przedszkolu jest raczej niegrzeczny i
      pewnie dlatego tak zareagowal na zmiane otoczenia bo do wrzesnia nie było z nim
      zadnych problemów wychowawczych.Ja rano gdy mielismy wychodzic nie mówilam mu
      ze idziemy do przedszkola mówiłam ze idziemy zobaczyc zwierzatka w mini zoo bo
      w przedszkolu maja minizoo. Albo ze zobaczymy nowe zabawki no i ma kolegę
      sasiada którego uwielbia i z którym własnie rozrabia. A pozniej pojdziemy na
      hustawki. Pomagało .Pozdrawiam i życze powodzenia. ty jako mama pewnie tez
      zapłaczesz nie raz jak go zostawisz w przedszkolu.pa
    • ekspert_femmeritum Re: kłopot z przesdzkolem 17.01.07, 09:36
      Nie polecam żadnych zastępczych sposbów opartych na manipulacjach. Proponuję
      sposob, który stosowany jest w wielu przedszkolacha jak towarzyszenie matki w
      zajęciach przedszkolnych, następnie chwilowe opuszczanie dziecka w zabawie ,
      pomału wycofywanie się z wspólnego bycia w przedszkolu. Rozmowa z dzieckiem na
      temat tego co jest fajnego w przedszkolu również pozytywnie nastawia. I
      oczywiście zapewnianie, ze przyjdziesz po nie o okreslonej porze, np przed
      spaniem, po obiedzie lub przed podwieczorkiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka