Dodaj do ulubionych

Pytanie do Pani Justyny - uderzanie głową

16.06.07, 15:07
Serdecznie proszę o radę. Mój roczny syn od 3 miesięcy, kiedy się zdenerwuje
(teraz kiedy mu czegoś zabraniam wziąć w rączkę itp.)reaguje uderzaniem
głową. Kiedy trzymam go na ręku uderza mnie w nos. Jest to nie tylko bolesne
dla mnie, ale głównie dla niego. Czasami jednak robi to kilka razy z rzędu.
Jest strasznym nerwusem. Gorąco proszę o radę jak powinnam reagować (kiedy go
przytulam wcale się nie uspokaja) i jak go tego oduczyć. Bardzo dziękuję za
każdą radę!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Edyta Re: Pytanie do Pani Justyny - uderzanie głową IP: *.204.79.83.cust.bluewin.ch 17.06.07, 22:05
      Moj maluch zachowywal sie w wieku Pani Malucha bb podobnie. Bylam przerazona.
      Dopiero bb doswiadczona p. doktor (pediatra jeszcze z mojego dziecinstwa)
      wyjasnila mi ze jest to sposob na osiagniecie celu przez malucha. Jezeli wali
      glowa o podloge bo cos chce, to niech wali az go zaboli i sie odluczy.

Nie reagowalam (z bolem serca) tylko dwa razy i Viktor odluczyl sie
      natychmiast.

Serdecznie Pania pozdrawiam i prosze o odp czy ta metoda w Pani przypadku tez
      poskutkowala

Edyta
      • zg11 Re: Pytanie do Pani Justyny - uderzanie głową 18.06.07, 10:34
        Serdecznie dziękuję za odpowiedź. O podłogę synek puka własnie nieczęsto. A jak
        nie reagować kiedy wali w nos? Postaram się udawać, że nic się nie dzieje.
        Zobaczymy czy zadziała. Pozdrawiam gorąco!!!
        • michalina7 Re: Pytanie do Pani Justyny - uderzanie głową 18.06.07, 13:30
          Moje dziecko też tak sie zachowywało. Waliło głową w ścianę, drzwi, podłogę, we
          mnie, co akurat było pod ... głową. Napady miały miejsce wtedy gdy Mały czegoś
          chciał a ja nie pozwalałam - taki sposób wymuszenia. Po jakimś czasie (moze to
          trwało miesiąc, już dobrze nie pamiętam) synek przestał.
          • szalicja Re: Pytanie do Pani Justyny - uderzanie głową 19.06.07, 10:54
            U nas to samo. Mati ma prawie dwa lata a zaczęło się pare tygodni temu. WAli
            głowa o podłogę. Puki to panele czy dywan, to pół biedy, ale terakota?! Trudno
            jest nie reagować na to. Najgorsze, że Mati zaczął chodzić do przedszkola i
            papuguje po nim inny chłopiec. A czy to jest normalne? Mati czasem wpada w
            okropną histerię. Wtedy też rzuca co ma pod ręką. Ostatnio budzi się w nocy i
            histeryzuje, choć nie ma powodu tzn. prawdopodobnie dlatego, że od paru tygodni
            spi sam. A powinien być zadowolony, bo mu wreszcie tata nie chrapie ;-)
            • zg11 Re: Pytanie do Pani Justyny - uderzanie głową 19.06.07, 14:19
              Może to za duzo na małego człowieczka: przedszkole i samotne spanko... mój
              synuś reaguje tak tylko na zakazy. dziękuję wszystkim za odpowiedź!!!
              • szalicja A ja jestem ciekawa opinii Pani Justyny... 20.06.07, 11:25
                czemu nam nie odpowie? W końcu to specjalistka od takich problemów.
                • justyna_dabrowska Re: A ja jestem ciekawa opinii Pani Justyny... 21.06.07, 10:44
                  Może byc wiele powodów dla których dziecko tak sie zachowuje - może ma zbyt
                  wiele bodćów w ciągu dnia i tak rozładowuje napięcie? Może nauczylo sie że to
                  jest bezbłedny i błyskawiczny sposób przyciągania uwagi dorosłych? Może
                  eksperymentuje i sprawdza jak to jest kiedy sie tak własnie zrobi?
                  Myslę, że nie można dopuszczac do sytuacji gdy dziecko - eksperymentując -
                  zadaje nam ból. Trzeba je przytryzmać, powiedziec stanowczo NIE WOLNO> Nie
                  reagowanie - kiedy Pania boli - uczy go że potrzeby innych ludzi nie sa
                  ważne...a to przeciez nie jest dobra nauka, prawda?
                  Co do walenia głowa w podłogę czy w scianę, warto poobserwować KIEDY dziecko
                  tak sie zachowuje i próbowac to powiązac z jakimis konkretnymi sytuacjami czy
                  przezyciami. Wtedy mozna próbowac zapobiegać.
                  Pozdrawiam
                  JD
                  • szalicja Re: A ja jestem ciekawa opinii Pani Justyny... 21.06.07, 11:51
                    justyna_dabrowska napisała:

> Co do walenia głowa w podłogę czy w scianę, warto poobserwować KIEDY dziecko
                    > tak sie zachowuje i próbowac to powiązac z jakimis konkretnymi sytuacjami czy
                    > przezyciami. Wtedy mozna próbowac zapobiegać.
                    > Pozdrawiam
                    > JD

Wszystkie WIEMY i pisałyśmy przecież, w jakich okolicznościach, sytuacjach
                    dziecko uderza głową. Czemu tak się dzieje - my nie mamy wątpliwości.
                    Pytanie do Pani dotyczyło rozwiązania problemu, właśnie tego, jak zapobiegać...
                    • Gość: Marzena Re: A ja jestem ciekawa opinii Pani Justyny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 23:11
                      Właśnie mój mój synek rok i 3 mce zachowuje się dokładnie tak samo. czasem sam
                      robi rzeczy którymi się strasznie denerwuje np. gdy nie może czegoś wyciągnąć
                      lub dosięgnąć , rzuca się na podłogę i uderza głową. dziś sam nabił sobie
                      sporego guza o podłogę więc muszą to być silne uderzenia. ja też chciałabym się
                      dowiedzieć czy przyczyną mogą być rosnące ząbki czy wiązać to już z
                      nadpobudliwością? i co robić?
                      • rysa9 integracja sensoryczna 05.07.07, 12:57
                        Sugeruję przebadanie dziecka pod kątem integracji sensorycznej.
                        Wstępnie można sprawdzić korzystając z KWESTIONARIUSZA SENSOMOTORYCZNEGO:
                        www.pstis.pl/viewpage.php?page_id=10
                        • beata366 Re: integracja sensoryczna 11.07.07, 00:01
                          Ale z tego co tam jest napisane , to kwestionariusz jest przeznaczony dla
                          dzieci od 5 lat , a większość pytających ma raczej młodsze dzieci...
                          Ja , jako mama dwulatka, nie jestem w stanie odpowiedzieć na niektóre pytania.
                          Moje dziecko uderza się w głowę w momencie kiedy czegoś nie dostanie lub kiedy
                          usłyszy " nie wolno" ,choć nie za każdym razem , nieraz tylko płacze ze złości.
                          • rysa9 Re: integracja sensoryczna 11.07.07, 23:52
                            Tak, kwestionariusz jest dla starszych dzieci ale u specjalisty diagnozować pod
                            kątem SI można już kilkumiesięczne niemowlęta.
    • zg11 Re: Pytanie do Pani Justyny - uderzanie głową 11.07.07, 12:34
      NIC NIE MOŻE PRZECIEŻ WIECZNIE TRWAĆ.... Drogie mamy, mojemu synkowi przeszły
      pomysły z uderzaniem głową w cokolwiek. Mój sposób był taki, że przeważnie
      mówiłam spokojnie, że nie wolno i go przytulałam. Nie wiem czy to dało jakieś
      rezultaty, czy po prostu przeszło samo.Serdecznie dziękuję za wszelkie rady i
      czekam.... co teraz wymyśli.... :-)Pozdrawiam serdecznie życząc cierpliwości!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka