28.06.07, 15:04
Mój syn ma 1,5roku chciałabym nauczyc go siusiac do nocnika nie wiem jak sie
do tego zabrac a może jest jeszcze troche zawczesnie.Prosze o rade
Obserwuj wątek
    • Gość: zaneta Re: Siusianie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 15:41
      Moim zdaniem akurat teraz jest najlepszy moment, ja moją córeczkę zaczęłam
      oduczać w zeszłym roku o tej samej porze,też miała wtedy 1,5 roku.Najlepiej
      kiedy jest ładna pogoda zabrać ze sobą zapasowe majtki,spodenki,skarpetki i
      pozwolić Malcowi biegać bez pieluszki, oczywiście dosyć często pytać czy chce
      siusiu i "nasadzać" Go np.pod drzewkiem;a w domu pozwolić Mu biegać tylko w
      majtkach a nocnik postawić w widocznym miejscu, oczywiście często pytać się czy
      nie chce siusiu i nie krzyczeć kiedy przydarzy Mu się mały wypadek tylko
      spokojnie wytłumaczyć że siusiu i kupkę robimy do nocnika.Może nie będzie to
      efekt natychmiastowy ale wydaje mi się że do końca wakacji synek będzie już
      potrafił załatwiać się na nocniku. Powodzenia
    • Gość: Agi Re: Siusianie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 13:04
      Pamiętaj, żeby po jedzeniu i/lub piciu zawsze dziecko wysadzać. Prawie w 100%
      zrobi siku.
      • verdana Re: Siusianie 05.07.07, 13:12
        Moim zdaniem za wcześnie. Stracisz mnóstwo czasu (każdorazowe rozbieranie,
        wysadzanie, ubieranie - po posiłkach i piciu - to wiele razy dziennie, nawet do
        10). Każda operacja zajmuje min. 10 min., wiec tak na oko, okolo godziny -
        półtorej, lub nawet wiecej dziennie, Twoje dziecko zamiast zajmowac sie inna
        aktywnością, będzie musiało przebierać sie lub siedzieć na nocniku. Szkoda jego
        czasu - tym bardziej, ze prawdopodobnie chłopiec w tym wieku nie jest jeszcze
        gotowy do samodzielnego sygnalizowania potrzeby, ani tym bardziej do
        samodzielnego poradzenia sobie z całą operacją. I tak nauka trwa miesiacami.
        Możesz oczywiscie sprobowac, ale gdy okaże się po paru dniach, ze dziecko nie
        chwyta, o co chodzi, ja bym sie wstrzyamła jeszcze na pewien czas.
        • jola_ep Re: Siusianie 05.07.07, 13:53
          > Moim zdaniem za wcześnie. Stracisz mnóstwo czasu

To zależy :)
          Też uważałam, że za wcześnie. Moją starszą uczyłam, gdy ukończyła dwa latka.
          Ale w tym wieku zaznajamiałam już dzieciaki z nocnikiem - tak niezobowiązująco.
          Pamiętam jednak, że gdy mój synek miał 1,5 roku pozwalałam mu czasem wieczorkiem pobiegać bez pieluchy (były upały). Z zaskoczeniam patrzyłam, jak w pewnej chwili zastanowił się chwilkę, potem poleciał do łazienki i nasikał na podłogę. ;) Więc wiedział nawet, gdzie się chodzi :)))
          Ale na nocnik siadał tylko i wyłącznie wtedy, gdy czuł taką potrzebę. A właściwie niechętnie siadał, więc szybko zainwestowaliśmy w podwyższenie pod sedes. Etap, gdy robił siku "na zawołanie" (czyli np. proponowałam mu przed wyjściem z domu) osiągnęliśmy po paru miesiącach.

Spróbować można, ale raczej tak niezobowiązująco-zaznajmiająco. Nigdy nic nie wiadomo :)))

Pozdrawiam
          Jola
    • edycia_s Re: Siusianie 05.07.07, 13:28
      Sprobuj choc nie wroze powodzenia. Oczywiscie mam tylko doswiadczenie z dwojka
      moich.
      rzeczywiscie - latem, kiedy mialy ok 1,5-2 lata robily do nocnika, ale pod
      warunkiem ze ten nocnik mialy "pod reka". Bo czasu ani ochoty nie mialy zeby go
      poszukac.
      Kiedy nastaly chlodniejsze dni w zasadzie nie zdarzalo sie zeby zdazyly ze
      zdjeciem majtek wiec musielismy dac sobie spokoj do nastepnego lata. Ja mialam
      dosc sprzatania kaluz i ustawicznego prania zasikanych ciuchow.
      Tak w okolicy 3 roku zycia juz sobie dobrze radzily. Same, bez wolania, bo w
      zasadzie o to chodzi, i raczej do wc a nie nocnika.
    • justyna_dabrowska Re: Siusianie 05.07.07, 23:01
      Pisaliśmy o tym bardzo wiele razy:) prosze poszukac naszych tekstów w serwisie
      www.edziecko.pl

Pozdrawiam
      JD
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka