kleofas21 28.03.08, 18:08 Witam mam 3 letniego synka nie chce mi grysc niczego od malego.Zato pije duzo mleka i je wszystko zmielone jako niemowlak niebral nic do buzi,lekarz powiedzial mi ze z tego wyrosnie rozwija sie prawidlowo niewiem co robic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miacasa Re: Nie chce grysc 28.03.08, 18:26 pokaż dziecko neurologowi dziecięcemu, jeśli wykluczy podłoże neurologiczne warto zdiagnozować dziecko pod kątem zaburzeń integracji sensorycznej Odpowiedz Link Zgłoś
kleofas21 Re: Nie chce grysc 28.03.08, 18:51 oglądal neurolog i laryngolok i nic wszystko wporządku Odpowiedz Link Zgłoś
miacasa Re: Nie chce grysc 28.03.08, 19:08 Moja córka ma nadwrażliwość węchową, smakową i dotykową, teraz ma 5 lat i już jest sporo lepiej ale bardzo długo jadła tylko miksowane, mdłe jedzenie, bez wyraźnego zapachu, nowe smaki i konsystencje powodowały gwałtowne odruchy wymiotne lub dławienie (pomocne okazały się różne chrupki, płatki kukurydziane, andruty). Niestety nie jest łatwo takiemu dziecku w przedszkolu, grupa rówieśnicza i personel postrzegają je jako dziwaka, co odbiera dziecku pewność siebie i jest wyjątkowo przykre. Moja córka zaczęła lepiej rzuć i gryźć gdy miała ponad 3 lata w towarzystwie młodszej siostry, która bardzo swobodnie radziła sobie z jedzeniem i to trochę dopingowało starszą. Odpowiedz Link Zgłoś
iwpal Re: Nie chce grysc 28.03.08, 19:00 Nie wyrośnie. To prawdopodobnie nadwrażliwość dotykowa w jamie ustnej. Jezeli pije dużo mleka, to prawdopodobnie jest "zaśluzowany" i nie czuje dobrze smaku różnych potraw w ustach, wiec to mu dodatkowo utrudnia jedzenie. Radzę iśc do dobrego neurologopedy, który ma doświadczenie z niemowlętami i małymi dziećmi - bo trzeba wytworzyc dziecku prawidłowe czucie w jamie ustnej i utorowac drogw prawdziwym nawykom. Odpowiedz Link Zgłoś