balba81 03.07.09, 19:52 Co mam robić? Jak jej na coś nie pozwalam zaczyna mnie gryźć? Jak mam z nią w takiej sytuacji postępować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zarzycka.anna Re: Moja jedenastomiesięczna córka gryzie 13.07.09, 11:38 Witam, Polecam artykuł, którego link podaję, dość obszernie traktujący o gryzieniu. www.edziecko.pl/male_dziecko/1,79340,3871901.html Pozdrawiam A.Z. Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: Moja jedenastomiesięczna córka gryzie 13.07.09, 14:28 Tlumacz, ona nie rozumie dlaczego jej zakazujesz. Jesli bedzie rozumiala to nie bedzie gryzla. Zakaz ktorego dziecko nie rozumie wywoluje negatywne emocje takie jak zlosc, zal, strach ze przestalas ja kochac bo nie chcesz jej dac. Ona nie rozumie ze twoje intencje sa dobre ze chcesz jej pomoc. Twoje zakazy wywoluja negatywne emocje ktore zwykle wywoluja agresje, moze to byc bicie, gryzienie albo histeria. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
eli-mama mskaiq 13.07.09, 23:20 Wybacz, ale odnoszę wrażenie że niektóre Twoje rady są kompletnie oderwane od rzeczywistości. Dorabiasz dziwne filozofie do zachowań dzieci. mskaiq napisał: Tlumacz, ona nie rozumie dlaczego jej zakazujesz. Jesli bedzie rozumiala to nie bedzie gryzla. Wytłumaczyć 11 miesięczniakowi? Zapewniam Cię, że dziecko doskonale wie i rozumie, że gryzienie jest niewłaściwe. Co nie przeszkadza mu dalej gryźć. Najlepsza metoda to uniemożliwić gryzienie. Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: mskaiq 14.07.09, 14:12 Napisalas ze 11 miesieczniak doskonale wie i rozumie ze gryzienie jest niewlasciwe. Zwroc uwage ze wie i rozumie tylko kiedy pojawia sie odmowa bo tylko wtedy gryzie. Nie robi tego kiedy jest pozytywne i usmiechniete. Dziecko reaguje emocjonalnie na odmowe bez wyjasnienia podobnie jak dorosli ludzie. Doroslym czasem udaje sie ukryc swoje emocje, dziecko reaguje spontanicznie, moze wtedy gryzc, plakac, bic czy histeryzowac. Nie pozwolic sie ugrysc dziecku to dorazne rozwiazanie. Dziecko trzeba nauczyc ze gryzienie nie jest rozwiazaniem. Trzeba je nauczyc ustepowania ale mozna to osiagnac tylko kiedy sami potrafimy ustepic dziecku. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
eli-mama Re: mskaiq 14.07.09, 14:27 Przerabiam właśnie drugiego 11 miesięczniaka. Niestety, nie postępuje wg Twojej teorii Cytuję: "... Zwroc uwage ze wie i rozumie tylko kiedy pojawia sie odmowa bo tylko wtedy gryzie. Nie robi tego kiedy jest pozytywne i usmiechniete..." Hmm, mój potrafi ugryźć kiedy jest uśmiechnięty i pozytywnie nastawiony do otoczenia. Może Twoje dzieci postępuje wedle Twoich teorii ( o ile je masz), moje postępują metodą prób i błędów. My dorośli wyznaczamy granice i tłumaczymy odpowiednio do zdolności pojmowania dziecka, a dzieci są od tego aby próbować je przekraczać. I tak to się toczy. Nie przekonałaś mnie, że powinnam 11 miesięczniakowi strzelić wykład pt. dlaczego gryzienie jest niewłaściwe. Podejrzewam, że w trakcie mojego ględzenia usnąłby z nudów lub pogryzł coś na miazgę:) Odpowiedz Link Zgłoś
mskaiq Re: mskaiq 15.07.09, 10:26 eli-mama napisała: > Hmm, mój potrafi ugryźć kiedy jest uśmiechnięty i pozytywnie >nastawiony do otoczenia. Może Twoje dzieci postępuje wedle Twoich >teorii ( o ile je masz), moje postępują metodą prób i błędów. To wyglada na to ze twoja metoda prob i bledow przynosi rezultaty. Serdeczne pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś